logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 140 czy inne kolumny do pokoju 12m2? Wybór dla rocka i popu

sq7hqi 09 Lut 2011 22:24 2270 8
REKLAMA
  • #1 9128994
    sq7hqi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Proszę o pomoc, gdyż sam już nie wiem co wybrać. Chcę nagłośnić pokój - około 12m2. W tej chwili używam dwóch SAMB 130 produkcji Tonsil, jednak chciałbym uzyskać głębszy, przyjemniejszy dźwięk. W tej chwili używam amplitunera WEGA - Sony PSS200R, który w przyszłości także chciałbym zmienić. Kiedyś miałem okazję słuchać ALTUSÓW 140 i byłem bardzo zadowolony. Teraz zastanawiam się - co zrobić w mojej sytuacji. Co dokupić do SAMB? czy może SAMBY 130 zamienić na ALTUSY 140? Słucham muzyki ROCK, POP. Nie zależy mi na dużej głośności, lecz na pięknym, głębokim czystym brzmieniu, stąd mój pomysł na ALTUSY 140, a może jakieś inne? tańsze? lub niewiele droższe a dużo lepsze. Chciałbym wydać na kolumny powiedzmy 600zł. Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9129291
    patryk3444
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    Witam a nie myślałeś o tonsil czat 130 maa ładne brzmienie wiem ponieważ byłem nie dawno na odsłuchu a za tą cenę je dostaniesz.Możesz także pomyśleć o altonach 80 mają przepiękne brzmienie:)
  • REKLAMA
  • #3 9129365
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Jak nie masz 17lat i nie chcesz tłuc techniawką na pół osiedla to nie kupuj Altusów. One tylko do tego się nadają.
    Pchnij Samby i kup coś większego, mocniejszego.
    I lepsiejszy wzmacniacz by się przydał, ten jest trochę słabowity.
  • #4 9129548
    mateusz_tbg91
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Jeśli byłeś zadowolony dźwiękiem z Altusów 140 to kup Altony110/Mildtony 200 będziesz zachwycony.
    Są niżej strojone, nie dudnią jak altusy, bas jest mocny.
  • REKLAMA
  • #5 9131410
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    12m2 a wy polecacie Altony 80/110 czy New Mildtony 200 ? W takim pomieszczeniu spokojnie wystarczą monitory skoro autor nie ma zamiaru robić dyskoteki w pokoju.
    Poza tym Altusy nie mają pięknego brzmienia.
    Skoro nie zależy Ci na głośnym graniu byłbym za wspomnianymi wyżej Czat 130 - dość uniwersalne kolumny, do spokojnego odsłuchu bedą w sam raz przy tym budżecie i na pewno będzie więcej przyjemności z odsłuchu niż z Altusów.
  • #6 9131594
    DJ Kunix
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Tak jak reszta, Altony to już coś mocniejszego. Sam tego doświadczyłem.
    Mam pokój 11m2 i Altony 110. Gram na 1/3 mocy bo potem to już lata obiad po jelitach. Nie mówię, że zrobiłem błąd kupując 110 ale jak dla mnie w sam raz były by 80 ;] Napędzam moje Tonsilki Technics'em Su-Vx700 + EQ Marantz EQ 551. Czysty dźwięk i głęboki bas. Altusy tak jak poprzednicy pisali... Do łupania, nie do słuchania. Pogłos mają typowo "estradowy"(o ile tak owo można nazwać...), bas płytki i dudniący, nie maja Bass-Reflex'u tylko otwory stratne... krótko mówiąc, sa inaczej zestrojone. Wygląd co prawda bardzie "na topie" ale ja wole zapłacić za jakość dźwięku a nie za wygląd.
    O gustach się nie dyskutuje, także nie będę pisał "ogólnie' bo każdy ma inne potrzeby. Ja na przykład, lubię mocny i głęboki bas, z takim tąpnięciem a nie "łu-bu-du". Altony w mojej ocenie lepiej by się spisały niż w-w Altusy...
    Pozdrawiam!
  • #7 9132380
    ogur3k
    Poziom 33  
    Kolega chce się z kolumn z niskotonowymi 16cm rzucić na 30cm...
    A to wszystko przy wzmacniaczu który ma 20W na kanał.
    Za 600zł kupi lepszy wzmacniacz i lepsze kolumny.
    Bynajmniej ja bym to tak widział.
  • #8 9132962
    sq7hqi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam i dziękuję wszystkim za cenne porady. Co do wzmacniacza- tak zmienię go, jednak chciałem zacząć od kolumn. Nie słucham głośno i nie zależy mi na tym a na "głębokości" dźwięku. Chciałbym cieszyć się szerokim, głębokim pasmem dźwięku -zarówno miękkim, mocnym basem jak i wysokim sopranem- zamiast głośnego łupania. Nie słucham "techniawek" etc. Dlaczego wspomniane Altusy? Dlatego, że ładnych parę lat tamu byłem zachwycony nimi, choć prawdę mówiąc było to dość dawno i od tamtej nie miałem okazji słuchać innych kolumn, oprócz moich SAMB 130. Nadal biję się z myślami czy zainwestować w dwie, inne kolumny czy pomyśleć nad rozwiązaniem - lepszy amplituner, moje 3 samby 130 plus np wspomniany Tonsil Czat 130? To nie pomyłka - mam 3 samby, jedna stoi i się kurzy. Proszę o dalsze sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 9133029
    ogur3k
    Poziom 33  
    Proponuję Ci pchnąć posiadany wzmacniacz razem z kolumnami i zbudować od nowa audio.
    Odśwież sobie pamięć i posłuchaj Altusów, którychkolwiek. Miękki bas to dla nich pojęcie obce. Wysokotonowówka tubowa Cię przyprawi o ból uszu.
    Moje zdanie, jak bym tak zrobił. A co wybierzesz to już Twoja fucha ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumn do nagłośnienia pokoju o powierzchni 12m2, preferując dźwięk głęboki i czysty, odpowiedni do muzyki rockowej i popowej. Obecnie korzysta z kolumn SAMB 130 i amplitunera Sony PSS200R, ale rozważa wymianę na Altusy 140, z którymi miał pozytywne doświadczenia. W odpowiedziach sugerowane są alternatywy, takie jak Tonsil Czat 130 oraz Altony 80 i 110, które oferują lepszą jakość dźwięku w porównaniu do Altusów, które są krytykowane za dudniący bas i estradowe brzmienie. Użytkownik jest również zachęcany do rozważenia zmiany wzmacniacza na mocniejszy, aby uzyskać lepsze rezultaty dźwiękowe.
REKLAMA