logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radiotelefon KENWOOD TK-380 - problem z programowaniem

adammmo 23 Lut 2011 17:37 2698 13
REKLAMA
  • #1 9192843
    adammmo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Dostałem od znajomego dwa radiotelefony marki KENWOOD TK-380 ver. 2 (bez klawiatury numerycznej). Wszystko byłoby piękne jeśli nie fakt, że były one używane w USA i nie mogą w PL pracować bez stacji bazowej.

Chciałem je przeprogramować, ale nie mam kabla-programatora i oprogramowania. Wyczytałem w sieci, że da się je programować bez użycia komputera za pomocą przycisków na nich, ale trzeba usunąć jedną diodę. W jednym radiotelefonie usunąłem tą diodę.
    link do strony z opisem operacji

Przy próbie wejścia do trybu programowania wciskając przycisk LAMP (na dole od PTT) i włączając zasilanie powinien się włączyć tryb programowania. Jednak tak nie jest; radiotelefon włącza się normalnie i normalnie wyświetla kanał na jakim pracuje obecnie.

Proszę o pomoc jak go można zaprogramować, aby mógł działać w Polsce, czy wgl może działać w naszym kraju? Ew proszę o jakąś instrukcję jak wykonać taki kabel do programowania.
  • REKLAMA
  • #2 9193713
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Witam.
    Do zaprogramowania tych radiotelefonów potrzebny jest kabel typu KPG-36 oraz oprogramowanie KPG-60D. Samodzielne wykonanie kabla może być kłopotliwe, gdyż wymaga zdobycia specjalnego złącza od strony radia. Łatwiej będzie nabyć soft i kabelek u któregoś z przedstawicieli Kenwooda.
  • REKLAMA
  • #3 9193901
    adammmo
    Poziom 10  
    A czy bez kabla nie da sie go zaprogramować? Różne źródła mówią, że się da za pomocą przycisków na radiotelefonie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9194202
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    Wśród Kenwood'ów w obrębie jednego modelu występują różne wersję oznaczone literkami po oznaczeniu modelu . W Twoim przypadku jest to TK-380 ver. 2 . Być może w opisie jest TK-380 z inną wersją . Dodam że np. dwa TK-380 z innymi wersjami mogą różnić się firmware'm a nierzadko konstrukcją (inny procesor itp.) . Do programowania oprócz wspomnianego kabla można użyć , w zależności od wersji , KPG-49D lub KPG-60D .
  • REKLAMA
  • #5 9194256
    adammmo
    Poziom 10  
    Mam jeszcze jedno pytanie: Podjąłby się ktoś przeprogramowania tych radiotelefonów? Jaka byłaby cena takiej usługi?
  • Pomocny post
    #6 9194332
    radio-service
    Poziom 35  
    Ja niestety nie pomogę , bo nie mam odpowiedniego programatora :( . Wszystkim innym dysponuję :) .
  • Pomocny post
    #7 9194875
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Możesz ewentualnie spróbować programowania z klawiatury, ale przypuszczalnie ta opcja została zablokowana podczas programowania z komputera. Aby się o tym przekonać, należy przytrzymując przycisk MON włączyć zasilanie radia. Jeśli na wyświetlaczu zobaczysz komunikat SELF PROG, oznaczać to będzie możliwość programowania z klawiatury.
  • #8 9194891
    adammmo
    Poziom 10  
    a który to przycisk MON?
  • Pomocny post
    #9 9194931
    radio-service
    Poziom 35  
    Przycisk "MON" znajduje się nad przyciskiem nadawania (PTT) . Programator to standardowa aplikacja układu MAX232 (wg. service manual) .
  • #10 9194969
    adammmo
    Poziom 10  
    niestety, radio nie reaguje na to działanie...
  • #11 9195116
    radio-service
    Poziom 35  
    W razie czego rozpiska złącza .

Radiotelefon KENWOOD TK-380 - problem z programowaniem

Komunikacja z radiem to piny 12 i 13 . Pin 14 to masa .

Programator to nic innego jak konwerter RS232/TTL , czyli standardowa aplikacja układu MAX232 .

Jeśli masz pojęcie o lutowaniu można w pół godziny zmajstrować sobie fajny programatorek .
  • #12 9195239
    adammmo
    Poziom 10  
    radio-service naprawdę nie wiem jak mam Ci dziękować... wytłumaczyłeś mi to wszystko idealnie, ale jeszcze raz będe potrzebował Twojej pomocy - masz może dostępne te dwie wersje oprogramowania do tego programatora? Byłbym Ci naprawdę wdzięczny.
  • Pomocny post
    #13 9195293
    radio-service
    Poziom 35  
    Gdzieś w sieci na pewno krąży :) .
  • Pomocny post
    #14 9195627
    baskom
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    Witam.

Według tabeli :
    http://www.hamradio.cc/forum/index.php?goto=155&t=msg

Twój model radiotelefonu obsługuje wersja oprogramowania "KPG-49D"

Można ją zakupić na stronie producenta: http://www.kenwood-electronics.co.uk/

W załączniku zamieszczam instrukcję obsługi softu do programowania. Przypominam że soft działa prawidłowo na systemach operacyjnych 16 BIT-owych. Chodź sam programowałem te radiotelefony na systemie windows xp. Radzę jednak zastosować poczciwego DOS-a bądź windows 98.

Pozdrawiam Baskom
    Załączniki:
    • DealersGuideToFleetSyncProgramming kpg 49d.pdf (2.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa radiotelefony KENWOOD TK-380 ver. 2, które nie działają w Polsce bez stacji bazowej. Chciał je przeprogramować, ale nie ma odpowiedniego kabla-programatora ani oprogramowania. W dyskusji podano, że do programowania potrzebny jest kabel KPG-36 oraz oprogramowanie KPG-60D lub KPG-49D, w zależności od wersji. Istnieje możliwość programowania bez kabla, jednak może być to zablokowane. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące przycisku MON oraz schematu złącza do samodzielnego wykonania programatora. Wskazano również, że oprogramowanie działa najlepiej na systemach 16-bitowych, takich jak DOS lub Windows 98.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA