logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrywanie VHS -> DVD - jakie okablowanie potrzebuje?

franz87 03 Cze 2010 19:24 16807 12
REKLAMA
  • #1 8151498
    franz87
    Poziom 16  
    Ocena: 82
    Witam. Postanowiłem wziąć się za zgranie starych filmów z kaset VHS na komputer a potem DVD. Mam ich sporo .Mam magnetowid 18 letni Sharp, oraz kartę TV.
    Przedstawiam setup mojego komputera oraz złącza znajdujące się na magnetowidzie.

grafika - GeForce 9600GT
    karta tv - Winfast 2000TV
    ram - 3GB
    procek - Duo 8600GT 2x3GHz
    dysk - 250GB

Magnetowid to 18 letni Sharp VC-K88.

Wiem,że można zgrywać poprzez kartę TV oto jej złącza z tyłu:

Złącza w magnetowidzie:

Teraz interesuje mnie jakie kable kupić, żeby to podłączyć do komputera i zrzucić film. Proszę mi także podpowiedzieć jaki kabel gdzie powinien wejść.

Czy zgranie filmu w ten sposób jest dobre? Zależy mi na dobrej jakości. Wiem, że najlepiej kupić kartę video, ale chciałbym się obejść bez tego.

Pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8151640
    rafixs
    Poziom 24  
    Ocena: 149
    Żeby połączyć magnetowidem z kartą TV masz sposoby :
    1 - karta tv (TV antenowa ) z magnetowidem (RF OUT)
    2 - AV + audio in z magnetowidem out (audio video)
  • Pomocny post
    #3 8151661
    orkan0
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    kabelek do sposobu nr.1 (aukcja nr 1050634013)

Moderowany przez gsm_virus:

I po co nr aukcji? Regulamin punkt 10.11 jeszcze nie poznałeś?
    Poniżej cytuję opis z ww. aukcji.

Cytat:
    Kabel antenowy wtyk-gniazdo 5m fala (TV-VIDEO)

Kabel antenowy W.CZ.
    -długości 5m
    -pozłacane wtyki
    -seria FALA OFC,
    -służaczy do podłączenia TV z np. z MAGNETOWIDEM

• #4 8151673
    franz87
    Poziom 16  
    kabel do podłączenia video z telewizorem mam co jeszcze ???

Dodano po 49 [minuty]:

Cytat:
    Żeby połączyć magnetowidem z kartą TV masz sposoby :
    1 - karta tv (TV antenowa ) z magnetowidem (RF OUT)
    2 - AV + audio in z magnetowidem out (audio video)

Kabel pierwszy mam.
    A w drugim to musze kabel tak żeby miał jedną końcókę do AV w karcie tv a drugi do Video w magnetowidzie oraz do audio w karcie dźwiękowej i Audio w magnetowidzie?

Gdzie taki kupie?Jak wygląda?
  • REKLAMA
  • #5 8152178
    orkan0
    Poziom 15  
    AV na karci tv czincz => czincz na out video jeden kabel.
    Drugi kabel mini jack=> czincz
  • REKLAMA
  • #6 8152373
    franz87
    Poziom 16  
    A może ten drugi kabel iść do wejścia mikrofonowego w karcie dźwiękowej?
    Mam taki kabel co są w nim 3 czincze (żółty,czerw,biały) i końcówka właśnie jack
  • #7 8152678
    orkan0
    Poziom 15  
    Waśnie tam ma iść
  • Pomocny post
    #8 8155124
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    orkan0 napisał:
    Waśnie tam ma iść

Od kiedy to sygnał audio (z innego źródła niż mikrofon) podpina się do złącza mikrofonu w karcie dźwiękowej ?

Potrzebował będziesz:
    Przewód cinch-cinch - do połączenia sygnału wizyjnego.
    Rozdzielacz cinch-2xcinch (rozdziela sygnał mono na 2 kanały żeby dźwięk był z 2 głośników) i przewód 2xcinch-jack. - do podłączenia dźwięku.

Podłączenia wizji jest chyba oczywiste (video out w magnetowidzie z AV w tunerze tv) :)
    Co do audio to rozdzielacz wtykasz do odpowiedniego gniazda w magnetowidzie (audio OUT), potem do niego przewód 2xCinch-jack i wtyczkę jack do gniazda LINE IN w karcie dźwiękowej.

Reszta to już kwestia softu dołączonego do tunera tv i ustawień do jakiego kodeka i przy jakich parametrach zgrywasz.
  • #10 8155287
    franz87
    Poziom 16  
    Fajnie,dzięki za obrazek poglądowy,może pomożecie mi jeszcze w jednej sprawie?

Podłączyłem mój tuner Winfast 2000 XP i ściągłem program WinFastPRV oraz sterowniki ze strony producenta.

Instaluje sterowniki,ale nie działa.Słyszałem że inni mają też z tym problem.Komputer wykrywa mi tuner jako nieznane urządzenie i chce sterownika.Skąd go wziąść ten z strony producenta nie działa!
  • #11 8155358
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Powiem tylko tyle, że sam jakiś czas temu robiłem kumplowi kompa i miałem identyczny problem. Strona leadteka jest, delikatnie mówiąc, kretyńsko zrobiona i samo ściąganie szło jak .... :/
    Finalnie, po usilnych próbach ściągnięcia kolejnej wersji sterowników (i modłach, że może te zaskoczą) kumpel stanął na głowie i wykopał org. płytę ze sterownikami.
  • REKLAMA
  • #12 8155413
    franz87
    Poziom 16  
    Kurcze przeszukałem całe google.Nie ma nigdzie,a płytka zgubiona.
    Ta ich strona to o kant....roztrzaskać :D
    Jakby ktoś miał to pisać
  • #13 8295136
    fotokoralowiec
    Poziom 2  
    franz87 napisał:
    Witam. Postanowiłem wziąć się za zgranie starych filmów z kaset VHS na komputer a potem DVD. Mam ich sporo .Mam magnetowid 18 letni Sharp, oraz kartę TV.
    Przedstawiam setup mojego komputera oraz złącza znajdujące się na magnetowidzie.

grafika - GeForce 9600GT
    karta tv - Winfast 2000TV
    ram - 3GB
    procek - Duo 8600GT 2x3GHz
    dysk - 250GB

Magnetowid to 18 letni Sharp VC-K88.

Wiem,że można zgrywać poprzez kartę TV oto jej złącza z tyłu:

Złącza w magnetowidzie:

Teraz interesuje mnie jakie kable kupić, żeby to podłączyć do komputera i zrzucić film. Proszę mi także podpowiedzieć jaki kabel gdzie powinien wejść.

Czy zgranie filmu w ten sposób jest dobre? Zależy mi na dobrej jakości. Wiem, że najlepiej kupić kartę video, ale chciałbym się obejść bez tego.

Pzdr

Moim zdaniem mozna smiało zakupic na Allegro takie cos iak Video Graber i przez czincze i s- video kabelek pod kompa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zgrać filmy z kaset VHS na komputer i DVD, korzystając z 18-letniego magnetowidu Sharp VC-K88 oraz karty TV Winfast 2000TV. W dyskusji omówiono różne metody podłączenia magnetowidu do karty TV, w tym użycie kabli cinch do przesyłania sygnału wideo oraz audio. Użytkownicy sugerują użycie przewodów cinch-cinch do wideo oraz rozdzielacza cinch-2xcinch i przewodu 2xcinch-jack do audio. Pojawiły się również problemy z instalacją sterowników do karty TV, co skłoniło do poszukiwania oryginalnych sterowników. Alternatywnie, zasugerowano zakup urządzenia Video Grabber do zgrywania filmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA