logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio VW Alpha - nietypowe zachowanie proszę o poradę

rhodek 21 Lut 2011 19:25 5360 12
REKLAMA
  • #1 9183937
    rhodek
    Poziom 10  
    Mam zainstalowane w MK 4 z 2003 r.fabryczne radio VW Alpha.Samochód kupiłem niedawno i niestety bez książki serwisowej i bez instrukcji obsługi radia.
    Radio zachowuje sie tak:

1.Na wyłączonym zapłonie po włączeniu radia pokazuje się napis SAFE a po chwili 1000,radio się nie włącza.
    2.Na włączonym zapłonie pokazuje się napis SAFE po chwili LEARN i radio się włącza.Ta chwila jest trochę długa i denerwująca.
    3.Jezeli zapłon wyłącze to radio nadal gra bez problemu, jak wyciągne kluczyk i wyłącze radio potem ponownie je włącze -patrz pkt 1.
    Czy ktos moze mi pomóc.Bardzo proszę o info co mozna z tym zrobic.
    Nie piszcie,że jednak gra (patrz pkt 2)

Pozdrawiam

Posty piszemy po polsku - do poprawy. Reg. pkt 15. [damiancz]
  • REKLAMA
  • #2 9183952
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 477
    Spróbuj zamienić przewody plusowe radia miejscami {czerwony i żółty}.
  • REKLAMA
  • #3 9183966
    rhodek
    Poziom 10  
    patrzylem juz na kostke,ktos zrobil tak zeby gralo rowniez bez zapłonu .Jest zrobiony mostek z czerwonego zasilajacego na stale do zoltego zasilajacego po zaplonie.Odlutowalem go zeby sprawdzic i nic nie dalo jest to samo.
  • REKLAMA
  • #4 9183991
    ajpier
    Poziom 36  
    Piszesz że radio reaguje na położenie zapłonu więc podejrzewam partactwo. Miernik do ręki i szukać gdzie jest stały plus a gdzie po stacyjce. Poprawne podłączenie zaowocuje pełnym zadowoleniem.
  • #5 9184178
    rhodek
    Poziom 10  
    Wlasnie wrocilem z garazu, zamienilem przewody tak jak pisales,czerwony z zoltym,niestety jest to samo jak opisalem w pierwszym poscie
  • #6 9185836
    ajpier
    Poziom 36  
    Mierzyłeś gdzie traci się zasilanie po przekręceniu kluczyka.
  • REKLAMA
  • #7 9186244
    rhodek
    Poziom 10  
    zasilanie nigdzie sie "nie traci"
    radio ma zasilanie cały czas.Przeczytaj bardzo prosze jeszcze raz mój pierwszy post
  • #8 9187054
    ajpier
    Poziom 36  
    rhodek napisał:
    zasilanie nigdzie sie "nie traci"
    radio ma zasilanie cały czas.Przeczytaj bardzo prosze jeszcze raz mój pierwszy post

Przeczytałem i co widzę:
    rhodek napisał:

1.Na wyłączonym zapłonie po włączeniu radia pokazuje się napis SAFE a po chwili 1000,radio się nie włącza.
    2.Na włączonym zapłonie pokazuje się napis SAFE po chwili LEARN i radio się włącza.

Na włączonym zapłonie jest inna sytuacja niż na wyłączonym więc nie mów mi że zasilanie dochodzi cały czas. Najpierw pomierz co trzeba.
    Jeszcze jedno:
    rhodek napisał:
    Jest zrobiony mostek z czerwonego zasilajacego na stale do zoltego zasilajacego po zaplonie.

Rozumiem że ten mostek jest zrobiony po stronie instalacji radia a nie po stronie instalacji samochodu.
  • #9 9187419
    rhodek
    Poziom 10  
    1.na wyłączonym zapłonie pokazuje sie SAFE a potem 1000 wiec zasilanie jest tylko nie gra radio

2.tak mostek jest po stronie radia przy kostce ISO
  • #10 10700176
    bernardo87
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    safe. oznacza że masz zablokowane radio, wpisz kod to zadziała
  • #11 10905019
    koba144
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    safe potwierdzam trzeba wbic kod do radia takie zabezpieczenie lecz najpierw jakiś guzik sie przytrzymywało aby zakceptował kod z tego co pamiętam.
  • #12 12211742
    partyzancik
    Poziom 25  
    Ocena: 178
    Witam i przepraszam że odgrzewam ale nabyłem takie radyjko i chciałbym się dowiedzieć jak mam połączyć te plusy do radia tak aby jak mi się pojawi safe i wpiszę kod to mi go zapamiętało i radio za każdym razem sie uruchamiało bez potrzeby wpisywania kodu. Proszę o wytłumaczenia na pinach w gnieździe bo nie mam na razie do niego kostki z kabelkami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z fabrycznym radiem VW Alpha w samochodzie MK4 z 2003 roku. Radio wyświetla komunikat "SAFE" oraz "1000" na wyłączonym zapłonie, a na włączonym zapłonie przechodzi w tryb "LEARN", co powoduje opóźnienie w włączeniu. Radio działa bez problemu po wyłączeniu zapłonu, ale po ponownym włączeniu pojawia się ten sam problem. Użytkownik sprawdził połączenia zasilania, w tym mostek między przewodami, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia zasilania oraz wprowadzenie kodu zabezpieczającego, aby radio mogło działać bez konieczności ponownego wpisywania kodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA