logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać dysk do płyty Gigabyte GA-8I945GZME-RH? SATA czy ATA?

exevan 17 Lut 2011 15:48 3152 6
REKLAMA
  • #1 9164476
    exevan
    Poziom 9  
    Witam. Ostatnio coś dzieje się z komputerem otóż przy włączaniu kompa zaczyna tykać (chyba dysk twardy) i pokazuje się błąd z dyskiem DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK PRESS ENTER i tak ciągle. Wtedy resetuje komputer dopoki nie zaskoczy i się włączy system. (około 20 minut resetowania ^^) Postanowiłem kupić nowy dysk, ale nie bardzo wiem czy będzie pasować do płyty głownej (nie znam się na tych złązach Sata ata itp:P)
    Moja płyta główna: Gigabyte GA-8I945GZME-RH
    Aktualny twardy dysk: Western Digital WDC WD1600JS-00NCB1 160gb

W środku mam do niego podłączone takie kable:
    obrazek
    i taki kabel zasilający (lewa strona obrazku)
    obrazek 2

Czy ten dysk będzie pasować do płyty głównej? Bo np w nim nie widze wejscia kabla do zasilania tak jak w moim aktualnym. Jaki jeszcze dysk polecacie do 150 zł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9164514
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1066
    exevan napisał:

Moja płyta główna: Gigabyte GA-8I945GZME-RH
    Aktualny twardy dysk: Western Digital WDC WD1600JS-00NCB1 160gb

Jaki jeszcze dysk polecacie do 150 zł?

Niezłym wyjściem jest zakup dysku SATA Samsung F3 500 GB ~140 zł.
    Płyta obsługuje 4 x SATA II 3Gb/s więc nie będzie z nim problemu to niedrogi i niezły model, chyba że konieczny jest zakup jakiegoś giganta.

Przed zakupem można przetestować jednak stary dysk, by wykluczyć awarię innego podzespołu, można chociaż status SMART dysku wrzucić.
  • REKLAMA
  • #3 9164953
    exevan
    Poziom 9  
    Pytałem dużo osób czy mają dyski SATA pożyczyć żebym mógł sprawdzić czy to napewno przez dysk tak "tyka" nikt nie ma ale sądząc po tym ze jak dotykam dysku i nadstawiam ucho to czuć i słychac ze to od niego takie dzwieki wychodza
  • REKLAMA
  • #4 9165090
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1066
    Pożyczanie dysku jest niecelowe, lepiej już ten ostrożnie wymontować i przetestować na innym sprawnym zestawie.
    Jeśli dysk szwankuje może być konieczne jak najszybsze przegranie\zabezpieczenie danych.
    Jednak sugeruję wykonać odczyt SMART np programem MHDD.iso nagrywa się go używając opcji nagraj obraz na dysk, SMART odczytuje klawisz F8, zresztą na forum jest opis tego programu - FAQ_HDD
    Jeśli system się uruchamia to najłatwiej\najszybciej odczytać SMART programem HD Tune z zakładki Health, ewentualnie można użyć programu Crystal Disk Info.
    Sprawdzanie powierzchni na tym etapie odradzam, tylko SMART.
  • #5 9168631
    exevan
    Poziom 9  
    A jeszcze jedno pytanie co do płyty głównej. Jak już zamawiam dysk twardy to przy okazji płyte chce też kupić.

I chce sie dowiedzieć od was czy ten sprzęt pójdzie bez problemów na tej płycie : GIGABYTE GA-G31M-ES2L - taką chce kupić

a mój sprzęt to:
    DYSK TWARDY HD502HJ SAMSUNG
    Pamięć RAM: 2gb i 1gb DDR2800 obydwa 400MHz
    Procesor: Intel Pentrium Dual Core E5700
    karta graf: NVidia gefore 9500GT 1Gb

I czy ta płyta główna GIGABYTE GA-G31M-ES2L ma już w sobie karte sieciowa i dźwiękową?

Dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który objawia się błędem "DISK BOOT FAILURE" oraz dźwiękiem tykania z dysku twardego. Obecny dysk to Western Digital WDC WD1600JS-00NCB1 160GB. Użytkownik planuje zakup nowego dysku, ale nie jest pewien, czy będzie on kompatybilny z płytą główną Gigabyte GA-8I945GZME-RH. Uczestnicy dyskusji sugerują zakup dysku SATA, np. Samsung F3 500 GB, który jest zgodny z płytą obsługującą SATA II. Zwracają również uwagę na możliwość przetestowania starego dysku za pomocą programów do odczytu SMART, takich jak MHDD, HD Tune lub Crystal Disk Info, aby upewnić się, że problem leży w dysku. Użytkownik rozważa również zakup nowej płyty głównej Gigabyte GA-G31M-ES2L, która jest kompatybilna z jego sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA