logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić lutownicę na zgrzewarkę do rur plastikowych? Temperatury?

DAREK M 21 Paź 2004 10:07 4166 10
  • #1 927111
    DAREK M
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Będę miał do zrobienia instalację wodną w domku i przymierzam sie do plastiku zgrzewanego. Wpadł mi do głowy taki pomysł żeby przerobić starą lutownicę na zgrzewarkę, dorobienie końcówek to nie problem, a zgrzewarka to koszt około 700-800 zł. Mam pytanie czy nie będzie zbytnio rozgrzewała kształtek, a może ktoś wie jakie są temperatury tych urządzeń.
  • #2 927268
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    A nie łatwiej rurki łączyć na klej?
    Ponadto odradzam plastiku np do gorącej wody, jeśli będzie grzana indywidualnie a nie w sieci. Kolega zrobił coś takiego w domu i niby wszystko działa, ale rurki od gorącej wody wyginają się w różne strony.
    Myślę że lepiej w miedzi.
    Co do lutownicy to być może da się coś takiego zrobić (pod warunkiem, że będzie miała wystarczającą moc) - trzeba tylko ograniczyć jej temp. - wstawić termoregulator aby temp była w granicy 200 stopni (w lutownicy jest ponad 300). Oprócz tego pewnie elementy grzewcze pasowało by pokryć teflonem - tak są robione zgrzewarki.
    Co do układu to wystarczy układ (chyba lm200 - ale nie jestem pewien), tyrystor, i sonda temp. Poszukam schematu i postaram się załączyć.
    Pozdrawiam.
  • #3 928861
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    Witam.
    Oczywiscie możesz ale nie rób z plastiku.
    Siedzę w tym od 10 lat i szczerze odradzam.
    Zrób z miedzi jest tak tania, że szkoda gadac.
    Nie sprawdzaj ceny samej rury zobacz ile kosztują złączki a przekonasz się, że nie warto kombinować.

Pozdrawiam.
  • #4 929074
    ford42
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam od kilku lat instalację miedzianą - rurki nie grubsze niż instalacja elektryczna. Są do tego tanie, estetyczne osłony zapobiegające utracie ciepła np. w piwnicy lub na korytarzach. Proponuję tą lutownicę użyć, bez przeróbki do lutowania rurek i kształtek ( kolanek, rozgałęźników) itp. które są tanie i dostępne. Pozdrawiam.
  • #5 929282
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Znam system w którym chce wykonać instalacje DAREK M. Jest to dobry i sprawdzony system, ale do zgrzewania radziłbym zastosować oryginalną zgrzewarkę. Zagwarantuje to pewne połączenie.
    PS. Proponouję jednak instalację wykonaną w miedzi.
  • #6 934784
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    DAREK M napisał:
    dorobienie końcówek to nie problem

Końcówek nie warto dorabiać, bo można dokupić, kompletna elektroda fi 20 to koszt około 25zł. Gorzej ze stabilizacja temperatury. Jesli chodzi o instalację z rur PE to dobre rozwiązanie. Dla wody ciepłej należy wziąć pod uwagę kompensację na wydłużanie przy dość znacznych długościach odcinków rur. Poprawnie wykonana instalacja z PE jest bardzo trwała.
  • #7 935355
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Ja dołączam sie do zdania kolegow. Mam w łazience rurki plastikowe. I jak rano puszcze ciepla wode to slychac pyk pyk. Rurki sie wyginaja, wydluzaja.
  • #8 940111
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Słychac pyk-pyk jeśli rurki masz na styk i nie mogą pracować. Wykonałem kilka instalacji w rurkach na zgrzewanie jak i na klej, i nigdy nie miałem reklamacji, a już tym bardziej akustycznych. Przy zachowaniu pewnych zasad rurki te wyglądają równie estetycznie jak miedziane, przy czym miedź ma tę przewagę że można ją swobodnie malować.
  • #9 941289
    DAREK M
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Dziękuję wszystkim za uwagi, instalację wodną zrobię w plastiku zgrzewanym - zgrzewarkę wypożyczę ze sklepu, a CO e miedzi. Niestety porady typu wykonania instalacji z miedzi nie są trafione proponuję porównać ceny rurek i kształtek - miedź jet prawie trzykrotnie droższa. Temat uważam za zamknięty.
  • #10 956658
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    Oczywiście to twoja sprawa, ale miedź jest tańsza niż plastik zgrzewany i prosze nie wprowadzac nikogo w błąd.

Pozdrawiam.
  • #11 2180244
    pawelts1
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Zrobilem sobie zgrzewarke do rurek ze starego zelazka i dziala ok tylko mam nie mam tzw. kamieni grzejnych widzialem je w sklepie (cena nawet ponad 100zl za komplet np: 16") sa niby proste do wykonania na tokarce ale jak pokryc je teflonem. Moze ktos ma jakies namiary na producenta takich kamieni bo podobno sa dosc tanie w porownaniu z hurtownia. A moze ktos ma pomysl jak pokryc aluminium teflonem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki starej lutownicy na zgrzewarkę do rur plastikowych (PE) w celu wykonania instalacji wodnej. Zwrócono uwagę, że standardowa lutownica ma temperaturę grzania powyżej 300°C, co jest zbyt wysokie dla zgrzewania rur PE, gdzie optymalna temperatura to około 200°C. Zalecane jest zastosowanie termoregulatora, tyrystora i sondy temperatury do stabilizacji ciepła oraz pokrycie elementów grzewczych teflonem, co jest standardem w profesjonalnych zgrzewarkach. Wskazano, że dorabianie końcówek jest możliwe, ale lepiej kupić oryginalne elektrody (np. fi 20 mm za około 25 zł). Wiele opinii odradza stosowanie rur plastikowych do instalacji ciepłej wody ze względu na odkształcenia i wydłużanie rur pod wpływem temperatury, co powoduje charakterystyczne dźwięki „pyk-pyk”. Alternatywnie polecana jest instalacja miedziana, która jest trwalsza i łatwiejsza w montażu, choć droższa. Autor ostatecznie zdecydował się na instalację z rur PE i wypożyczenie profesjonalnej zgrzewarki. Jeden z uczestników opisał wykonanie zgrzewarki z użyciem starego żelazka, zwracając uwagę na problem z kamieniami grzejnymi i ich powłoką teflonową oraz poszukiwanie producenta tych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA