logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Atu Plus 2000 LPG - spadek obrotów poniżej 600 po przełączeniu na gaz

jjjanek 20 Paź 2004 22:06 3899 14
REKLAMA
  • #1 926391
    jjjanek
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam wszystkich mam poloneza atu plus z 2000r zfabryczną instalacją gazową bedini. W instalacji tej w serwisie została wymieniona melbrama w parowniku i został on wyregulowany oraz wymieny filterek dosyć ładnie to chodziło. Teraz samoczynie zrobiło się tak że po przełączeniu na gaz automatycznie obroty spadają mu poniżej 600 nie za kazdym razem czasami uczymują się prawidłowo do 1000 i mam pytanie z tym związane czy moga być to przewdy wysokiego napięcia ? świece są założone nowe
  • REKLAMA
  • #2 926492
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    na zimnym czy na cieplym silniku,rozumiem ze na benzynie jest zawsze ok, jak jest w czasie jazdy na gazie
  • #3 926516
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    przewody raczej nie, predzej regulacja na parowniku,podaj wiecej informacji
  • #4 926617
    andi34
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Śruba wolnych obr jest na rurce do wtrysku taka ze sprężynką, sprubuj ją odkręcić troszkę.A komputerek przy gazie masz?
  • #5 926641
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    andi a pokaz poldka z fabryczna instaklacja bez komuterka i na sróbie na dodatek z 2000roku :) przeciez taka instalacja nie przejdzie przegadu...bo on ma sade...
  • REKLAMA
  • #6 926655
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    na reduktorze masz taka sróbke ktora mozna zazwyczaj krecic reka poprobuj ija odkrecac powolutku na wlaczonym silniku i zobaczysz róznice a czy nie zbieglo sire to przypadkiem z wymiana filtra powietrza?jesli tak to zrób regulacje bo sklad mieszanki sie zmienil
  • #7 927017
    jjjanek
    Poziom 18  
    panowie dostosowuje sie do waszych rad ale jak na razie nic mu nie pomaga przejrzałem filter powietrza i jest w pożądku kręciłem tą śrubką na parownikui faktycznie zwiększa mu się obroty ale znowu jak jest zimny to gaśnie zaraz po przełączeniu a jeżeli chodzi o tą śrubkę na parowniku to jest ona idealnie jak była wcześniej, zauwazyłem że kręcąc to raczej ustawiam mu skład mieszanki bo po ustawieniu jadąc zrobił sie słabszy ale obroty za bardzo w góre nie poszły czy w tych instalacjach to obroty reguluje się przez komuter czy może właśnie ta śrubką ?za bardzo nie kwapię sie zeby wybrać sie do serwisu daewoo bo oni za ustawianie życzą sobie 60 zł a jeszcze przy okazi urwią co inego.A przy tych obrotach około 600 to czasami aż szarpnie silnikiem i kontrolka od ładowania zaczyna się delikatnie świecić zaś jak przełącze na benzyne to mam około 1tyś obrotówi ładowanie 14,5v bo mierzyłem jezeli możecie doradzic co jeszcze moge sam sprawdzić w warunkach garazowych bardzo proszę o podpowiedzi (melbrama była wymieniana,świece,filtr powietrza , instalacja to fabryczna bedini)dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 927374
    andi34
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Słuchaj kochany a filtr powietrza to masz czysty, sprawdź równiez czy nieciągnie ci lewego powietrza przy wtrysku, parowniku, a jeśli nic to ci nieda zdejmij klemę minusową z akumulatora na ok 50 sek w tedy zresetujesz komputer, raczej śrubą w parowniku niekręć, ale śruba do zwiększenia dawki gazu jest napewno, dobrze poszukaj, ona kręci się palcami. Pozdrow.
  • #9 927961
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    andi co chcesz osiagnac odpinajac kleme?czy nie czasem reste kompa?tak?owszem ale benzynowego:)
  • #10 928044
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    andi na przyszlosc czytaj posty bo pan pisal ze filtr powietrza byl wymieniany poza tym znajdz mi srube do zwiekszania dawki gazu ktora kreci sie palcami:)maysle ze chodzilo ci o bajpas ktory powinien tez byc ale na pewno nie kreci sie go palcami a te ktoa mozna krecic reka jest rzeczywiscie od zmianu skladu mieszanki ale co z tym idzie mozna tez podniesc obroty silnika na stabilnre.ale raczej nie obejdzie sie bez regulacj na analizatorze.co do podcisnien to jest tak jesli bedzie padniete podcisnienie do kolektora to albo silnikiem na wolnych obrotach bedzie bardzo ostro rzucac albo tez(co czesciej sie zdarza)obroty beda wrecz przeciwnie-za wysokie
  • #11 932149
    w0jt3k
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam a czy wymieniłeś filtr od gazu bowiem taki też jest
  • #12 934588
    HendrixMH
    Poziom 2  
    Witam
    Mam identyczny problem, fiat tipo 1,4 instalacja bedini i 20 tys zroibone na gazie
    traci obroty tak jak u ciebie, na benzynie jest wszystko oki, a i na gazie czasami utryzmuja sie prawidłowe obroty, ale czasami sa tak niskie ze az
    mruga kontrolka od ładowania.
    Za uwazyłem ze to zależy od tego jaki gaz zatankuje, ale kazdy wie ze ilosc spalania gazu zalezy w duzej mierze od jego jakosci, no ale bez przesady, kiedys poprostu kiepskiego gazu palił mi 9l/100 a dobrego 7/100 a teraz jak zatankuje kiepski gaz to silnik potrafi zgasnac na niskich obrotach, a przy dobrym gazie pali 11/100 w trasie.
    zwiedziłem juz większosc fachowców w mojej okolicy i nikt mi nie moze pomóc, wszyscy łapia sie za głowe dziwiąc sie kto w 2004 roku załozył taką instalacje, mówia ze bedini juz od 3 lat nie instalują, i ze najlepiej bylo by wymienic cały parownik.
    I chyba tak zrobie bo juz niemam siły.

Naisałes ze wymieniłes membrane, mi tez to proponowali, czy u ciebie to coś pomogło ?? ??
    I czy mozesz napisac ile juz zrobiles kilometrów na gazie ??

A jeszcze jedno wymiana przewodówy świec filtra powietrza czy chocby oleju na nic tu sie niezda bo ja wszystko to wymieniłem naraz, i nic niepomogło, ja tu narazie widze tylko jedno rozwiazanie wymienic parownik na jakiś lepszy, ewentualnie zestaw naprawczy czyli wymiana wnetrznosci membrany itp, no ale z tego co zrozumialem to ty juz to zrobłeś, takrze napisz co to pomogło

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 935689
    jjjanek
    Poziom 18  
    witam ponownie sprubuje zrobić tak jak mówi HendrixMH poprostu zatankuje iny gaz i w tedy zobacze co sie będzie dziac. Ja kupując samochód to miał zrobione 59tyś drugie 30tyś zrobiłem sam.Ogólnie jestem zadowolony ,zaś jezeli chodzi o melbrame to gdy ją rozebraliśmy to bardzo się zdziwiłem że w ogólke samochód mi chodził ,pełno syfu było odrazu zyskałem na mocy stał się jakby silniejszy.Mnie tesz proponował gościu z mojej okolicy wymiane parownika na jakiś lepszy ale po pszemyśleniu zrezygnowałem poniewasz cały komplet naprawczy do parownika kosztuje 70 zł w serwisie daewo poniewasz oni do poldków z instalacja fabryczna tylko bedini wkładali. Tak więc wymiana parownika to koszt 300zł a w mojm wypadku nie chce za bardzo inwestować w samochód. Ogólnie dzięki temu że powstały grupy dyskusyjne możemy sporo dowiedziec się np o jnstalacjach poniewasz kazdy kto ma to sie wypowie na ten temat i dziętemu mamy obraz żeczywisty.A fachowiec wiadomo potrzebuje z czegoś życ tak więc musisz przemyślec sam co zrobić z parownikiem ja to bym ci proponował raczej melbrame wymienic bo wymiana samego parownika to nie wiem czy coś da trzeba by było może od razu centralke od gazu wymienić to efekt by był lepszy

pozdrawiam
  • #14 951815
    peb
    Poziom 2  
    witam

na parowniku powinna byc jeszcze jedna srubka od regulacji niskich obrotow (tak jest przynajmniej w Lovato), w moim przypadku jest ona umieszczona po prawej stronie - bo tez mialem wczesniej problem z gasnieciem silnika na wolnych obrotach ale regulacja ta pomogla - na zasadzie prob i bledow (w garazu nie mam analizatora spalin)

pozdrawiam
  • #15 951831
    HendrixMH
    Poziom 2  
    W bedini jest tylko jedna sruba do regulacji niskich obrotów, i niestety jak nia ustawie tak ze wszystko jest oki, to po pao godzinnym postoju znowu wszystko sie przestawia no i musze to regulowac od nowa,
    ot co

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Poloneza Atu Plus z 2000 roku z fabryczną instalacją gazową Bedini zgłasza problem z obrotami silnika spadającymi poniżej 600 po przełączeniu na gaz. Po wymianie membrany w parowniku i filtrów instalacja była poprawnie wyregulowana, jednak obecnie obroty na gazie są niestabilne, czasem utrzymują się prawidłowo około 1000, a czasem spadają poniżej 600, co powoduje szarpanie silnikiem i miganie kontrolki ładowania. Na benzynie obroty są stabilne około 1000, a napięcie ładowania wynosi 14,5 V. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z niewłaściwej regulacji parownika, szczególnie śruby regulacji wolnych obrotów, która w instalacji Bedini jest jedna i może wymagać częstych korekt. Zalecane jest sprawdzenie szczelności układu podciśnieniowego, czystości filtra powietrza oraz ewentualne resetowanie komputera poprzez odłączenie klemy akumulatora. Wskazano również, że jakość gazu ma wpływ na pracę silnika na LPG. Niektórzy użytkownicy sugerują wymianę całego parownika na nowszy model, jednak koszty są znaczące. Regulacja obrotów na instalacji Bedini odbywa się głównie za pomocą śruby na parowniku, ale bez analizatora spalin ustawienia są próbą i błędem. Problem jest typowy dla starszych instalacji Bedini, które nie posiadają komputera do automatycznej regulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA