logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem Huawei E173 nie jest wykrywany przez Windows po podłączeniu do USB

ed91 22 Lut 2011 23:04 50816 14
REKLAMA
  • #1 9190050
    ed91
    Poziom 1  
    Do tej pory wszystko było dobrze, a teraz włączam laptopa i system nie wykrywa mi modemu (Blueconnect - Huawei e173). Modem podłączam do portu USB i niby pali się lampka w modemie, że jest on podłączony, ale Windows nic nie wykrywa, tak jakbym nic nie podłączał. Co dziwne - jak podłączę cokolwiek innego, to jest wszystko w porządku. Próbowałem podłączyć do innego USB, ale jest to samo...

Przywróciłem sobie system sprzed miesiąca, ale to nie pomogło...

Dzwoniłem do Ery i oczywiście nic konkretnego mi nie powiedzieli, jedynie co, to żebym odinstalował sterowniki i zainstalował jeszcze raz. Zrobiłem tak i nic.

Już nie mam pojęcia, co może być nie tak, dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc.

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9190069
    zamach132
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Sprawdź modem na innym kompie
  • #3 9192088
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 236
    Zobacz także, czy w zarządzaniu energią, system może wyłączać to urządzenie. Jeśli tak, "odptaszkuj", rozłącz modem i podłącz ponownie.
  • #4 9374268
    urque
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Miałam to samo, kiedy odinstalowałam modem USB E169 Play'a i później ponownie zainstalowałam - żadne gniazdo USB mi nie wykrywało modemu, traktowało go bardziej jako pendrive. Rozwiązanie u mnie było bardzo proste (mam Vistę Home Premium), jeśli nie masz uszkodzonego USB to winno zadziałać. Włóż modem USB do portu USB i zainstaluj. Po instalacji wejdź pod Mój Komputer (mam Vistę więc podaję jak dla Visty), potem wejdź pod stacja dysków:Play Online i tam kliknij na AutoRun. Potem uruchom program Play Online. Powinno wykryć połączenie dla danego portu USB. Daj znać czy pomogło.
  • REKLAMA
  • #5 9518698
    PolHw
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    proszę podać model laptopa i system operacyjny
  • #6 9518759
    12kamaszek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Mialem podobny proplem ale z innym modemem od orange ze strony www.aplikacje.tk pobralem sterowniki i program mobile partner i poszlo :)
  • REKLAMA
  • #7 9519032
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Co pokazuje menedżer urządzeń (daj screen)?
    Możesz spróbować odinstalować aplikację, zrestartować system, zainstalować, zrestartować. Napisz czy pomogło.
  • REKLAMA
  • #8 9592478
    kaktusx01
    Poziom 2  
    Witam,

Panowie zakupiłem Huawei E173u-2. Mam identyczny problem na Vista 32 Home Premium, lapek Asusa.
    Żeby było śmieszniej - na stacjonarnym z tym samym systemem i aktualizacjami poszło bez problemu :(

Objawy identyczne jak wyżej.
    Od dwóch dni zamiast cieszyć się słońcem walczę pożyczając neta na wakacjach.
    BTW nie ma co dzwonić na obsługę techniczną do Play, bo oni potrafią powiedzieć, co to port USB.
    Huawei PL jest tak żenujący, że mają tylko jednego gościa, który nie zajmuje się etatowo helpdeskiem, a opisywanego problemu nie zna :( (chętny do pomocy, jak coś rozwiążemy, to opiszę).

Dodam jeszcze, że nie mogę zainstalować aplikacji z modemu (pendrive w tej chwili).
    Zassałem niby to samo ze strony Play i poszło, ale urządzenie nie jest wykrywane jako modem tylko jako pamięć masowa.
    W katalogu zainstalowanej aplikacji są sterowniki do wszystkich systemów, ale za diabła nie mogę wymusić, aby Vista chciała znaleźć modem :(

Proszę o pomoc, bo żona już nie może ze mną wytrzymać :)
  • #9 9592572
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Co pokazuje menedżer urządzeń (daj screen)?
    Możesz spróbować odinstalować aplikację, zrestartować system, zainstalować, zrestartować. Napisz czy pomogło.
  • #10 9593003
    kaktusx01
    Poziom 2  
    Menadżer nic nie pokazuje, chyba że coś konkretnego cię interesuje.
    Przywracałem system do czasu z przed kilku dni.
    Instalowałem to już z 50 razy w każdej możliwej konfiguracji systemu itp, na każdym porcie.
    Nawet założyłem nowego usera admina i d***
  • #11 9593383
    strzala_123
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    miałem to samo kiedyś :) po włożeniu modemu, wyskoczy okno

Modem Huawei E173 nie jest wykrywany przez Windows po podłączeniu do USB

należy postawić ptaszek przy: Zawsze wykonuj tę czynność dla....
    następnie kliknąć na: Uruchom: AutoRun.exe

Modem: Huawey E156G
    Sieć: PLAY

jeśli zadziała i u Was napiszcie czy to od tego?
  • #12 9593802
    grzegorzrrock
    Poziom 9  
    Miałem to samo. Gdy nie działał mi net odinstalowałem bleconnecta i gdy chciałem zainstalować nie wyskakuje żaden auto-run. Nawet nie wykrywało w menedżerze. Problemem jest zapewne rejestr z którego chyba trzeba usunąć rejestr od bleconnect i po włożeniu w usb będzie działać choć nie wiem co to za rejestr. Ja zrobiłem tak: zainstalowałem jakoś stery żeby był widoczny że jest podłączony modem gdy był widoczny to utworzyłem połańczanie internetowe. i jakoś działa. Tylko zależy mi na menedżerze bo nie mogę odbierać i wysyłać SMS-ow. mam zte mf637
  • #13 12161097
    granderik
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Zrób jak mówi urque . Włącz AutoRun z pena i jeżeli masz uprawnienia prawym przyciskiem na plik autorun z pena play jako administrator odpal i poczekaj .
  • #14 13541214
    nektarynka
    Poziom 9  
    Cześć,
    mam podobny problem. Jakiś czas temu używałam internetu iPlusa na Windows Vista. Teraz chciałabym do niego wrócić, kupiłam starter, zainstalowałam iplus managera 1.91 ze strony plusa (podobno tylko taki do Visty), wygląda na to, że program działa, ale komputer wcale nie widzi modemu. Co mogę zrobić? Pomocy! ;)
  • #15 13882341
    strzala_123
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    dokładnie tak jak mówi granderik - pomaga :)

Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem Huawei E173, który nie jest wykrywany przez system Windows po podłączeniu do portu USB, mimo że lampka na modemie świeci. Próbował różnych portów USB, przywrócił system do wcześniejszego stanu oraz reinstalował sterowniki, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie ustawień zarządzania energią, instalacja aplikacji z modemu, a także próby z innymi komputerami. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podobnymi problemami, wskazując na konieczność usunięcia wpisów rejestru lub użycia AutoRun do zainstalowania sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA