logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny Verbatim 47512 1TB nie działa po instalacji gry Diablo

frolik 10 Lut 2011 18:37 10345 50
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego mój zewnętrzny dysk po instalacji gry działa bardzo wolno, zawiesza komputer i nie pokazuje danych, oraz czy da się jeszcze odzyskać pliki?

To wygląda na uszkodzenie dysku, a nie skutek instalacji Diablo — sama instalacja gry nie ma tu znaczenia, a dysk warto sprawdzić także na innym komputerze [#9132472] Odczyt SMART pokazał 102 bad sektory w parametrze 5 i 3 sektory w kolejce C5, więc dysk kwalifikuje się do wymiany i trzeba jak najszybciej zabezpieczyć dane [#9134911] Jeśli dysk jest jeszcze widoczny w Windows, spróbuj wykonać kopię posektorową w DMDE; jeśli nie, trzeba wyjąć go z obudowy i podłączyć bezpośrednio do kontrolera SATA płyty głównej oraz zasilacza ATX [#9136932][#9238201] Jeżeli rzeczywiście uszkodzona jest głowica, odzysk własnymi metodami nie będzie możliwy i pozostaje profesjonalny odzysk danych [#9161766]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 9132440
    frolik
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Jestem posiadaczem dysku zewnętrznego 1 TB. Jest to dysk Verbatim model 47512 http://www.google.pl/images?q=verbatim%204751...amp;hl=pl&tab=wi&biw=1024&bih=548 <--link do obrazków
    Przez cały czas działał dobrze, ale pewnego razu zainstalowałem diablo(gra) na dysk jako miejsce instalacji. Wyłączyłem kompa, włączyłem po czym dysk nie chce się włączyć(ale w komputerze). Po podłączeniu go i włączeniu do zasilania włącza się po czym tylko i wyłącznie pokazuje "bezpieczne usuwanie sprzętu" a dysk włącza się baaaardzo wolno, i komp cały muli. Po 2 godzinach włączania dalej się nie chce włączyć. Nawet jak kliknę na niego w mój komputer to zaczyna pracować i muli od nowa cały komputer. W zarządzaniu dyskami pokazuje, że jest on pusty. Gdy chciałem inym sposobem go włączyć ( otwierając pliki z torrentów ) to jest napisane, iż ścieżka nie istnieje. Można wywnioskować, że dysk włącza się ale nie wczytuje plików(albo je wczytuje ale straaaasznie muli komp i w ciągu tych 2 godzin nie wczytało, więc to raczej niemożliwe). Czyli podsumowując włącza się tlyko obrazkowo, ale nie wczytuje żadnych danych i ponadto muli cały komp
  • #2 9132472
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Dysk zewnętrzny zmarł.
    Moderowany przez gsm_virus:

Co to za wróżbiarstwo? A gdzie jakakolwiek próba diagnostyki, testy?
    Proszę się opamiętać, gdyż kolejny post w tym stylu narazi Ciebie na ostrzeżenie - reg. p .12.

Instalacja gry na nim nie ma nic do rzeczy.

Sprawdź też na innym komputerze.
  • #3 9132534
    frolik
    Poziom 11  
    Tak, będę miał niedługo okazję zrobić. Ale chodzi mi o fakt czy
    1. Jest możliwa jeszcze włączenie go poza formatem(Mam 250gb zajęty b.ważnymi rzeczami)
    2. Co jeśli będzie ta sama czynność w innym komputerze?
  • #5 9133402
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Dysk trzeba wyjąc z obudowy jeśli masz gwarancje to oczywiście możesz ją utracić w takim wypadku.
  • #6 9133589
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    migol21 napisał:
    Dysk trzeba wyjąc z obudowy jeśli masz gwarancje to oczywiście możesz ją utracić w takim wypadku.

Gdzie co jak? Jeszcze nie zdążył nawet SMARTa wkleić a Ty już mu proponujesz wyciąganie z obudowy ;)
  • #7 9133767
    frolik
    Poziom 11  
    Oto wyniki tego SMARTA. Korzystałem z programu crystaldyskinfo
  • #8 9133930
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1695
    Czyli HDD na gwarancję. Drugi też ma status uwaga, daj jego SMART.
    Kolega Migol21 niech się wypowie czy bez wyjmowania (gwarancja) uzyskasz dostęp do danych.
  • Pomocny post
    #9 9134911
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Parametr 5 ma 102 BAD-y Parametr C5 ma 3 w kolejce.
    To kwalifikuje go do wymiany.
    Jak najszybciej zabezpiecz dane.
    Być może wyjęcie go by je odzyskać będzie niezbędne.
    Jeśli w żaden inny sposób nie będzie możliwości wykonania kopii posektorowej (jeśli DMDE pod Windows go zobaczy i będzie mógł kopiować sektory.) to pozostanie wyjęcie go ale wtedy utrata gwarancji.
  • #10 9136367
    frolik
    Poziom 11  
    Więc teraz tak o
    Jestem zupełnie zielony w sprawach trochę komputerowych, toteż miałbym kilka pytań
    1. Jak zabezpieczyć dane?(szukałem na necie to było napisane, żeby podpiąć najpierw dysk zewnętrzny, a tego zrobić nie mogę)
    2. Mam gwarancję, i czy jest inny sposób by mieć moje dane bez utraty gwarancji?
    3.Jak wykonać kopię posektorową i co ona daje?
    4. Czy wymieniając dysk jest sposób aby odzyskać swoje dane?
    5. Czym spowodowane są owe błędy?

Miałem wykonać SMARTa mojego dysku HDD toteż zrobiłem
    Coś jest z nim nie tak?
  • #11 9136631
    artaa
    Poziom 43  
    To samo co z zewnętrznym, relokuje sektory.
    Nie masz problemów z zanikami prądu w domu? Jaki masz zasilacz (dokładny model) i ile ma lat?
  • #12 9136769
    frolik
    Poziom 11  
    Nie, nie mam żadnych problemów. Model ATX-6039L. Mam ładne kilka lat go
  • #13 9136849
    artaa
    Poziom 43  
    Czyli Codegen, plus kilka lat = natychmiastowa wymiana.
    Przeczytaj wątek o złych zasilaczach na Elektrodzie.
  • #14 9136906
    frolik
    Poziom 11  
    A co do reszty moich pytań?Można o odpowiedź?
  • #15 9136932
    artaa
    Poziom 43  
    Kopia DMDE pod Windows (sprawdź czy zobaczy) jak nie to niestety wyjęcie HDD i kolejna próba (ale to = utrata gwarancji).
  • #16 9137128
    sred
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Zobacz czy da się otworzyć obudowę "bez śladów".
  • #17 9137265
    frolik
    Poziom 11  
    Jednak gwarancji nie mam bo domownicy wyrzucili paragon. Mówcie dokładnie(oczywiście to jest prośba) co mam zrobić, po otwarciu itp.
  • #18 9137274
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1202997.html

Komputery Dyski Twarde

Partition Find And Mount - montowanie partycji do odczytu
    Procedura naprawczo testująca HDD
    S.M.A.R.T Technologia monitoringu i raportowania stanu dysku
    Podanie do analizy odzysku danych 0-100 sektora
    Aktualizacja Firmware dyski Seagate "czarna seria"
    Partycje na Dysku Twardym
    RAID - 0 naprawa odzysk danych.
    "Zerowanie" ,bezpowrotne kasowanie danych
    Wykonanie kopii posektorowej z Dysku na Dysk
    Jak utworzyć dyskietkę startową z programem DMDE
    Jak wykonać kopie posektorową programem DMDE do pliku
  • #19 9137287
    sred
    Poziom 19  
    Kolego Migol21 czy są możliwe przypadki błędnego odczytu ilości włączeń i czasu pracy HDD? Konkretnie np. Crystal Disk Info przy sprawdzaniu HDD będącego w obudowie USB.
  • #20 9137317
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Są błędne interpretacje odczytu SMART z dysków wynikające z błędów interpretacyjnych oprogramowania.
  • #21 9137328
    sred
    Poziom 19  
    Dziękuję, rozumiem z tego, że problem może wystąpić również przy HDD wpiętym bezpośrednio w kontroler na MB?
  • #22 9137381
    discharge
    Poziom 12  
    Ocena: 52
    Mnie się zdarzyło lekko stuknąć dyskiem 2,5'' (niepracującym) o glebę (z wysokości około 10 cm) (był w obudowie USB/ESATA) i od razu nabył badsektorów (poddałem go testowi chkdsk).
  • #23 9137403
    frolik
    Poziom 11  
    Robiąc kopię posektorową wyskakują mi błędy :
    Disk#0 Sector 236 788(try x): WinnError 0x17. Błąd danych(CRC)

Dając przycisk ignoruj zmienia mi się tylko liczba "Sector xxx xxx"

Mam to zignorować, czy też spróbować coś innego?

Nie można dysku wyciągnąć z obudowy bez widoczności tej czynności. Radzicie mi w tej sytuacji wyciągnąć go(nie mam gwarancji) i co dalej robić? I czy mimo wszystko będzie szansa odzyskać wszystkie dane?.
    I co oznacza te reolokowanie sektorów?
  • #24 9138301
    artaa
    Poziom 43  
    I tak nie masz gwarancji jak piszesz, chyba że kupiłeś na FV wtedy sklep musi ci wydać Duplikat FV i masz możliwość oddania do naprawy. Po wyjęciu podpinasz do kontrolera płyty głównej i zasilacza. A to już sobie sam przeczytaj, było i jest tysiące postów o tym.
  • #25 9138451
    frolik
    Poziom 11  
    Użyłem programu Partition Find and Found. Zeskanowałem mój ten zewnętrzny dysk, po czym ustawiłem go jako partycję(Dysk) Z i w moim komputerze był on z normalną pojemnością i z plikami zajętymi w środku. Po otworzeniu zacinało się wszystko i reset konieczny, ale może to świadczyć o tym, iż dane nie są wcale stracone
  • #26 9142179
    frolik
    Poziom 11  
    Sprawdzałem dziś na innym komputerze. Nie działa wciąż. ?Więc w końcu będę w stanie odzyskać moje dane, czy też nie?
  • #27 9159071
    frolik
    Poziom 11  
    Znajomy sprawdził dysk i powiedział, że danych nie da rady odzyskać, bo głowica jest uszkodzona. Czy wyjęcie spod obudowy i wsadzenie do zasilacza i kontrolera płyty głównej da coś?
  • #29 9161753
    frolik
    Poziom 11  
    Czyli nie ma żadnych szans na odzyskanie, ani zrobienie czegokolwiek, oprócz dania do osób, które zajmują się odzyskiwaniem danych?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem Verbatim 47512 1TB, który przestał działać po instalacji gry Diablo. Dysk nie jest rozpoznawany przez system, a jego działanie powoduje spowolnienie komputera. Użytkownicy sugerują sprawdzenie dysku na innym komputerze oraz wykonanie analizy SMART, która wskazuje na obecność bad sektorów. Wskazówki dotyczące odzyskiwania danych obejmują możliwość wyjęcia dysku z obudowy, co może prowadzić do utraty gwarancji, oraz użycie programów do odzyskiwania danych. Użytkownik rozważa podłączenie dysku bezpośrednio do płyty głównej, co wymaga odpowiednich kabli SATA. W końcu, stwierdzono, że uszkodzenie głowicy dysku może uniemożliwić odzyskanie danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA