logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford 6000CD - brak obrazu na wyświetlaczu mimo podświetlenia, co sprawdzić?

qqrq5 22 Lut 2011 11:40 7812 12
REKLAMA
  • #1 9186641
    qqrq5
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Radio FORD 60000CD sprawne, czyta płyty, lecz ma problem z wyświetlaczem. Podświetlenie wyświetlacza jest lecz na nim nic nie widać. Sprawdziłem do wyświetlacza dochodzą napięcia, a napięcia na kostce wejściowej są dobre.
    W czym może być problem.

Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 9188043
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    Dość częsta przypadłość po intensywnym opryskiwaniu radia płynami typu "Cocpit spray" (lub zalaniu wodą), który wytrawia napylone na szkle ścieżki przyłącza sterownika LCD.
  • #3 9197128
    qqrq5
    Poziom 9  
    Witam,

Wyświetlacz nie posiada ścieżek tylko w jednym miejscu 6 nóżek, które wchodzą w podstawkę na płytce panela. Nóżki w podstawce mają dobry styk. Zimnych lutów nie ma nigdzie.
  • REKLAMA
  • #4 9199651
    ikar55
    Spec od car audio
    A od punktów umocowania tych nóżek na szkle wyświetlacza biegną (widoczne pod kątem) napylone ścieżki. Jeśli rzeczywiście są w pewnych miejscach wytrawione przez elektrolizę lub utlenienie, łatwo to zauważysz.
  • REKLAMA
  • #5 14953543
    karavek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Podbijam temat mam taki sam problem radio gra, ale na wyświetlaczu nie widać tekstu auto było myte i podejrzewam że to jest przyczyna. Jakieś rozwiązanie?
  • #6 15504529
    Kruchy707
    Poziom 10  
    Podbijam temat, mam identyczny problem w nowo zakupionym aucie. Jest na to jakieś rozwiązanie czy zostaje tylko wymiana radia?
  • #7 15504721
    fabi
    Spec od car audio
    Ocena: 193
    Można wymienić sam wyświetlacz.
  • #8 15504856
    Kruchy707
    Poziom 10  
    A gdzieś jest to opisane czy to jest kwestia kupienia nowego panelu, odkręcenia kilku śrubek, podpięcia na klik kabelka i założenia z powrotem radia? Muszę przyznać, że elektronika to nie mój konik więc boję się czy mnie to nie przerośnie.
  • REKLAMA
  • #9 15505417
    fabi
    Spec od car audio
    Ocena: 193
    Dokładnie tak jak piszesz.
  • #10 15507439
    ikar55
    Spec od car audio
    Jeśli chcesz przełożyć całą przednią ścianę, to musisz zwrócić uwagę aby pochodziła z dokładnie takiej samej wersji radia. Porównuj PART NO. Same wyświetlacze są zamienne bez względu na wersję.
    Mnie udało się "odratować" kilka tak uszkodzonych wyświetlaczy, poprzez zamalowanie przerw ścieżek farbą srebrowo-klejową.
    http://www.cyfronika.com.pl/kleje_przew.htm
    Zabezpieczałem to powłoką lakieru spirytusowego.
  • #11 15524394
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Naprawdę odratowałeś ten wyświetlacz ? Swego czasu specjalnie kupiłem jakiś "gruz" specjalnie dla tego wyświetlacza aby klientowi naprawić. Może gdzieś to jeszcze odkopię. Chodzi o wyświetlacz ze strukturą na szkle z radia Ford 6000 CD (jajowaty front radia) produkcji Visteona.
  • #12 15524464
    ikar55
    Spec od car audio
    Może nawet jeszcze mam taki odratowany. Jak odnajdę, zamieszczę fotkę.
  • #13 15524474
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Było by fajnie, zmotywowałbyś mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z radiem Ford 6000CD, które pomimo działania i odtwarzania płyt, ma uszkodzony wyświetlacz - podświetlenie działa, ale brak obrazu. Wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzone ścieżki na szkle wyświetlacza, spowodowane np. zalaniem lub używaniem środków czyszczących. Niektórzy sugerują wymianę samego wyświetlacza, co może być prostsze niż wymiana całego radia. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują użycie farby srebrowo-klejowej do naprawy uszkodzonych ścieżek. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i poszukują rozwiązań, a także podkreślają, że ważne jest, aby nowy wyświetlacz pochodził z tej samej wersji radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA