logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lg re-29fa33px (chassis mc-017a)-brak obrazu oraz dzwięku

sq3hlb 16 Lut 2011 15:59 2324 1
REKLAMA
  • #1 9159966
    sq3hlb
    Poziom 11  
    Ocena: 96
    Witam!

Miałem (bo już działa :D:D ) problem ze wyżej wspomnianym TV: co jakiś czas ( na początku usterki co parę dni, następnie co kilka godzin, aż w końcu co 15 minut ) znikał obraz po czym za 10 sek głos i ostatecznie TV wyłączał się przechodząc w stand by.
    Po odkurzeniu wnętrza TV, znalazłem na płycie dwa mocno przegrzane ( plastykowa izolacja stopiła się ) dławiki L401 i L407 , kierując się sugestiami podobnych przypadków na forum, przelutowałem trafopowielacz oraz kilka kondensatorów - i TV zaskoczył - nie wymieniałem NIC. W trakcie naprawy musiałem poruszyć potencjometry w trafopowielaczu bo na obrazie było widać białe linie ?powrotu? ale za pomocą "screen" zlikwidowałem to. Jedynie co pozostało to trochę szerszy obraz - nie widać początku paska u dołu ekranu z informacjami/godziną, jakie są nadawane na niektórych kanałach, zmiana formatu obrazu nie pomaga - nie bardzo wiem czym przywrócić poprzedni stan/wymiar obrazu???
  • REKLAMA
  • #2 9160039
    edwardczop
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Lutując niektóre połaczenia przypadkowo trafileś na tzw. "zimny lut". Mógł on , zwłaszcza, w obszarze wysokiego wysokiego napięcia zaiskrzyć, i zmienic ustawienia w pamięci geometrii obrazu . Wejdż w tryb serwisowy LG i zmień nastawy :szerokość H i centrowanie lub wysokość V.

Obaj poprawcie pisownię! Znaki przestankowe stawiamy bezpośrednio po wyrazie, potem jest spacja. [RT]
REKLAMA