Witam. Ostatnio wszedłem w posiadanie płyty głównej Asusa P4P800-MX. Miałem akurat w szafie z kiedyś procesor na sockecie 478, więc się nadał. Dołożyłem 768 Ramu na ddr1. Dysk 40 GB. Ta płyta jest strasznie dziwna (czyt. tandetna ;]) bo nie posiada portu agp. Jakaś wersja budżetowa czy co. Nie ważne. Zainstalowałem system. Problem był z grafiką (zintegrowaną). Jednak sobie z tym poradziłem. Odpowiednie sterowniki, w biosie Onboard video memory zwiększyłem. Zainstalowałem sterowniki od zintegrowanego dźwięku. Podczas przełączania na włączonym PC kabla vga usłyszałem cichy zgrzyt w głośnikach i od tego czasu monitor jest ciągle wygaszony. Podejrzewam, że zintegrowana grafika padła. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Jest szansa na uratowanie tej płyty. NIe było by problemu gdyby miała AGP. Mam jakąś starą grafę na PCI, działa na każdym innym kompie tylko nie tym;/. Pewnie w biosie trzeba przestawić odpowiednią opcję tylko jak to zrobić bez sprawnej grafiki? Komputer poza grafiką działa bo system startuje i słychać w głośnikach muzyczkę podczas uruchamiania windy.
Wszystkie genialne sposoby na uratowanie tego kompa mile widziane ;P.
Bios to Ami BIOS. Podczas uruchamiania wydaje 3 razy krótki dźwięk - 3 Beeps
Three beeps means there has been a base memory read/write test error. Replacing the RAM usually solves this AMI beep code. Gdy natomiast klawiatura i myszk anie są podłączone wydaje 2 razy krótki dźwięk - 2 Beeps
Two beeps means there has been a parity error in base memory. This is an issue with the first 64KB block of memory in your RAM. The solution is usually to replace the memory.
Ramy są sprawne.
Wszystkie genialne sposoby na uratowanie tego kompa mile widziane ;P.
Bios to Ami BIOS. Podczas uruchamiania wydaje 3 razy krótki dźwięk - 3 Beeps
Three beeps means there has been a base memory read/write test error. Replacing the RAM usually solves this AMI beep code. Gdy natomiast klawiatura i myszk anie są podłączone wydaje 2 razy krótki dźwięk - 2 Beeps
Two beeps means there has been a parity error in base memory. This is an issue with the first 64KB block of memory in your RAM. The solution is usually to replace the memory.
Ramy są sprawne.