logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd Unknown Filesystem w Ubuntu po użyciu TestDisk - jak naprawić?

DenisGrusz 23 Lut 2011 17:45 1346 3
REKLAMA
  • #1 9192885
    DenisGrusz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam mały problem ze swoim Ubuntu. Wczoraj jeszcze wszystko było ok (kombinowałem coś z programem testdisk,żeby przywrócić utracone dane z pendriva), dzisiaj natomiast jak chciałem odpalić komputer wyświetlił mi się błąd: "Error: Unkown Filesystem Grub rescure>".
    Stwierdziłem że to linux i zaraz znajdę jakieś rozwiązanie i tak wsumie sie stało ... znalazłem gdzieś strone http://www.supergrubdisk.org/ dla odzyskiwania GRUBA (cokolwiek to jest).
    Najpierw ściągnąłem "Rescatuxa" zamontowałem na USB chciałem odpalić, ale pojawił się jakoś błąd (nie pamietam jaki - w razie potrzeby sprawdze), następnie stwierdziłem że trzeba ściągnąć jednak "Super Grub2 Disk" tak też zrobiłem, zamontowałem na USB, zabootowałem z pendriva i wyskoczył mi tym razem błąd:
    SYSLINUX 3.85 2010-02-20 CBIOS Copyright (c) 1994-2010 H. Peter Anvin et al
    No DEFAULT or UI configuration directive found!
    boot:
    Czy ktoś ma jakiś pomysł co się mogło stać i czemu nie mogę odpalić tych programików ?
    Mogę jeszcze tylko dodać że w moim biosie można przy wyborze bootowanych dysków uwzlędnić tylko pendriva, albo tylko HDD (nie wiem dlaczego).

Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9193265
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2234
    Zabotuj linuxa z płyty lub pendriva sprawdź przez fdisk -l czy masz partycje z linuxem jeśli tak to :

sudo mkdir /mnt/temp
    sudo mount -t ext4 /dev/sda8 /mnt/temp
    sudo mount -o bind /dev /mnt/temp/dev
    sudo mount proc /mnt/temp/proc -t proc
    sudo mount sysfs /mnt/temp/sys -t sysfs
    sudo chroot /mnt/temp
    sudo grub-install /dev/sda
    sudo update-grub2

oczywiście w drugiej linijce zmień na swoje partycje ! ewentualnie ext4 zmień na ext3 jeśli trzeba.
  • REKLAMA
  • #3 9194209
    DenisGrusz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nie bardzo wiem jak to zrobić ...
    I wydaje mi się że sciągnąłem złą wersje linuxa (jakaś do notebooków) czy to ma jakieś znaczenie ?
    I teraz jak bootuje tego linuxa to wyświetla mi się niebieskie okienko z opcami w stylu:
    HELP
    TRY UBUNTU NETBOOK
    INSTALL UBUNTU NETBOOK
    itp ...
    i nie wiem za bardzo gdzie mam wbić te komendy
  • #4 9210198
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2234
    Widzę że pobrałeś wersję Netbook Edition i jako takie ma znaczenie ale do odbudowy GRUBA powinien wystarczyć , wybierz opcję TRY UBUNTU jeżeli nie ma tam opcji RESCUE .
REKLAMA