logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Touchpad nie działa w Compaq CQ61-420EW na Windows 7 - co robić?

yuii 20 Lut 2011 21:19 3100 11
REKLAMA
  • #1 9180293
    yuii
    Poziom 2  
    Witam serdecznie :)

laptop : compaq cq61-420ew
    system: Windows 7 64-bit

a moim problemem jest touchpad. Wczoraj włączam kompa i toupach po prostu padł. Zrobiłam już wszystko co przyszło mi do głowy. Najpierw przeskanowałam cały komputer (kilkakrotnie różnymi antywirusami) ściągnęłam sterowniki:
    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDo...dlc=pl&cc=pl&os=4063&product=4123212&sw_lang=
    ale co ciekawe po zainstalowaniu sterowników we właściwościach myszy nadal mam:
    https://obrazki.elektroda.pl/7483923200_1298233035.jpg

podłączyłam myszkę przez usb i działa
    nie wiem o co chodzi

proszę o pomoc :)

edi: Lampka przy włączniku touchpada cały czas się pali - nie mogę go wyłączyć.
    być może to usterka mechaniczna ?
  • REKLAMA
  • #2 9180581
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    1. "Wczoraj włączam kompa i toupach po prostu padł" - to znaczy że wcześniej działał? Czy coś instalowałaś przed feralnym włączeniem?

2. Czy Menedżer urządzeń systemu Windows wykrywa jakieś nowe urządzenia, lub posiada znaki zapytania?

3. "być może to usterka mechaniczna ?" Możliwe - istnieje nikłe prawdopodobieństwo, że podłączenie mogło być luźne i kabel się wypiął,przerwał. Pytanie - czy notebook był w międzyczasie noszony, upadł lub podlegał wstrząsom?
  • #3 9180739
    yuii
    Poziom 2  
    1 - wcześniej działał - nic nie instalowałam.
    2- nie wykrywa nowych urządzeń - brak znaków zapytania.
    3- często go nosze ale nie przypominam sobie bym narażała go na wstrząsy !
  • REKLAMA
  • #4 9181079
    Krzyq
    Poziom 23  
    1. Otwórz managera urządzeń i powiedz co masz w "Mysz i inne urządzenia wskazujące".

2. Czy w "Programy i funkcje" Znajduje się zainstalowany "Synaptocs Pointing Device Driver" - ok. 14 MB powinien mieć?
  • #6 9185809
    Hjpel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    1. sprawdz czy przypadkiem nie wcisnoles przycisku co masz nad Touch Padem. (glupia sprawa ale zdazylo mi sie jezdzic do takiej usterki)
    2. czy ktos jeszcze urzywa laptopa ?
    czesto dzeici sie bawia, albo ktos inny z rodziny, a w tedy sa problemy typu sok, woda, piFo, albo zbyt mocne stukanie w TP)
    3. jezeli to co wyzej wykluczone to zrob przywrocenie systemu do dnia kiedy dzialal TP wykluczysz wine oprogramowania.

Stawiam na przycisk
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #7 9185821
    Pit-stop
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Moim zdaniem wszystko wskazuje na to ze nie jest to usterka typu software.
    Tego typu rzeczy się dzieją gdy przewód łączący moduł touchpad'a z płytą główną się "wypnie" ;)
    Czasem zamiast kabla, stosowane są również taśmy - to jest troszkę gorzej, bo o ile taśma sama się nie powinna wypiąć, o tyle może pęknąć, a dokładnie połączenia (ścieżki) w niej.
    Wtedy jest większy problem, bo ciężko dostać taką tasiemke, czasem idzie podpasować od innego urządzenia...
    Ostatnio właśnie musiałem wymienić tasiemke od touchpad'a w FS Amilo, oczywiście oryginalną dostać - praktycznie nieosiągalne.
    Aczkolwiek po małej modyfikacji podpasowała taśma od DVD firmy JVC :D

Pozdrawiam i powodzenia życzę.
  • REKLAMA
  • #8 9185859
    Hjpel
    Poziom 12  
    tak, ale 80% to software a 20% hardware, wiec stawiam na wylaczenie przyciskiem albo ktos inny używa kompa i zablokowal albo uszkodzil fizycznie, tak jak mowie przywrocenie systemu rozwieje watpliwosci.
    Pozdrawiam
  • #9 9186396
    Krzyq
    Poziom 23  
    Hjpel:
    1. gdybyś raczył przeczytać pierwszego posta z opisem problemu wiedziałbyś, że naszym rozmówcą jest kobieta...
    2. gdybyś raczył spojrzeć na to zdjęcie:
    https://obrazki.elektroda.pl/7483923200_1298233035.jpg
    to wiedziałbyś że sterowniki Touchpada nie zostały zainstalowane...

Nie siej więc proszę domniemań na podstawie cudzych przypadków nie związanych z tą sprawą - skupmy się nad tym konkretnym zagadnieniem.

yuii
    A mogłabyś spróbować odinstalować sterowniki Synaptics (Programy i funkcje") następnie w Menadżerze zadań wyszukać nowych urządzeń i zerknąć czy nie pojawiły się jakieś żółte znaki zapytania albo żółte trójkąciki z wykrzyknikiem?
  • #10 9186451
    Hjpel
    Poziom 12  
    yuii sorki moja droga, w nocy to pisalem umknelo mi, zwracam honor.
    Krzyq, 2. i to zdjecie to wlasnie swiadczy o tym ze ktos mogl odinstalowac, TP, lub pliki moga byc uszkodzone, jak uruchomisz przywracanie systemu i cofniesz bedzie wszystko jasne, jak nie wyjdzie zawsze mozesz cofnac przywracanie.
    Pozdrawiam
  • #11 9189566
    yuii
    Poziom 2  
    chłopcy :D!
    już kilkakrotnie osuwałam i instalowałam ponownie sterowniki!!!!
    i zwracałam uwagę na przycisk o touchpada zresztą o tym też pisałam - touchpad jest cały czas włączony nie mogę go wyłączyć - może przycisk mi sie wcisnął?
    i nikt po za mną nie używa laptopa !
    być może sterowniki na oficjalnej stronie są trefne - w co wątpię :/
  • #12 9189825
    Hjpel
    Poziom 12  
    dobrze, sprobuj jeszcze jednego, wejdz w tryb awaryjny i w menadzerze urzadzen wywal sterowniki TP, usuniecie w ten sposob wywali na dobre sterowniki TP z systemu. potem restart i w normalnym trybie sprobuj zainstalowac jeszcze raz sterowniki TP z oficjalnej strony.
    ps. probowalas przywracac system do czasu kiedy dzialal TP ?
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Compaq CQ61-420EW z systemem Windows 7 64-bit zgłasza problem z niedziałającym touchpadem, który przestał działać nagle. Po przeskanowaniu systemu i zainstalowaniu sterowników z oficjalnej strony, problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził Menedżera urządzeń, który nie wykazuje nowych urządzeń ani problemów z instalacją sterowników. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia przycisku włączającego touchpad, możliwości mechanicznego uszkodzenia przewodu łączącego touchpad z płytą główną oraz próby przywrócenia systemu do wcześniejszego stanu. Użytkownik podkreśla, że touchpad jest cały czas włączony i nie może go wyłączyć, co może sugerować problem z przyciskiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA