logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio VW alpha - nie da się wyłączyć, nie trzyma pamięci

ppposp 06 Gru 2009 13:39 5439 13
REKLAMA
  • #1 7351973
    ppposp
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam
    Mam starsze radio VW Alpha firmy Blaupunkt z zielonym podświetleniem.

Problem polega na tym że po podłączeniu prawidłowym radia nie da się go wyłączyć gałką oraz nie podtrzymuje pamięci, co włączenie prosi o kod.
    Radio działa cały czas, da się wyłączyć tylko odłączając zasilanie.

Gałka sprawna, w układzie łączy i rozłącza prawidłowo w zależności od położenia.

Podłączenie prawidłowe
    + - zasilanie główne wyłączane stacyjką
    - - masa
    S. konf. - podtrzymanie - prąd jest cały czas
    light - podświetlenie

Nie znam przeszłości radia, dostałem je jako szrot.

Czy mógłby ktoś pomóc w naprawie?
  • REKLAMA
  • #2 7352113
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Jeśli twierdzisz że dobrze podłączyłeś ,to musi działać, ale z opisu chyba nie bo jeśli nie da się wyłączyć gałka to znaczy ze za dużo podłączyłeś albo radio ktoś w środku zwarł na stałe, a potem piszesz że co włączenie woła kod czyli paradoks za mała podłączyłeś i brakuje plusa od pamięci, moim zdaniem źle masz zasilanie podpięte , albo daj fotki lub opis gdzie masz plusy na jakim pinie
  • #3 7352667
    ppposp
    Poziom 11  
    Wyłączyć się da ale stacyjką, zwarte nic nie jest, podłączone prawidłowo:
    czerwony to + wyłączany stacyjką
    czarny to masa
    żółty to podtrzymanie (tam mam ciągle 12v)
    różowy to podświetlenie
    niebieski nie podłączony

Pomimo że radio ma podtrzymanie to po włączeniu (stacyjka) prosi o kod.

• REKLAMA
  • #4 7353597
    picia22
    Poziom 27  
    otwórz radio i zobacz czy było coś grzebane i spalony druk, ale kurde no raczej wychodzi ze masz zle zasilanie daj wszystkie 3 plusy i zobacz czy jak wyłączysz wyłącznikiem czy poprosi o kod
  • REKLAMA
  • #5 7353863
    jarek1258
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    W tym radiu stały + musisz podłączyć pod czerwony przewód, a + po stacyjce pod żółty. Jeżeli tak podłączysz to radio to po wyłączeniu nie powinno prosić o kod. Co do wyłączenia gałką to się odezwij jak poprawnie podłączysz
  • #6 7354030
    mister_j
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    kolego "jarku1258", ze zdjęć które zamieścił kolega "ppposp" wynika że podłączone jest ono prawidłowo. Bolec S nie oznacza "Stacyjka" tylko "Speicher" po niemiecku pamięć. Tak więc nie masz racji. Zapewne jest uszkodzenie na płycie (może spalona ścieżka). Natomiast to że nie wyłącza i włącza to uszkodzenie mechaniczne potencjometru. Czy słychać przy przekręcaniu charakterystyczny "klik". Pzdr obu kolegów
  • #7 7354138
    ppposp
    Poziom 11  
    Potencjometr sprawny, sprawdzany mirnikiem, po włączeniu jest "przejście", jak go wyłączę to nie ma "przejścia". Słychać charakterystyczny "cyk".

Brak wypalonych elementów, ścieżek itp.

Przed wyłącznikiem jest prawidłowo 12V a za wyłącznikiem (wyłączonym) jest około 10V, którego tam być nie powinno.

Sądzę że gdzieś jest przebicie.

Powiedzcie mi do czego jest układ AM5733 (wręcz niedostępny w sklepach) Jest on w układzie zasilania.
  • #8 7354263
    jarek1258
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    [quote="mister_j"]kolego "jarku1258", ze zdjęć które zamieścił kolega "ppposp" wynika że podłączone jest ono prawidłowo. Bolec S nie oznacza "Stacyjka" tylko "Speicher" po niemiecku pamięć. Tak więc nie masz racji.
    Możesz być pewny że wiem co napisałem. A co do wyłączania gałką tego radia (piszę z głowy więc nie podam symboli ani oznaczeń na płycie) włącznik w potencjometrze realizuje załączenie radia przez procesor, jedna noga procesora w momencie załączania jest przywierana do masy, procesor przez układ wykonawczy steruje tranzystorem MOSfet który dopiero załącza poszczególne układy radia. Więc jeśli włącznik masz dobry prześledź to co ci napisałem i poprawnie podłącz.
  • REKLAMA
  • #9 7354328
    mister_j
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    kolego "jarku1258" a jak możesz mnie upewnić w tym że wiesz co napisałeś :?: . Może kilka słów tytułem wyjaśnienia :idea: . No chyba że kolega "ppposp" sfotografował dekiel nie od tego radia. Koledze "ppposp" proponuję pobrać dokumentację. Będzie łatwiej znaleźć przyczynę.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1361845-30.html
    Pzdr
  • #10 7354464
    ppposp
    Poziom 11  
    A więc tak, na pewno żółty to nie jest zasilanie główne tylko pamięć ponieważ jeśli podłącze tylko żółty i masę to nic nie działa.

Dekiel jest z tego radia.

A co do włączania to wydaje mi się że procesor nie bierze w tym udziału, tzn jest od tego odpowiedni układ wykonawczy, a procesor tylko dostaje zasilanie i na tym koniec.
  • #11 7354659
    picia22
    Poziom 27  
    kolego zamiast wymyślać otwórz klapkę i zobacz na druk , w ogóle nas nie słuchasz, jeśli radio nie było grzebane to musisz mieć je źle podłączone zrobiłeś w ogóle to o co prosiłem cie na początku z zasilaniem podłącz wszystkie na stałe i sprawdź samym wyłącznikiem
  • #12 7354756
    ppposp
    Poziom 11  
    Jak dam 3 plusy to radia nie da się wyłączyć gałką,
    Jak dam sam czerwony to też się nie da
    Jak dam sam żółty to się nie włącza
    Jak dam czerwony i żółty, i odłączę czerwony to radio gaśnie ale nie trzyma pamięci choć powinno.

Druk jest czysty jak łza, zero uszkodzeń.
  • #13 7354979
    picia22
    Poziom 27  
    to niestety pomoc się wyczerpała, miernik w rękę i pomiary, sprawdź ? 5V na pamięci i na procku, ale nadal twierdze ze coś masz źle z podłączeniem albo źle robisz niema innej możliwości i to musi działać, rozbierz radio i wyślij mi zdjęcia płyty aby niepotrzebnie nie zaśmiecać elektrody
  • #14 8279128
    ppposp
    Poziom 11  
    Okazało się żę było zwarcie na druku na tej płytce z potencjometrem, były zwarte dwie ścieżki kulką z cyny. Po rozlutowaniu radio działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z radiem VW Alpha firmy Blaupunkt, które nie można wyłączyć gałką oraz nie trzyma pamięci, co skutkuje koniecznością wprowadzania kodu przy każdym włączeniu. Po analizie podłączenia, które wydaje się prawidłowe (czerwony - zasilanie stacyjki, czarny - masa, żółty - podtrzymanie), pojawiły się sugestie dotyczące możliwych uszkodzeń wewnętrznych, w tym zwarcia na płycie. Ostatecznie, po dokładnym sprawdzeniu, zidentyfikowano zwarcie na druku w okolicy potencjometru, które po naprawie przywróciło prawidłowe działanie radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA