logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzator ACSON CC50CR - rodzaj sygnałów i napięcia na zaciskach sterujących

MATIKS 24 Paź 2004 12:29 2116 7
REKLAMA
  • #1 933578
    MATIKS
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jednostka zewnętrzna z wewnętzną polączona jest kablem sterowniczym podłączonym do zacisków
    A
    4VW
    OF
    COMP

Jaki rodzaj sygnału podawany jest pomiędzy urządzeniami (jakie napięcie) i które wyprowadzenia sterują odpowiednimi funkcjami.

Z poważaniem Elek
  • REKLAMA
  • #2 933876
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem! COM to sygnał załacz. N neutral OF i 4WV komunikacyjne winny byc jeszcze przewód czujki wymiennika.Nie mam teraz serwisówki .
    pozdrawiam TFX
  • REKLAMA
  • #3 934172
    MATIKS
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź .
    Czy sygnały sterownicze są 230 V , względem N , czy inny cyfrowy.
    Jak byś mógł sprawdzić jeszcze co za sygnał przychodzi na A , oraz czy 4WV i OF są odpowiedzialne za ewentualne grzanie lub chłodzenie ?

Pozdrawiam ELEK
  • REKLAMA
  • #4 934203
    Łukasz B
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Wejdz sobie na www.agdex.pl tam są instrukcje do klimatyzatorów
  • #5 936660
    TFX
    Poziom 20  
    Czołem! 4WV to sterowanie zaworu,COMP zas. sprężarki, OF -wentylatora, A
    -komunikacyjny.Winien byc jeszcze cienki do czujki.
    napięcia to 230V
    pozdrawiam TFX
  • #6 939091
    MATIKS
    Poziom 11  
    Witam
    4WV steruje zaworem 4 drogowym, czy to jest tylko ON /OFF , czy może regulacja napięciowa?
  • #7 939926
    TFX
    Poziom 20  
    Czołem! Załącz-wyłacz,zawór jest na 230V
    pozdrawiam TFX
  • REKLAMA
  • #8 942791
    MATIKS
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc .
    Dzisiaj okazało się że przewód sterowniczy pomiędzy jednostkami miał poprostu (niebywale , a jednak) przerwę .I zależnie od warunków atmosferycznych raz przewodził , raz nie.
    Pozdrawiam. ELEK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sygnałów i napięć na zaciskach sterujących klimatyzatora ACSON CC50CR, łączących jednostkę zewnętrzną z wewnętrzną. Zaciski to: A, 4WV, OF, COMP oraz COM i N. COM to sygnał załączający, N to neutralny. Zaciski 4WV, COMP i OF sterują odpowiednio zaworem czterodrogowym, sprężarką i wentylatorem. Zacisk A pełni funkcję komunikacyjną, a dodatkowo powinien być przewód do czujnika wymiennika. Napięcie sterujące na zaciskach 4WV, COMP i OF to 230 V, działanie jest typu załącz/wyłącz bez regulacji napięciowej. Problem z działaniem urządzenia okazał się wynikać z przerwy w przewodzie sterowniczym między jednostkami, powodującej niestabilność połączenia zależną od warunków atmosferycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA