logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana rezystorów 2,2Ω na >1KΩ w rozładowarce Ni-Cd - czy to możliwe?

T-play 07 Lut 2011 17:12 1485 10
  • #1 9117100
    T-play
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam.

Czy można zmienić jakoś te rezystory 2,2Ω na obojętnie jaki powyżej 1 KΩ, ponieważ nie mam żadnych rezystorów poniżej 1 KΩ, do elektronicznego to się na razie nie wybieram... Zmiana rezystorów 2,2Ω na >1KΩ w rozładowarce Ni-Cd - czy to możliwe?
    A i mam drugi pakiet który się nie ładuje, czy to jest efekt pamięci?
  • Pomocny post
    #2 9117158
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    Jeśli ma płynąć duży prąd to musi być mała rezystancja. I=U/R.
    Andrzej
  • #3 9117206
    T-play
    Poziom 14  
    aha, więc zacznę poszukiwania rezystora 2,2Ω w starym sprzęcie elektronicznym (pewnie troszkę zejdzie)...

A jeszcze pozostaje mi sprawa tego jednego pakietu, podłączając go pod ogniwa słoneczne akumulatorki się nie ładują, to jest efekt pamięci, czy może baterie padły?
  • #4 9117268
    andy127
    Poziom 30  
    Nie muszą być 2,2Ω. W układzie masz połączone dwie sztuki 2,2Ω równolegle co daje 1,1Ω. Taki sam opór możesz uzyskać składając z innych rezystorów. Mogą to nawet być np. żarówki samochodowe. Na zimno mają małą rezystancję (sprawdź omomierzem). A w ogóle to piszesz o pakiecie a schemat jest na jedno ogniwo.
    Andrzej

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz rozebrać pakiet i sprawdzić i rozładowywać każde ogniwo osobno.
    Andrzej
  • #5 9117309
    T-play
    Poziom 14  
    po co rozbierać, to jest pakiet łączony równolegle, napięcie całego pakietu wynosi 1,2 V. były łączone tylko aby uzyskać więcej mAh ( 1200 ).
  • #6 9117374
    andy127
    Poziom 30  
    OK. Nie mam pytań.
    Andrzej
  • #7 9117391
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Wybór tranzystora BC337 nie jest zbyt trafiony. Stosunkowo wysokie napięcie nasycenia 0,7V przy 500mA i mała moc powoduje że konieczny jest radiator. Lepszym rozwiązaniem byłby np BD435, napięcie nasycenia 0,2V i odpowiednio większa moc 36W.
  • #8 9117460
    T-play
    Poziom 14  
    no tak, dzięki za pomoc.

Jeżeli ktoś wie co z tym drugim pakietem, czy jest efekt pamięci czy padł, to proszę pisać...
  • #9 9117532
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Jeżeli pakiet się nie ładuje, może być tak, że jedno z ogniw ma zwarcie i nie pozwala na ładowanie pozostałych. Musisz rozdzielić pakiet i ładować pojedynczo ogniwa, uszkodzone łatwo zlokalizujesz.
  • #10 9117567
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Akumulatory NiCd mają tzw. prąd samo rozładowujący który powoduje że nieużywane po kilku miesiącach się same rozładują. Warunkiem ładowania jest, aby ogniwo słoneczne dawało większy prąd niż ten samo rozładowujący.
  • #11 9117590
    T-play
    Poziom 14  
    wiesz, raczej nie wiem czy warto rozdzielać, są one połączone folią termokurczliwą, a bieguny są łączone nie wiem czym, jakimś kawałkiem metalu, może przylutowanego, ale w każdym razie jak je rozłączę to na plusie nie będzie typowego wybrzuszenia, co nie pozwoli na włożenie takiej baterii do koszyka...

@armada teraz sam nie wiem bo czytałem, że zaleca się aby nie używane baterie Ni-Cd rozładować do ok 0,8 v, umożliwi mi to ten schemat, w przeciwnym wypadku może wytworzyć się efekt pamięci...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wymiany rezystorów 2,2Ω w rozładowarce Ni-Cd na rezystory o wartości powyżej 1KΩ, ponieważ nie ma dostępu do odpowiednich komponentów. Odpowiedzi wskazują, że zmiana rezystorów na wyższe wartości nie jest zalecana, ponieważ niska rezystancja jest kluczowa dla przepływu prądu. Użytkownik rozważa poszukiwanie odpowiednich rezystorów w starym sprzęcie. Dodatkowo, poruszany jest problem drugiego pakietu akumulatorów, który nie ładuje się, co może być spowodowane zwarciem jednego z ogniw lub efektem pamięci. Użytkownicy sugerują rozdzielenie pakietu w celu zdiagnozowania problemu oraz zwracają uwagę na prąd samo rozładowujący akumulatorów Ni-Cd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA