logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa dioda pojemnościowa? Szukam schematu i opisu działania

Tomasz Antkowiak 08 Lut 2003 20:10 3366 3
REKLAMA
  • #1 96705
    Tomasz Antkowiak
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    witam

dostalem takie pytanie na egzaminie, i w suie odpowiedzialem ale tylko wlasne dedukcje na temat ladonku po prawej i lewej stronie zlacza na obszarze zubozonym oraz o analogi do okladen naladowanego kondensatora

ciekawi mnie jak taka dioda faktycznie wyglada, ma ktos moze narysowane i jakies pare zdan o niej ??

jesli tak to bym bardzo prosil

acha - egzamin zdalem :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 96760
    Artur G.
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Warikap to zwykła* dioda p-n, w ktorej wykorzystuje sie zjawisko zależności pojemności złącza od napięcia polaryzujęcego.
    W załączeniu fragment w tym temacie z książki p. Marciniaka " Przyrządy półprzewodnikowe i us".

Pozdrawiam

* oczywiście optymalizowana pod kątem pojemności i liniowości jej zmian.
    Załączniki:
    • Jak działa dioda pojemnościowa? Szukam schematu i opisu działania Warikap2.jpg (80.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak działa dioda pojemnościowa? Szukam schematu i opisu działania Warikap1.jpg (95.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 96969
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    powiedzmy prościej gdy taką diode podepniemy zaporowo wówczas wytwarzać się warstwa zaporowa wprost proporcjonalnej grubości do napięcia przyłożonego. Im większe napięcie tym mniejsza pojemność (ze wzoru na kondensator)

Po prostu na krawędzi zachodzi zjawisko przyciągania nośników elektronowych i dziurowych przez siły galwaniczne leżące na krawędziach zewnętrznych pomiędzy P i N tworzy się przerwa (płynie w rzeczywistości prąd nośników mniejszościowych)

Jest to stosowane w nowocześniejszych radiach gdzie potrzebne jest ucięcie częstotliwości nośnej od fali radiowej zmodulowanej z dźwiękiem. Do uzyskania żądanej częstotliwości wykorzystywana jest pojemność tego łącza. Przez to radio w jednym scalaczku nie powinno nas dziwić
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 97194
    Tomasz Antkowiak
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    super !

dzieki, juz wiem o co chodzi :)

pozdrawiam
REKLAMA