logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie bezprzewodowo liveboxa tp do dekodera tv SHD 85

eljotness65 20 Lut 2011 13:52 8785 2
REKLAMA
  • #1 9177602
    eljotness65
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Posiadam livebox tp jest skonfigurowany, podłączyłem do niego cztery komputery bezprzewodowo i telefon. Otrzymałem do TP telewizję (satelitarną) z dekoderem. Livebox jest w pomieszczeniu na górze salon z tv (dekoderem na parterze.
    Proszę o pomoc.
    Znalazłem na forum podobny temat ale moja wiedza jest zbyt mała by wykorzystać zebrane tam wiadomości.
    Proszę o instrukcję jak przeprowadzić tą operację.
    Słyszałem o power line transmiter ale nie wiem czy to w moim przypadku coś da, poza tym może można coś tańszym sposobem.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9178190
    PeterCrazy
    Poziom 14  
    Dekoder TP nie ma karty wifi, więc pozostaje Ci:
    - najtańsze rozwiązanie: wiertarka udarowa, wiertło do betonu i odmierzona ilość skrętki z 2 złączami RJ-45
    - pośrednie: zakupujesz router z trybem radiowym APC podłączasz kabelkiem sieciowym go do dekodera TP i radiowo do liveboxa
    - najdroższe: zakup kompletu powerline czyli sieć komputerowa po sieci energetycznej, działa dobrze tylko gdy oba urządzenia są za tym samym trafo, w domu powinno byc ok
  • #3 9178717
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    Witam!
    Wydaje się, że najprostszym rozwiązaniem będzie zakup liveplug. Umożliwia on połączenie liveboxa z dekoderem przez instalację elektryczną. TP oferuje ten zestaw w swoich salonach sprzedaży. Po przedstawieniu umowy na telewizję, cena jest poniżej 100 PLN.
    Do poprawnego działania, urządzenie wymaga włożenia do gniazd sieciowych zasilanych z tej samej "fazy" (tego samego obwodu instalacji elektrycznej). Uruchomienie jest b. proste, działanie pewne.
    Pozdrawiam,
    Lee
REKLAMA