logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dekoder SHD85 z Livebox 1.0 bez przewodu JR45?

Mejkap 13 Gru 2014 15:04 2631 14
REKLAMA
  • #1 14218680
    Mejkap
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!
    Mam świadomość, że powstało wiele tematów dotyczących połączenia dekodera SHD 85 i Liveboxa. Proszę potraktować ten temat ze zrozumieniem, ponieważ szukając odpowiedzi na moje pytania nie uzyskałem wyczerpujących odpowiedzi.

Sytuacja jest następująca posiadam LiveBox'a 1.0 oraz dekoder SHD 85. Livebox znajduje się na piętrze a dekoder na dole przez to nie ma możliwości poprowadzenia przewodu JR45 z Box'a do dekodera. Smart tv połączyłem z Boxem bezprzewodowo. Za pomocą przewodu JR45 chciałem połączyć dekoder do sieci przez telewizor lecz nic z tego nie wyszło (Smart Tv nie rozsyła internetu. On go tylko odbiera?).
    Ostatnią szansą jest zainstalowanie routera z funkcją ADSL na parterze i połączenie go bezprzewodowo z Liveboxem. Od połączonego routera z siecią chciałem połączyć dekoder za pomocą JR45 . Czy powyższa możliwość ma prawo odnieść sukces?
    Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14218840
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    Mejkap napisał:
    Za pomocą przewodu JR45 chciałem połączyć dekoder do sieci przez telewizor lecz nic z tego nie wyszło (Smart Tv nie rozsyła internetu. On go tylko odbiera?).

Dokładnie.
    Mejkap napisał:
    Ostatnią szansą jest zainstalowanie routera z funkcją ADSL na parterze i połączenie go bezprzewodowo z Liveboxem

Szukaj tego:
    http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=395
    Choć też napotkałem opinie, że są problemy z LB podczas łączenia się po wifi z tym sprzętem.
    Problemem może też być zasięg sieci wifi w miejscu instalacji dekodera.

Zainstalować na komputerze InSSIDer-a i sprawdzić, tam gdzie jest dekoder, czy w ogóle tam sygnał wifi z LB jest (co nie jest takie oczywiste), i wstawić wynik pomiaru tutaj.

Inną alternatywą jest to co wskazał kolega krzych66 , choć podkreślić należy, że są potrzebne 2 takie urządzenia, jak i instalacja elektryczne w domu, też musi spełnić pewne warunki.
  • #4 14218921
    Mejkap
    Poziom 9  
    Rozwiązanie, które podał krzych66 byłoby dobre z tym, że do każdego z urządzeń jest inna faza a z tego co czytałem musi być taka sama dla Liveboxa i dekodera.

Zasięg Liveboxa jest wystarczający do tego aby połączyć Box'a z routerem, ponieważ Smart TV z sukcesem udało się połączyć. Nie wiem tylko czy połączenie bezprzewodowe Liveboxa oraz routera a następnie przewodowo routera z dekoderem jest możliwe i ma szansę zadziałać albowiem słyszałem, że dekoder musi być połączony tylko z Liveboxem (nie wiem czy to prawda).
  • Pomocny post
    #5 14220140
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Mejkap napisał:
    Rozwiązanie, które podał krzych66 byłoby dobre z tym, że do każdego z urządzeń jest inna faza a z tego co czytałem musi być taka sama dla Liveboxa i dekodera.

Nie do końca prawda. Nowe wersje działają w różnej kombinacji !
    Polecam założyć.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • REKLAMA
  • #6 14221139
    Mejkap
    Poziom 9  
    Fotodetektor napisał:
    Mejkap napisał:

Nie do końca prawda. Nowe wersje działają w różnej kombinacji !
    Polecam założyć.

Nad transmiterem PLC muszę się jeszcze zastanowić, gdyż cena niektórych jest dość znaczna. Proszę mi jeszcze napisać czy router, który wybrałem będzie współdziałał z Boxem.
    http://www.electro.pl/Router_TP_LINK_TD_W8951ND-s700546.html?gclid=CIyh-J-pxcICFScXwwoduB4AQg&gclsrc=aw.ds
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14221150
    Fotodetektor

Poziom 30  
    A po co router adsl-owy? Bez sensu.
    Zakup TP-Linka 702 i zrób konfiguracje lub inny router, ale nie adsl.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #8 14223024
    Mejkap
    Poziom 9  
    Nie powinno być problemu z zaistalowaniem TP linka? Czy ktoś wykorzystuje 702 do połączenia z liveboxem 1.0? Ten router byłby bardzo dobrym rozwiązaniem : mały i funkcjonalny.
  • Pomocny post
    #9 14223105
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Mejkap napisał:
    Nie powinno być problemu z zaistalowaniem TP linka? Czy ktoś wykorzystuje 702 do połączenia z liveboxem 1.0? Ten router byłby bardzo dobrym rozwiązaniem : mały i funkcjonalny.

...i ma zasilanie z USB.
    Poczytaj na forum o tym modelu. Sporo już o nim napisano.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • REKLAMA
  • #10 14224893
    Mejkap
    Poziom 9  
    Wpadł mi do głowy taki pomysł żeby LB podłączyć do dekodera bezpośrednio a do internetu podłączyć router który ma lepszą antenę. Dzięki temu internet byłby w całym domu. Może tak być?
  • #11 14224905
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Nie. LiveBox nie odbierze internetu od tego drugiego routera.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #12 14224909
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    Mejkap napisał:
    Może tak być?

Nie.
    LB musi być pierwszym i głównym routerem odbierającym usługę, w nim są ustawienia, dające możliwość odbioru tej tv.
  • #13 14225188
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Livebox 1.0 ma ustawienia do odbioru tv?
    Od kiedy?

Wystarczy dowolny ruter podłączony do dekodera, byle ten widział odpowiednie IP.
  • #14 14225438
    Mejkap
    Poziom 9  
    Drodzy użytkownicy kończąc temat chciałbym wiedzieć jaki router najlepiej zainstalować w obecnej mojej sytuacji. Poczytałem na temat TP-link 702 oraz poszukałem w google czy łatwo się go łączy z liveboxem. Na jednej ze stron pewnemu użytkownikowi nie udało się połączyć obu urządzeń mimo pomocy innych.
    Nie chciałbym kupować routera, który nie będzie spełniał swojej funkcji przez to właśnie tak długo się rozwodzę nad tematem. Chciałbym więc zakupić zwykły niewyszukany router taki jak ten TP-Link TL-WR740N. Proszę o konkretną odpowiedź czy powyższy się nada?
  • #15 14227096
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Mejkap napisał:
    Drodzy użytkownicy kończąc temat chciałbym wiedzieć jaki router najlepiej zainstalować w obecnej mojej sytuacji. Poczytałem na temat TP-link 702 oraz poszukałem w google czy łatwo się go łączy z liveboxem. Na jednej ze stron pewnemu użytkownikowi nie udało się połączyć obu urządzeń mimo pomocy innych.

Jednemu na kilkuset albo więcej się nie udało i panikujesz !?

Mejkap napisał:
    Nie chciałbym kupować routera, który nie będzie spełniał swojej funkcji przez to właśnie tak długo się rozwodzę nad tematem.

Co to oznacza?
    Dostałeś informacje a obecnie to chyba nie wiesz sam co chcesz.

740-tki nie do końca polecam bo i są lepsze modele choć cena tu jest jaka jest.
    Zobacz model i dwie antenki !
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na połączenie dekodera SHD 85 z Liveboxem 1.0 bez użycia przewodu RJ45, z uwagi na odległość między urządzeniami. Proponowane rozwiązania obejmują użycie transmiterów PLC oraz routerów. Użytkownicy sugerują, że Livebox powinien być głównym routerem, a dekoder może być podłączony do innego routera, pod warunkiem, że ten router jest odpowiednio skonfigurowany. Wskazano na model TP-Link TL-WR740N jako potencjalne rozwiązanie, jednak podkreślono, że lepsze modele mogą być dostępne. Problemy z zasięgiem Wi-Fi oraz konieczność posiadania urządzeń na tej samej fazie elektrycznej również zostały poruszone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA