logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć rozrusznik na krótko w Kinroad xt50qt-5?

adampiatek 08 Lut 2011 18:02 1598 2
  • #1 9122193
    adampiatek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem ze skuterkiem marki Kinroad xt50qt-5 a mianowicie kupiłem ten skuter z troche poprzerabianą instalacją elektryczną i nie działa rozrusznik elektryczny. Chciałbym uzyskać jakąś pomoc w kwestii podłączenia rozrusznika "na krótko" tak żebym nie musiał kombinować z resztą elektryki przekaźnikami itp. załączam schemat i proszę o jakieś podpowiedzi co z czym połączyć bo sam na schematach mało się znam a chwiałbym w jakiś prosty sposób rozwiązać problem. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 9122495
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    Możesz zastosować automat rozrusznika od np. kosiarki traktorka lub podobny. Jest to małe urządzonko o odpowiednim amperażu (obciążeniu) styków. Włączasz go poprzez podanie napięcia na uzwojenie jego cewki poprzez np. przycisk zainstalowany na kierownicy. Grube zaciski (śruby) podłączasz odpowiednio grubym przewodem do (+) akumulatora i (+) rozrusznika. Powodzenia.
  • #3 9124374
    adampiatek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A co konkretnie daje ten automat, chodzi o to że jak silnik odpali to się automatycznie wyłącza rozrusznik? Czy mogę dać prąd bezpośrednio z akumulatora do rozrusznika?
    Moderowany przez Rycho T:

Regulamin, punkt 8.1.

REKLAMA