logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam chęć zrobić kabel tv-out/s-video do zgrywania kaset VHS.

bartoszek124a 05 Lut 2011 16:27 2243 4
REKLAMA
  • #1 9107257
    bartoszek124a
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.

Mam ambicję aby zrobić samemu kabel zakończony z jednej strony wtyczką s-video 4-pinowym(tzw. dziewczynką) a z drugiej strony zakończony wtykiem tv-out.
    Problem w tym że znając budowę wtyku s-video mam duży problem z dobraniem odpowiedniego kabla, gdyż musi być zapewnie kablem 4-żyłowym.
    W związku z tym chcę poprosić o rady jaki rodzaj kabla mógłbym zastosować aby pasowały do ww. wtyków?? Czy klasyczny kabel antenowy byłby tutaj dobrym rozwiązaniem?? Bo na pewno musi to być kabel audio-video.

Chcę zrobić ww. kabel, bo chciałbym podłączyć magnetowid za pomocą tv-out z video grabberem za pomocą s-video. Z punktu widzenia techniczno-teoretycznego jest to chyba możliwe. zapytam się czy w związku z ww. opcją połączenia sprzętów mogą wystąpić jakieś problemy z przesyłem obrazu + dźwięku do kompa??
    A może taki typ połączenia nic nie da..

Proszę o odpowiedzi i dziękuję za nie.
  • REKLAMA
  • #2 9107335
    druniu25
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Zastanawiam się tylko nad jedną kwestią - ale może jestem w błędzie:
    Czy WYJŚCIE S-video jest tylko WYJŚCIEM ?
  • REKLAMA
  • #3 9108038
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Sygnał S-Video w przewodzie jest jednokierunkowy - czyli z jednej strony podajesz sygnał, z drugiej strony odbierasz (sygnał składa się z: Luminancja z Synchronizacją + Ekran i Chrominancja + Ekran). Standardowo stosowane przewody do S-Video to dwu-żyłowe z ekranem, czyli takie same jak te do Cinchy Stereo (ewentualnie przewód do słuchawek Stereo). Zwróć jednak uwagę, aby przewód miał dosyć dużo oplotu (ekranu) oraz żyła sygnałowa żeby nie była zbyt cienka. Reasumując: Im grubsza żyła sygnałowa w grubym ekranie tym lepsza jakość obrazu (mniejsze przebicia z zewnątrz). I najlepiej jakby każda żyła sygnałowa miała swój oplot (ekran).

Czy o to Ci chodzi?
    http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/circuits/svideo2cvideo.html

...z tym że to działa z S-Video na Video - NIE NA ODWRÓT!!!

W innym przypadku ratuje Ciebie TYLKO magnetowid S-VHS (z wyjściem S-Video)...

Przewody Video i S-Video to tylko obraz. Dźwięk łączysz osobno przewodami Cinch-Cinch lub Chinch-Jack (Stereo lub Mono)
  • REKLAMA
  • #4 9108563
    bartoszek124a
    Poziom 10  
    Niestety problem w tym że dysponuję dwoma magnetowidami i niestety mają wyłącznie wejścia/wyjścia z cinch. A próbując zgrywać do tej pory kilkanaście kaset dziwił mnie występujący tam szum. I chciałem wypróbować inną metodę przesyłu sygnału.
    Co innego by było, jakby te urządzenia miały możliwość podłączenia Eurozłącze - wtedy byłoby dużo prościej bo wystarczyłaby zwyczajna przejściówka.
    Z załączonego linku właśnie coś na takiej zasadzie, w tym kierunku zmierzałem.

A zapytam się o to:
    http://allegro.pl/kabel-tv-out-s-video-07309p-do-laptopa-i-pc-i1432842138.html
    Czy powyższy kabel może być dobry przy zastosowaniu do ripowania taśmy??
  • #5 9108608
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    No właśnie to jest to, co opisywałem powyżej - Ta przejściówka jest z S-Video na Video (z komputera do TV), czyli odwrotnie niż potrzebujesz...
    Musisz zatem szukać aktywnego przetwornika (modulatora) z sygnału Video (Kompozytowego) rozbije sygnał na S-Video (Y/C) lub rozejrzeć się za magnetowidem S-VHS...
REKLAMA