Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CD Technics SL-PG470A (przeskakuje)

partiax 24 Oct 2004 12:26 10559 10
    partiax
    Level 11  
    Mam kłopot z przeskakiwaniem podczas odtważania utworów.
    Ktoś pisał na forum że miał podobną usterkę i po posmarowaniu prowadnic wszystko było ok.
    Ale u mnie problem pozostał dalej ten sam,laser jest raczej w porządku bo był wymieniony ok-pół roku temu.
    Może ktoś miał podobny problem lub ma jakieś sugestie to proszę podzielić się informacją . Z góry wszystkim dziękuję

WSZYSTKIE INFORMACJE MILE WIDZIANE :(
    snake83
    Level 24  
    Prowadnice posmarować to pomaga,a czy przeczyściłeś soczewkę lasera?Niby to tylko pół roku,ale przez ten czas mogła się już zabrudzić,często miałem przypadki Cd-ków które podczas odtwarzania utworów skakały albo po utworze albo zmieniały utwory,zawsze wyczyszczenie soczewki pomagało,ostatnio miałem ten problem przy własnej wieży,mam nadzieję że to pomoże i Tobie.Czasami też słaba jakość płyt moze być tego przyczyną.Życzę powodzenia.
    partiax
    Level 11  
    Soczewkę też wyczyśćiłem ale to nie pomaga .
    Zresztą soczewkę zawsze czyszczę gdy biorę się CD
    ,, ale dzięki snake83''
    Telo
    Service technician RTV
    Jak masz możlwość podstaw czytnik pewnie CDM12.1
    livekiller
    Level 16  
    czy ten problem pojawia się przy odtwarzaniu płyt CD-R czy przy płytach tłoczonych(oryginalnych) także? Tez w swoim Technicsie miałem taki problem, który nie znikał po przeczyszczeniu lasera, po pierwsze tak jak mowiłes trzeba było przesmarowac prowadnice(oraz cały mechanizm pozycjonowania lasera, czyli silnik i zebatki - troche głosno chodziło przy zmianie ścieżek), a także przyczyną były małe "włoski" które przyczepiły sie obok soczewki lasera, a czyszczenie wacikiem ich nie usuwało, trzeba było je pensetą powyciągać. Przyczyną przeskakiwania może też być silnik obracający płyte, przez co obroty sa nie stabilne, czy podczas gdy płyta sie obaca nie słychac jakiegos głosniejszego szumu, jakby coś tarło o plastik? Miałem również tak, że talerzyk na którym obracała się płyta zsunął się niżej po ośce silnika i tarł o plastik.
    Pozdrawiam
    thomas__1
    Level 23  
    Napisz czy przeskakuje zawsze czy tylko np przy głośnej muzyce i dużych basach.
    Mir
    Level 25  
    Witam. Sam byłem posiadaczem trzech Cd-ków z tej serii. Ich wada jest właśnie czesta wymiana głowicy laserowej. Przesmarowanie czy czyszczenie jak pisz koledzy wyzej nan nic sie raczej nie zdało, podkrecenia głowicy tez nie polecam, bo jesli raz podkrecisz to juz po laserze, albo bedziesz podkrecał go co miesiąc. Piszesz ze wymieniałem go pół roku temu, moze dostałeś wadliwy. Ja stawiam na laser. Dostaniesz go w dobrej cenie w http://www.cybor-tech.com.pl/. Pozdrawiam.
    NINJA99
    Level 11  
    Miałem podobną usterke w tym modelu i wymiana lasera pomogła
    rafffi
    Level 11  
    poprostu to jest wina porysowanych płytek.... tak sie dzieje w kazdym compakcie, poprostu masz porysowane płytki
    miałem podobny problem
    zborek1
    Level 13  
    Witam

livekiller

Mam taki problem jak opisałeś tzn. Czasem jak włożę płytkę to coś trze, stuka i przeskakuje w odtwarzaniu. Jak wyjmę płytkę i włożę ponownie to czasem problem znika, a jak nie to znowu wysuwam płytke i wsuwam aż do skutku. Co da sie z tym zrobić ??
    livekiller
    Level 16  
    ja jak sie wziałem za naprawe tego to juz w ogole mi nie czytał plyt, okazało się, że talerzyk zalozony na ośce silnika na ktorym lezy plytka obsunął sie w dół ośki i najpierw tarł a potem blokował silnik, trzeba było go zdjac, zalozyc od nowa tylko tak zeby juz nie sprawial problemow, ja dodatkowo kapnałem super glu na sam srodek i sie trzyma