Witam, przymierzam się do złożenia kompa. Komputer będzie wykorzystywany do nauki obróbki grafiki 2d, trochę filmów, niedługo w szkole będę miał wprowadzenie do 3d i ten temat także zamierzam drążyć dalej. Jestem początkującym i grafiki dopiero zaczynam się uczyć, dlatego nie musi to być nie wiadomo jak dobry sprzęt, zresztą i tak ograniczają mnie fundusze. Gier raczej nie będę używał. Komputer bez monitora, obudowę też sam już sobie wybiore, czyli w skład potrzebuję: procesora, płyty głównej, pamięci, karty graficznej, zasilacza, chciałbym jeszcze jakieś wmiare ciche, raczej nie boxowe chłodzenie do kompa (radiator i wiatrak) i chyba tyle, jeśli o czymś zapomniałem to dopiszcie. Jeśli chodzi o procesor to skłaniałbym się ku intelowi, może coś z serii i5? Widziałem kilka tematów, gdzie uzytkownicy pisali, że w tej kasie nie uda się złożyć niczego sensownego na intelu, ale gdzies wyczytałem, że bawiąc się w początki w grafice nie trzeba dużo inwestować w karte graficzną, więc może akurat się uda. (jeśli się mylę to proszę, nie zabijcie). Jeśli chodzi o OC to wiem o co chodzi, rozumiem, coś tam umiem, ale nie sądzę, żeby było mi potrzebne. Koszt ok. 2000zł, dzięki z góry wszystkim za pomoc. Pozdrawiam