logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przebicia w stopce kineskopu Sony KV32C70 - jak naprawić?

suszon 21 Paź 2004 18:44 1182 8
REKLAMA
  • #1 928082
    suszon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, potrzebuję pomocy, po włączeniu tv występują przebicia w podstawie lampy kineskopu, w miejscu gdzie dochodzi wysokie z trafopowielacza (są to kilkakrotne "strzały", w tym czasie na ekranie pojawia się cienka pozioma linia). Po jakimś czasie wszystko ustaje i jest w porządku. Myslę że dobrze to opisałem i będę wdzięczny za wszelką pomoc. Z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 928111
    pedro_pedro
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam !!
    Z twojego opisu wygląda mi to na przebicie na iskrowniku.Kiedyś miałem podobny przypadek w samsungu i poprostu wylutowałem podstawkę i przeczyściłem styki na iskrowniku .Pomogło.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 928156
    suszon
    Poziom 11  
    pedro_pedro dzięki za szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 930054
    suszon
    Poziom 11  
    Przeczyściłem iskrownik, chwilę był spokój ale nadal czasami występują iskrzenia. Są one na 100% w iskrowniku, co można z tym jeszcze zrobić ??
  • #5 930073
    pedro_pedro
    Poziom 15  
    Powiedz mi jeszcze czy w iskrowniku są jakieś zwęglenia albo coś w tym stylu?
    Pozdrawiam!!
  • #6 930081
    suszon
    Poziom 11  
    Styki były lekko zaczerniałe, również pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 930871
    suszon
    Poziom 11  
    dzieki MICHAL99 z tego wnioskuje ze tylko nowa podstawka mnie ratuje?
  • #9 931350
    pedro_pedro
    Poziom 15  
    Mnie się udało!!!
    Wyszyściłem styki ,usunąlem zwęglenia i ubytki uzupełniłem distalem no i się udało. 8)

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV32C70 pojawiają się przebicia w stopce kineskopu w miejscu styku wysokiego napięcia z trafopowielacza, objawiające się iskrzeniami i cienką poziomą linią na ekranie. Problem ustępuje po pewnym czasie pracy urządzenia. Przyczyną są przebicia na iskrowniku w podstawce kineskopu, gdzie styki mogą być zwęglenia lub zaczerniałe. Czyszczenie styków i usuwanie zwęgleń może przynieść poprawę, jednak w przypadku silnego zasniedzenia podstawki często konieczna jest jej wymiana. Użytkownik potwierdził częściową skuteczność czyszczenia, ale iskrzenia nadal występują sporadycznie. Inny użytkownik podał przykład skutecznej naprawy poprzez dokładne oczyszczenie styków, usunięcie zwęgleń i uzupełnienie ubytków distalem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA