logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD Technics SL-PG470A - przeskakiwanie utworów mimo wymiany lasera

partiax 24 Paź 2004 12:26 11645 10
REKLAMA
  • #1 933568
    partiax
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam kłopot z przeskakiwaniem podczas odtważania utworów.
    Ktoś pisał na forum że miał podobną usterkę i po posmarowaniu prowadnic wszystko było ok.
    Ale u mnie problem pozostał dalej ten sam,laser jest raczej w porządku bo był wymieniony ok-pół roku temu.
    Może ktoś miał podobny problem lub ma jakieś sugestie to proszę podzielić się informacją . Z góry wszystkim dziękuję

WSZYSTKIE INFORMACJE MILE WIDZIANE :(
  • REKLAMA
  • #2 933587
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Prowadnice posmarować to pomaga,a czy przeczyściłeś soczewkę lasera?Niby to tylko pół roku,ale przez ten czas mogła się już zabrudzić,często miałem przypadki Cd-ków które podczas odtwarzania utworów skakały albo po utworze albo zmieniały utwory,zawsze wyczyszczenie soczewki pomagało,ostatnio miałem ten problem przy własnej wieży,mam nadzieję że to pomoże i Tobie.Czasami też słaba jakość płyt moze być tego przyczyną.Życzę powodzenia.
  • #3 933636
    partiax
    Poziom 11  
    Soczewkę też wyczyśćiłem ale to nie pomaga .
    Zresztą soczewkę zawsze czyszczę gdy biorę się CD
    ,, ale dzięki snake83''
  • REKLAMA
  • #4 933686
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2383
    Jak masz możlwość podstaw czytnik pewnie CDM12.1
  • REKLAMA
  • #5 937191
    livekiller
    Poziom 16  
    czy ten problem pojawia się przy odtwarzaniu płyt CD-R czy przy płytach tłoczonych(oryginalnych) także? Tez w swoim Technicsie miałem taki problem, który nie znikał po przeczyszczeniu lasera, po pierwsze tak jak mowiłes trzeba było przesmarowac prowadnice(oraz cały mechanizm pozycjonowania lasera, czyli silnik i zebatki - troche głosno chodziło przy zmianie ścieżek), a także przyczyną były małe "włoski" które przyczepiły sie obok soczewki lasera, a czyszczenie wacikiem ich nie usuwało, trzeba było je pensetą powyciągać. Przyczyną przeskakiwania może też być silnik obracający płyte, przez co obroty sa nie stabilne, czy podczas gdy płyta sie obaca nie słychac jakiegos głosniejszego szumu, jakby coś tarło o plastik? Miałem również tak, że talerzyk na którym obracała się płyta zsunął się niżej po ośce silnika i tarł o plastik.
    Pozdrawiam
  • #6 940927
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 145
    Napisz czy przeskakuje zawsze czy tylko np przy głośnej muzyce i dużych basach.
  • #7 941555
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Witam. Sam byłem posiadaczem trzech Cd-ków z tej serii. Ich wada jest właśnie czesta wymiana głowicy laserowej. Przesmarowanie czy czyszczenie jak pisz koledzy wyzej nan nic sie raczej nie zdało, podkrecenia głowicy tez nie polecam, bo jesli raz podkrecisz to juz po laserze, albo bedziesz podkrecał go co miesiąc. Piszesz ze wymieniałem go pół roku temu, moze dostałeś wadliwy. Ja stawiam na laser. Dostaniesz go w dobrej cenie w http://www.cybor-tech.com.pl/. Pozdrawiam.
  • #8 958394
    NINJA99
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Miałem podobną usterke w tym modelu i wymiana lasera pomogła
  • #9 1028739
    rafffi
    Poziom 11  
    poprostu to jest wina porysowanych płytek.... tak sie dzieje w kazdym compakcie, poprostu masz porysowane płytki
    miałem podobny problem
  • REKLAMA
  • #10 2372905
    zborek1
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

livekiller

Mam taki problem jak opisałeś tzn. Czasem jak włożę płytkę to coś trze, stuka i przeskakuje w odtwarzaniu. Jak wyjmę płytkę i włożę ponownie to czasem problem znika, a jak nie to znowu wysuwam płytke i wsuwam aż do skutku. Co da sie z tym zrobić ??
  • #11 2396185
    livekiller
    Poziom 16  
    ja jak sie wziałem za naprawe tego to juz w ogole mi nie czytał plyt, okazało się, że talerzyk zalozony na ośce silnika na ktorym lezy plytka obsunął sie w dół ośki i najpierw tarł a potem blokował silnik, trzeba było go zdjac, zalozyc od nowa tylko tak zeby juz nie sprawial problemow, ja dodatkowo kapnałem super glu na sam srodek i sie trzyma

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem przeskakiwania utworów w odtwarzaczu CD Technics SL-PG470A może mieć różne przyczyny. Pomocne bywa przesmarowanie prowadnic i mechanizmu pozycjonowania lasera, w tym silnika i zębatek, które mogą pracować głośno i niestabilnie. Czyszczenie soczewki lasera jest standardową czynnością, jednak w przypadku tego modelu często nie rozwiązuje problemu. Należy także sprawdzić obecność drobnych zanieczyszczeń lub "włosów" przy soczewce, które mogą wymagać usunięcia pęsetą. Niestabilne obroty silnika talerza lub tarcie elementów mechanicznych, np. talerzyka osadzonego na osi silnika, mogą powodować przeskakiwanie i trzaski podczas odtwarzania. W niektórych przypadkach konieczna jest wymiana głowicy laserowej, gdyż oryginalne lasery w tym modelu bywają wadliwe i wymagają częstej wymiany. Problemy mogą też wynikać z porysowanych płyt CD lub niskiej jakości nośników. Zaleca się dokładne sprawdzenie mechanizmu napędu, stabilności obrotów oraz ewentualną wymianę lasera na nowy, dostępny m.in. w specjalistycznych sklepach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA