logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to jest samostart samochodu?

bush878 05 Lut 2011 20:38 21672 18
  • #1 9108649
    bush878
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam,

Dzisiaj będąc przy okazji wizyty u mechanika, mieli oni jakiegoś CC 700 u siebie, nie chciał zapalić, jeden z mechaników rzucił słowa:

- Zrobimy "samostart", przynieś plaka

O co chodziło? Bo niestety w tej chwili musiałem się ulotnić... Ciekawi mnie czy chodzi o plaka ( czyli zapachowy nabłyszczacz do plastików ) czy o coś innego?

Takie moje przypuszczenie, że chodzi o wtryśnięcie przy zdjętym filtrze powietrza preparatu nabłyszczającego?
  • #2 9108721
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Tak. Praktyczne, ale bardzo ryzykowne, trzeba wprawy.
  • #3 9108738
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Samostart to srodek dedykowany do wspierania rozruchu. chodzi o to żeby podać łatwopalne paliwo z pominięciem systemu zasilania silnika.
    Jedak spotkałem się z tym ze w charakterze tego środka wykorzystywany był plak. Oryginalny samostart jest bardzo lotny. Najprawdopodobniej plak sprawdza się z tego powodu ze materiałem pewnym jest palny gaz. To coś jak by zrobić z benzyniaka LPG ;). Inne zalety plaka w tym zastosowaniu to duża puszka i to ze bywa pod ręką innych zalet nie ma poza tym same wady.
  • #4 9108859
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    -> Tommy82,

na plaka, breika itp, odpal się nie tylko benzyniaki, nawet ciężarówki.
    Kilkanaście lat temu widziałem podłączenie samostartu do filtra powietrza z kabiny w ciężarówce MERCEDES - wyglądało na fabryczne - wspomagało rozruch w zimie. Jak pisałem wyżej jest praktyczne, ale ryzykowne i wymaga wprawy.
  • #5 9108933
    Tommy82
    Poziom 41  
    Samostart jest szczególnie potrzebny dieslom. Benzyniak trochę lepiej znosi mrozy. Natomiast co do samego plaka to mam mieszane uczucia plak nabłyszcza i nie odparowuje w całości może się do niego różny drobny syf kleić. Oryginalny samostart jest prawie tak lotny jak gaz do zapalniczek.
  • #6 9109947
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Bzdura z tymi dieslami - jak silnik dobrze wyregulowany, to nie ma prawa nie odpalić. Mój ojciec miał Mercedesa W123 200D - startował nawet w najgorsze mrozy od pierwszego razu...
  • #7 9110180
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Metoda samostartu z czołgiem T-34.

• #8 9110707
    bush878
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Dzięki Panowie za info.
  • #9 9110775
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1179
    Urgon napisał:
    AVE...

Bzdura z tymi dieslami - jak silnik dobrze wyregulowany, to nie ma prawa nie odpalić. Mój ojciec miał Mercedesa W123 200D - startował nawet w najgorsze mrozy od pierwszego razu...

Tak... zwłaszcza jak miał w baku masło zamiast paliwa. ;)
    Na oleju napędowym z wytrąconą parafiną, to nawet T-34 nie odpali, bez pomocy. :)
  • #10 9110991
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Madrik, ja Ci piszę, jak to pamiętam. Ojciec włączał świece żarowe, jak się rozgrzały, to włączał rozrusznik i silnik startował. W każdych warunkach pogodowych, w okresie od remontu silnika do momentu, gdy go sprzedaliśmy, to jest przez półtorej roku. Zresztą nie ma o co się kłócić...
  • #11 9111138
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 318
    Samostart nie jest przypadkiem robiony na bazie eteru? Kiedyś widziałem jak człowiek odpalał Transita przy pomocy samostartu i waliło eterem jak paliwo od modelarskich silników samozapłonowych.
  • #12 9111519
    Tommy82
    Poziom 41  
    Urgon diesel w zimie jest bardziej "czuły" na ze tak powiem zmniejszenie sprawności akumulatora.
  • #13 9113325
    panti1801
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Tommy82 napisał:
    Samostart jest szczególnie potrzebny dieslom. Benzyniak trochę lepiej znosi mrozy. Natomiast co do samego plaka to mam mieszane uczucia plak nabłyszcza i nie odparowuje w całości może się do niego różny drobny syf kleić. Oryginalny samostart jest prawie tak lotny jak gaz do zapalniczek.

Właśnie tutaj plak ma przewagę, bo prawdziwy samostart jest "suchy" i nie chroni komory spalania w momencie zapłonu samostartu.
  • #15 9113453
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    Niestety wszystko ma swoje plusy i minusy.
  • #16 9114555
    Tommy82
    Poziom 41  
    Samostart to jest rozwiązanie tylko wyłącznie awaryjne. Teoretycznie to silnik powinien zapłać bez samostartu ale samostart to jest właśnie różnica miedzy teoretycznie a praktycznie.
    Chociaż znajomy parę lat temu jak szalał avią korzystał z samostartu dość permanentnie. Silnik był niby 40 tys po remoncie ale nie chciała zaskoczyć, Można było kręcić i kręcić, jak tylko samostart powąchała z rana to zapalała potem przez cały dzień i szła jak burza a znajomy jej nie oszczędzał. Coś było nie tak ale nikt nie wiedział co i kilku specy na niej zęby złamało.

panti1801 nie specjalnie widzę przed czym miał by plak chronić komorę spalania co więcej przez spalenie byle czego może powstać tam nie wiadomo co.
  • #17 9124965
    hollow
    Poziom 20  
    Ocena: 202
    Problem z plakiem jest taki, że nie każdy silnik na nim zapali, bo jednak jest mniej wybuchowy niż samostart. Co do zawartości substancji oleistych to nie wiem czy to ma znaczenie przez te 200 obrotów jak zaczyna łapać.
  • #18 9129534
    panti1801
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Tommy82 - z tą ochroną może trochę źle się wyraziłem. Wiadomo, że jedno jaki i drugie równe jest eksplozji w komorze, a co za tym idzie, niszczy się silnik. To co pisałem to są opinie, które słyszałem. Piszesz, że po spalenu powstanie tam byle co, już chyba jest to lepsze od palenia na sucho. To tylko moje domysły.

Podsumowując to najlepiej w ogóle tego świństwa nie używać.
  • #19 9129855
    hollow
    Poziom 20  
    Ocena: 202
    Moim zdaniem jak się nie przesadzi i nie będzie jechało np: do sklepu na plaku, to raz na jakiś czas można pomóc silnikowi zastartować ;)

Podsumowanie tematu

✨ Samostart samochodu to środek wspomagający rozruch silnika, szczególnie w trudnych warunkach, takich jak niskie temperatury. Użytkownicy dyskutują o zastosowaniu różnych substancji, w tym plaka, który jest mniej wybuchowy niż oryginalny samostart, ale może być użyty w awaryjnych sytuacjach. Samostart działa poprzez dostarczenie łatwopalnego paliwa do silnika, omijając standardowy system zasilania. Wskazano, że oryginalny samostart jest bardziej lotny i skuteczny, jednak plak ma swoje zalety, takie jak dostępność i większa pojemność. Użytkownicy podkreślają, że stosowanie samostartu powinno być ograniczone do sytuacji awaryjnych, ponieważ może prowadzić do uszkodzeń silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA