logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS2 – czarno-biały obraz na TV, różne kable, ustawienia systemu PAL/NTSC

Arthur.o 06 Lut 2011 14:53 17468 12
REKLAMA
  • #1 9111757
    Arthur.o
    Poziom 10  
    Odkupiłem od kolegi PS2 kiedy podłączyłem ps'a do telewizora wszystko było czarno-białe nie tylko sama gra ale i menu i wszystko...

Wcześniej gdy pożyczyłem ps2 od innego kolegi wszystko działało bardzo dobrze a teraz nie... Da się temu jakoś zaradzić :?::cry:
  • REKLAMA
  • #2 9111805
    sebalit
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Arthur.o napisał:
    Odkupiłem od kolegi PS2 kiedy podlaczylem ps'a do telewizora wszystko bylo czarno-biale nie tylko sama gra ale i menu i wszystko...

Wcześniej gdy pozyczylem ps2 od innego kolegi wszystko dzialalo bardzo dobrze a teraz nie... Da się temu jakoś zaradzic :?::cry:

Piszesz ze wcześniej wziąłeś od innego kolegi i wszystko było ok czyli TV najprawdopodobnie sprawny ( a dokładnie wejście do TV) zależy tez jak podłączałeś do tv czy przez chincze bezpośrednio do tv czy przez przejsciówkę scart tzw Eurozłacze. Najprawdopodobnie uszkodzony przewód. Spróbuj go zmienić i zastąpić od innej konsoli i to rozwiąże problem.
  • REKLAMA
  • #3 9115703
    Zolwik_2004
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    napisz cos wiecej. Jaki model konsoli? PAL czy NTSC? Jakim kablem AV podpieta do TV?
  • #4 9122348
    Arthur.o
    Poziom 10  
    NTSC. Slyszalem ze pomoc moze nowa wtyczka euro lub zamiana kabla poprostu...
  • #5 9122715
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Arthur.o napisał:
    NTSC. Slyszalem ze pomoc moze nowa wtyczka euro lub zamiana kabla poprostu...

Musisz mieć telewizor co ma NTSC inaczej koloru łatwo nie zrobisz.
  • #6 9124853
    cash180
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Witam istnieje też inne rozwiązanie a mianowicie zamontować chip Modboo 760 i poprzez jego ustawienia w MENU można ustawić nadawanie sygnału PAL.
  • REKLAMA
  • #7 9126469
    Arthur.o
    Poziom 10  
    cash180 napisał:
    Witam istnieje też inne rozwiązanie a mianowicie zamontować chip Modboo 760 i poprzez jego ustawienia w MENU można ustawić nadawanie sygnału PAL.

O tym nie slyszalem, ale jezeli zeczywiscie ten chip moze pomoc jestem gotow go kupic, poniewaz jest on zwyczajnie tani.:D

:arrow: Jedyne co by bylo dla mnie trudne to zamontowanie tego chipu w PS-ie....:cry:

Dodano po 6 [minuty]:

Przeczytalem własnie na forum,ze aby zamontowac taki chip trzeba sprawnie operowac lutownica co w moim przypadku jest nie mozliwe :D
    Wiec to raczej odpada, a chetnie bym poznal inny pomysl, bo ps-a dopiero co kupilem a grac nie moge i bede zmuszony go oddac :cry:

->CO CIEKAWE<-
    Kiedy wlaczalismy tego ps-a u kolegi dzialal bez zarzutow, co potwierdza, ze wina jest telewizora.
    I przeciez moglem podlaczyc innego ps-a pod ten telewizor co znaczy ze tamten byl poprostu PAL-em.A wiec nie da sie przerobic ps-a NDSC na PAL-a?
  • REKLAMA
  • #8 9126728
    Zolwik_2004
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Wgraj free mc boota na karte pamieci i na kompie mozesz przerabiac gry z NTSC na PAL a pozniej je nagrac.
  • #9 9127180
    cash180
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Wgranie FMCB na kartę też pomoże ale do tej operacji jest potrzebna przerobiona konsola lub swap magic
  • #10 9131184
    Arthur.o
    Poziom 10  
    cash180 napisał:
    Wgranie FMCB na kartę też pomoże ale do tej operacji jest potrzebna przerobiona konsola lub swap magic

No to w takim wypadku, jezeli trzeba ja przerabiac lepiec wgrac tego chipa...
    Pojde do faceta od przerobki i zapytam, czy dalby rade...
    Nie mam zamiaru wydawac tyle kasy na Swap Magic :(

A i oczywiscie jakby tego bylo malo los dorzucil mi jeszcze jedna niespodzianke i moja karta pamieci nie dziala :D
  • #11 9131250
    Temple One
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Pod jaki telewizor podłączasz konsole? Bo np. u mnie mam obsługę i PAL, i NTSC, oraz tryb AUTO. Może w TV masz przestawione.
  • #12 9133383
    Arthur.o
    Poziom 10  
    azi350 napisał:
    Pod jaki telewizor podłączasz konsole? Bo np. u mnie mam obsługę i PAL, i NTSC, oraz tryb AUTO. Może w TV masz przestawione.

Podlaczam pod dosyc starego juz, kineskopowego panasonica nie wiem nawet co to za model, ale z pewnoscia nie nalezy do najmlodszych... Ni mam pojecia czy u mnie istnieje cos takiego jak przelaczanie z Pal na NTSC i odwrotnie, poniewaz nie mam pilota :)
  • #13 9135994
    Temple One
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    No ja niestety wróżką nie jestem. :D Nie wiem co to za TV. Po modelu poszukaj jego specyfikacji i będziesz miał odpowiedź.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z konsolą PS2, która po podłączeniu do telewizora wyświetla obraz w odcieniach szarości. Wcześniej konsola działała poprawnie na innym telewizorze, co sugeruje, że problem może leżeć w telewizorze lub kablu. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie typu kabla AV (chinch lub SCART) oraz kompatybilności telewizora z sygnałem NTSC. Proponowano również zainstalowanie chipa Modboo 760, który umożliwia zmianę sygnału na PAL, jednak użytkownik obawia się trudności z montażem. Alternatywnie, zasugerowano użycie Free McBoot do konwersji gier z NTSC na PAL, co wymaga przerobionej konsoli lub Swap Magic. Użytkownik podłączył konsolę do starszego telewizora Panasonic, co może ograniczać możliwości zmiany ustawień sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA