logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy airMAX od Sieciuch.com zapewni stabilny ping do gier w Zgorzelcu?

Avantu 10 Lut 2011 19:37 8383 22
REKLAMA
  • #1 9132837
    Avantu
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, mieszkam w Zgorzelcu na ul. Pogodnej. Jako że nie mam kabli Dialogu, TP czy jakiejś kablówki, nie mam możliwości mieć internetu kablowego. Sieciuch.com oferuje od tego roku Technologię airMAX co o tym sądzicie? Jak pisze do mnie Admin:

Cytat:
    uliga Pogodna zjduje sie w zasiegu najnowszej technologii bezprzewodowej AirMAX Mimo,
    gwarantujacej stabilna i baaaaaardzo szybka prace. Ping do uzytkownika na pozimie 2-6 ms, ping po calej polsce na poziomie 14-20 kilka ms.

Technologia AirMAX Mimo juz na poziomie produktowym posiada mechanizmy zapewniajace jakosciowy dostep, stale czasy i brak reakcji
    na ilosc uzytkownikow czy tez zmiany pogodowe.

AirMax Mimo to pierwsza taka instalacja w Powiecie Zgorzeleckim dostepna dopiero o 1 stycznia 2011.
    Jesli jest Pan zainteresowany zapraszamy.

Cytat:
    airmax to standard wielokrontego wejscia i wyjscia, do uzytkownika zestawiane sa minumum dwa lacza,
    technologia pozwala dostarczac dane z predkoscia do 240Mbps - realnie z gwarancja.

Koszt przylaczenie to 350zł netto + okablowanie ekranowane skretkowe w cenie za 10m 70zl netto lub za 15m w cenie 90zł netto.
    Abonamenty jak i dodatkowe informacje podane sa tutaj http://sieciuch.com/internet/internet.php

Dodam iz usluga przewyzsza jakoscia dzialania uslugi kablowe.

Co o tym sądzicie? I czy będę miał stabilny ping jak to zapewnia Admin? (W te 10 ms nie wierzę ;)) Zależy mi na pingu bo internet wykorzystam to gier multiplayer. Aktywacja za 350zł to nie jest bardzo dużo, tym bardziej że 6mb to nie duża oplata w wysokości 55 zł. ZA pomoc dziękuje ;)
  • REKLAMA
  • #2 9132938
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Nie wierzę w takie cuda. Masz może okres testowy?
  • #3 9133084
    Avantu
    Poziom 9  
    No właśnie pisałem o okres testowy, ale odpowiedź pewnie dostane jutro. Mi się wydaje że to jest możliwe, jeżeli sygnał nie będzie za niski. Zależy też skąd ten sygnał będzie wysyłany.

Poza tym, wydaje mi się że to wi-fi w technologii 5GHz, ale on twierdzi że to coś więcej. To airMAX to chyba to:

http://allegro.pl/ubiquiti-rocket-m5-airmax-mimo-fvat-gw-i1346416590.html

http://www.i4-wifi.com/?p=productsMore&iProduct=232&sName=ubnt-airmax-mimo-19-dbi
  • #4 9133134
    11111olo
    Poziom 42  
    A nie jest to w płatnym Wi-Max?
  • #5 9133150
    Avantu
    Poziom 9  
    Możliwe, ale wi-max nie ma prędkości 6mb, przynajmniej era ma max. 2mb. poza tym nie wiem czy wi-max jest u mnie w mieście.
  • REKLAMA
  • #6 9133368
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Pewnie zwykłe radiowe połączenie, tyle że stawiają za pomocą urządzeń ubiquiti networks - tam są takie technologie jak AirMax, można dać klientowi dość sporo pasma a nie zatka nadajnika(szczeliny czasowe i te sprawy), stąd obiecywany ping 2-4ms od AP do klienta jest możliwy.

350zł to trochę sporo za podłączenie, spróbuj ponegocjować.
  • REKLAMA
  • #7 9133477
    Avantu
    Poziom 9  
    Czyli teoretycznie ping nie powinien być za duży a na pewno nie powinien skakać?
    Ile zaproponować, 300 zyla?
  • #8 9133542
    piterus99
    Poziom 43  
    Teoretycznie, praktycznie to zależy od tego w jaki sposób to wykonają - jak monter odwali kaszane albo admin spierniczy konfiguracje(tudzież na odwrót) to nie będzie nawet na dedykowanej radiolinii działało dobrze.

Weź na próbę, to jedyny sposób.
  • #9 9136648
    Avantu
    Poziom 9  
    Nie chciał dać okresu próbnego, a jako że jestem dzieckiem, nic nie zrobię (Na razie nie chce mieszać w to rodziców...). Musze się z nim umówić na piśmie o jakąś gwarancje. Wtedy gdy Internet będzie niestabilny będzie można zerwać umowę, bo usługa jest nie zgodna z opisem, dobrze mówię? Poza tym jak mi odpisał na to zapytanie:
    Cytat:
    Witam,

nie praktykujemy takiej formy,
    produkt jest najwyzszej jakosci.

Co radzicie zrobić?
  • #10 9136660
    piterus99
    Poziom 43  
    No nie bardzo podpisze z Toba umowe na gwarancje jakosci - raz, ze nie masz 18 lat, a dwa, ze lacza z CIRem to kupa kasy.

Nie masz wyboru - bierz.
    PS. Nie masz jakis znajomych co maja od nich net, zeby przedzwonic i sie zapytac? Albo na forum Zgorzelca zapytaj, moze tam cos powiedza.
    Jak nie to trudno - skoro nie ma tp/dialogu to bierz to co jest.
  • REKLAMA
  • #11 9136689
    Avantu
    Poziom 9  
    Rodzice będą wszystko załatwiać, więc nie ma problemu. Oni przyjdą i zamontują, jak nie będzie łapać zasięgu to jest zwrot kasy. Tylko nie chce brać tego, co mnie nie zadowoli, bo rodzice będą zdenerwowani, chociaż gdyby nie to 350zł za aktywacje to kto wie. Nie chcę pchać się w ciemno, a usługa jest u nas od początku roku, wątpię że ktokolwiek jej używa, tym bardziej z moich znajomych...
  • #12 9141690
    Avantu
    Poziom 9  
    Dostałem od niego taką wiadomość:

Cytat:
    Witam,

Panie Pawle,

urzadzenie otrzymuje Pan od nas skonfigurowane do samo - montazu tj. wywieszenie na budynky i wlaczenie gotowego
    przewodu. Na te procedure ma Pan 3 dni od daty odebrania urzadzenia - wiec ma Pan w tym okres testowy.

Jesli to Pana satysfakcjonuje, poprosze o przeslanie danych adresowych warz z numerem dowodu.
    Prosze rowniez o przybycie do naszego BOK w dniu 14.02.2011 w godzinach 11-17 celem odebrania i oplacenia faktury-proformy.
    Prosze rowniez o inforamcje jakiej dlugosci kabel bedzie dla Pana wystarczajacy.

Czyli jeżeli po 3 dniach oddam nie będzie problemu? Warto spróbować?
  • #13 9142736
    b0dzi0
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    wg mnie warto, sam od jakiegoś czasu korzystam z urządzeń UBNT np: nanostation m5 (które zapewne dostaniesz lub nanobridge m5) i jestem z nich bardzo zadowolony. dokłądnie tak ja powiedział piterus99: jeśli admin prawidłowo zarządza serwerem to nie powinieneś mieć problemów.
    Przykładowe pingi z NS M5 do mojego nadajnika:
    Min: 1.1 ms Śrd.: 1.54 ms Max: 2.92 ms
    Więc jak na tą porę dnia chyba są w miarę dobre.
  • #14 9850562
    Pampkinowa
    Poziom 1  
    Witam

Szukałam internetu z Airmaxa w Zgorzelcu i natrafiłam na te posty, ale zdaje się, że to nie to, o co mi chodziło, hihihi. Wy tutaj o Sieciuchu, a ja o Airmaxie :)

Ale do rzeczy, może ktoś miał neta od nich www.airmax.pl ?
    Dzwoniłam. Teoretycznie zasięg powinien być, technologia wimax, sprzęt 600zł. Płacę za sprzęt i mam neta na test na 2 tyg, jak nie zadziała, to zwracam sprzet i oddają mi kasę. Brzmi dobrze, ale może ktoś ma jakieś doświadczenia?
  • #15 9850597
    11111olo
    Poziom 42  
    Doświadczenia to z nimi miał mój kolega który po 4 latach przeszedł na neostradę choć miał 2x niższe ceny w airmax.
    Zastanawiasz się czemu?
    Po pierwsze obniżają transfer o połowę od 12:00 do 24:00.
    Jak Ci się sprzęt zepsuje to musisz zasuwać do nich - zamelinowali się na "końcu świata" w Opolu.
    W zimie nie zdziw się jak mimo połączenia nie będziesz miał internetu - coś po drodze nawali. Jak zadzwonisz i spytasz czemu nie działa otrzymasz lakoniczne "z naszej strony wszystko jest dobrze".
    Zapomnij też o jakiejkolwiek rekompensacie za okres w którym Ci internet nie działał, fakturach, czy jakichkolwiek odpowiedziach na piśmie od nich.

Poza tym mam od nich antenę na dachu i przez jakieś 2 miesiące w lecie korzystałem z tego internetu. Do godziny 16-tej działał przyzwoicie, ale później były bardzo duże opóźnienia że niekiedy strony nie chciały się otwierać.

Te dwa tygodnie testowe dadzą Cię na najwyższy priorytet byle byś podpisał "pakt" - potem się dopiero zacznie.

Oczywiście nie odstraszam bo to było jakiś rok temu - może teraz faktycznie polepszyli swoje usługi.
  • #16 9850598
    piterus99
    Poziom 43  
    Z mapy sieci wynika, że w Zgorzelcu jest tylko WiMax, ale 600zł za sprzęt to kupa kasy.
    Technologia WiMax działa różnie, jeśli masz wybór innego dostawcy(dialog, TP, TV Kablowa) to raczej się nie zastanawiaj(chyba, że wiesz, że działa źle) tylko bierz jego - 600zł instalacja to rozbój.

Dodatkowo, opóźnienia po kablu będą raczej mniejsze.

Na ich stronie wszystkie podane ceny są cenami netto, nei wiem czy zwróciłaś na to uwagę - bodajże jest to niezgodne z prawem.

Generalnie dla mnie ta firma AirMax jest jakaś podejrzana(w okolicy Bolesławca nastawiali kilka nadajników, a czy klientów mają to nikt tego nie wie..)

A co do urządzeń UBNT - działają fajnie, ale jak padnie to nie wiadomo czemu(albo jak nie chce dobrze działać...). Obecnie przy ruchu 12-18Mb/s pingi są 0/0/2, kanał 40Mhz, 1x1, 120/120 także prawie jak kabel.
  • #17 9850611
    11111olo
    Poziom 42  
    Aha ich internet jest oparty TYLKO na łączu radiowym czyli z mojej miejscowości do kolejnej i kolejnej, i kolejnej... aż do Opola. Ile ich po drodze jest tego nie wiem.
    Jak testowałem ping to na Neostradzie był różny. Np. do WP.PL powiedzmy 60-70ms a na ich internecie 10ms. Na każdej innej stronie to samo. Co ciekawe do pierwszej bramy z jaką się łączyłem było więcej ;)
    Ciekawe skąd ciągną internet do Bolesławca? Chyba nie z Opola :/
  • #18 9850739
    piterus99
    Poziom 43  
    Jeśli ping do każdej strony był 10ms to jest machlojka;) Np do amd.com nie jesteś w stanie zejść poniżej 130ms.

Mogą mieć dosyły i z Opola, ale podejrzewam, że mają wykupioną transmisję po światłowodach np od TKT i w ten sposób mają zbudowany szkielet - w powiecie załóżmy jeden punkt z dostępem do światłowodu a reszta po radiu. Ale to tylko gdybanie;) Nikt na 600km linków radiowych(nawet korzystając z 15 mostów) nie zestawi, bo to będzie kaszana.
    A patrząc po mapie, to pewnie między najdalszymi punktami tyle wyjdzie.
  • #19 9850824
    11111olo
    Poziom 42  
    Akurat z amd.com jest lepiej niż piszesz.

Czy airMAX od Sieciuch.com zapewni stabilny ping do gier w Zgorzelcu?

A z resztą to masz rację tyle nie jest to rozsyłane bezpośrednio - na pewno nie z mojej miejscowości - tylko na zasadzie mostów.
  • #20 9851201
    piterus99
    Poziom 43  
    No dobra, miałem na myśli coś ze stanów zjednoczonych, na myśl przyszło mi amd. usa.gov już tak łatwo nie pójdzie.

Brniemy w O/T, uzgodniliśmy tylko takie stanowisko, że nie polecamy airmaxa.
  • #21 9851218
    11111olo
    Poziom 42  
    Bolączką radiówki jest to że zawsze można zrzucić na klienta jak coś nie działa - w końcu łącze jest bezprzewodowe i się "nie zepsuje". Jak masz możliwość brania czegokolwiek po kablu to bierz. Wyjdzie drożej ale bez problemowo.
  • #22 11021605
    didotom
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    11111olo napisał:
    Bolączką radiówki jest to że zawsze można zrzucić na klienta jak coś nie działa - w końcu łącze jest bezprzewodowe i się "nie zepsuje". Jak masz możliwość brania czegokolwiek po kablu to bierz. Wyjdzie drożej ale bez problemowo.

Ja korzystam od kilku lat z www.airmax.pl i działa porządku obecnie w technologii MIMO na ich urządzeniu urządzeniu z obsługą technologii airmax jakos tak się zwie BridgeM5

Nic nie tnie, nic nie zwalnia, tak więc polecam szczerze, tym bardziej, ze bez zobowiązań można potestować miesiąc, miałem rezygnować juz bo na pasmie 2,4GHz działało kiepsko, ale dałem się namówić na wymianę sprzętu i faktycznie rożnica jest ogromna.

czasy dostępu wyglądają tak:
    ping www.elekroda.pl
    PING www.elekroda.pl (212.91.7.33): 56 data bytes
    64 bytes from 212.91.7.33: icmp_seq=0 ttl=61 time=10.164 ms
    64 bytes from 212.91.7.33: icmp_seq=1 ttl=61 time=10.689 ms
    64 bytes from 212.91.7.33: icmp_seq=2 ttl=61 time=10.002 ms

ping onet.pl
    PING onet.pl (213.180.141.140): 56 data bytes
    64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=0 ttl=60 time=17.711 ms
    64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=1 ttl=60 time=17.503 ms
    64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=2 ttl=60 time=17.570 ms
    64 bytes from 213.180.141.140: icmp_seq=3 ttl=60 time=17.371 ms

jak internet darmowy mobilny użytkuje jeszcze areo2.pl, polecam wszystkim, natomiast mobilny nie nadaje się do użytku w domu.

pozdrawiam
    DT
  • #23 11740855
    Tajemniczaax3
    Poziom 1  
    Witam . Również mieszkam z Zgorzelcu tyle , że na ulicy Łużyckiej ..
    Radzę nie brać internetu z firmy sieciuch.com
    Ta firma jest niekompetentna ponieważ jeżeli masz awarię po godzinie 17 nie masz możliwości dodzwonienia się do nich a tym bardziej , że naprawa jest płatna ..
    Miałam internet w TP i kiedy miałam awarię przyjeżdżali w ciągu 24h i naprawiali bez pobierania gotówki ..
    Wszystkim odradzam tą firmę ..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Zgorzelca poszukuje stabilnego internetu do gier multiplayer, rozważając ofertę airMAX od Sieciuch.com. W dyskusji pojawiają się wątpliwości co do obiecywanego niskiego pingu (10 ms) oraz jakości usługi. Użytkownicy sugerują, że ping może być niski, jeśli sygnał jest odpowiedni i sprzęt jest prawidłowo skonfigurowany. Wskazują również na możliwość negocjacji ceny aktywacji (350 zł) oraz na potrzebę umowy gwarancyjnej. Pojawiają się opinie o innych dostawcach, takich jak TP i Dialog, które oferują stabilniejsze połączenia kablowe. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi dostawcami, podkreślając problemy z jakością usług i wsparciem technicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA