logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Ideapad Y530 - laptop uruchamia się na sekundę, problem z zasilaniem

stawros74 22 Lut 2011 14:08 1963 4
REKLAMA
  • #1 9187238
    stawros74
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Problem dosyć nietypowy.

Sprzęt jak w tytule. Zasilacz ładuje baterię, z tym nie ma problemu.
    Niestety przy włączeniu (zarówno na baterii jak i tylko na samym zasilaczu) laptop uruchamia się dosłownie na ułamek sekundy i samoczynnie wyłącza.
    Co dziwniejsze, po wyłączeniu zasilacz przestaje chyba ładować baterię, gdyż aby móc jeszcze raz chociaż na chwilę włączyć laptopa muszę odłączyć zasilanie i jeśli była włożona bateria ja także wyjąć i włożyć znowu.

Reasumując... laptop włącza się tylko na ułamek sekundy a następnie aby jeszcze raz go odpalić muszę odłączyć zasilacz i/lub baterię. Tak jakby chwilowe włączenie w jakiś sposób "zawieszało" cały układ zasilania.
  • REKLAMA
  • #2 9187252
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Spróbuj zresetować bios przez wyjęcie bateryjki z płyty.
  • REKLAMA
  • #3 9187274
    stawros74
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    a dostanę się do niej od strony klawiatury czy też muszę od dołu się dobierac?
  • REKLAMA
  • #4 9187818
    tomis52
    Poziom 10  
    Może być brak (uszkodzenie) RAM'u w laptopie, ja miałem laptopa i Maiałem uszkodzony ram włączał sie na 1 sek.
    Radzę sprawdzić czy ram jest sprawny jesli to nie wina ramu to płyty głównej (ścieżki uszkodzone).
  • #5 9190718
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    :arrow: tomis52
    Patrząc na Twoje "rady" w różnych wątkach śmiem twierdzić, że wypisujesz bzdury i wprowadzasz innych w błąd. Piszesz żeby pisać, nie mając bladego pojęcia o czym.
    Twoja porada o wymianie płyty z powodu uszkodzonego wzmacniacza op-amp to już szczyt. Może moderator powinien poczytać te wypociny.

:arrow: stawros74
    Przedstawione powyżej zachowanie płyty wskazuje raczej na zwarcie na obciążeniu którejś z przetwornic (poza st-by). Płyta załącza się, ze względu na zwarcie po wtórnej stronie przetwornicy następuje przeciążenie zasilacza i zadziałanie jego zabezpieczenia. Dlatego konieczne jest jego odłączenie aby ponownie dawał napięcie. To jedna z teorii wymyślona bez szerszego opisu i pomiarów.
    Proponuję rozebrać laptopa i sprawdzić obecność napięć oraz ewentualnych zwarć na dławikach przetwornic.
REKLAMA