logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD Thomson Scenium 46LB330B5 - ciemne smugi na ekranie

Krzysztof T 09 Lut 2011 09:37 5708 8
REKLAMA
  • #1 9125197
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Witam,
    Na ekranie odbiornika pojawiły się w kilku miejscach pionowe ciemne smugi najlepiej widoczne na jasnoszarym tle. Wszystko wskazuje na zabrudzenie ekranu od strony wewnętrznej między matrycą a płytą podświetlającą. Czy istnieje możliwość rozebrania matrycy w tym odbiorniku i wyczyszczenie tego zabrudzenia? Rozumiem iż wiąże się to z ryzykiem uszkodzenia ekranu.
    Dodam iż nie rozbierałem matryc w telewizorach LCD i nie mam w tej materii doświadczenia.
    Proszę o wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #3 9125859
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Tak, zgadzam się z tobą. Czytałem wiele na ten temat na forum. Zdania są jednak podzielone. Interesuje mnie konkretnie ten odbiornik.
  • REKLAMA
  • #4 9125897
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Bo będą podzielone. To chyba oczywista oczywistość. Dokąd nie rozbierzesz, albo nie podstawisz sprawnej matrycy, to tu jedynie możemy powróżyć. Czy naprawdę to forum wróżbiarskie?
    Ten model Cię interesuje? A może więcej się dowiesz szukając w/g matrycy?

Cytat:
    Czy istnieje możliwość rozebrania matrycy w tym odbiorniku i wyczyszczenie tego zabrudzenia?

Pytanie godne działu dla fachowców!
    Przecież skoro ktoś to złożył, to chyba rozebrać też się da, nie?
    Cytat:
    Dodam iż nie rozbierałem matryc w telewizorach LCD i nie mam w tej materii doświadczenia.

No to popatrz jak to skonstruowane, gdzie poskręcane, pomyśl. Poczytaj też tematy z działu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1497469.html
  • REKLAMA
  • #5 9144770
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Nie podjąłem się rozbiórki tej matrycy 46". Wcześniej dzwoniłem do kilku serwisów z autoryzacją Thomsona i żaden nie chciał się tego również podjąć ze względu na możliwość dodatkowego uszkodzenia czy zabrudzenia. Tylko wymiana matrycy na nową. Ale to oczywiście nieopłacalne.
  • #6 9144867
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Serwis autoryzowany ma obowiązek nawet stosunkowo proste usterki usuwać poprzez wymianę modułu. A Ty z nimi gadasz o rozbiórce matrycy!
    Żart miesiąca, jeśli nie roku. ;)

Owszem, możliwe są komplikacje. Możliwe, że czyszczenie nic nie da. Możliwe, że będzie gorzej niż było. Może możliwe, że to nie wina matrycy. Tylko ... teraz też masz do d...
    A jak nie spróbujesz, to nigdy się nie nauczysz. Potrenuj przy okazji na bezwzględnie uszkodzonych sztukach. Kup sobie taką, najlepiej w zestawie ze sprawną elektroniką, i ucz się rozbierając i składając na nowo. Nauka kosztuje.
  • REKLAMA
  • #8 9213074
    mbectb
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Na bank bedzie wypalony ekran (ciemne plamy na szarym tle) wiec naprawa nieoplacalna. Jesli twoja matryca jest marki AUO to na dzien dobry odpusc sobie. Nawet jak wstawisz nowa po czasie wystapi dokladnie ten sam problem, a jak kupisz uzywana to juz pewnie bedzie miala mniejsze lub wieksze plamy. Te matryce zyja srednio ok 2 lat.

Pozdrawiam
  • #9 9519521
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Nie podjąłem się naprawy odbiornika. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Na ekranie telewizora LCD Thomson Scenium 46LB330B5 pojawiły się pionowe ciemne smugi, co sugeruje zabrudzenie wewnętrzne między matrycą a płytą podświetlającą. Użytkownik zastanawia się nad możliwością rozebrania matrycy w celu czyszczenia, mimo braku doświadczenia w tej dziedzinie. Odpowiedzi na forum wskazują, że rozbiórka matrycy wiąże się z ryzykiem uszkodzenia, a autoryzowane serwisy preferują wymianę matrycy na nową, co jest kosztowne. Użytkownicy zauważają, że matryce Thomson nie są znane z niezawodności, a problem z ciemnymi smugami może być wynikiem wypalenia ekranu. Wskazówki sugerują, aby przed podjęciem decyzji o naprawie, użytkownik rozważył naukę na uszkodzonych egzemplarzach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA