logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRUB Rescue: Unknown Filesystem po usunięciu Linuxa, brak plików GRUBa

aaaxxx 25 Lut 2015 14:28 2958 5
REKLAMA
  • #1 14476162
    aaaxxx
    Poziom 2  
    Witam,
    otrzymałem od znajomego laptopa do sprawdzenia, coś namieszał podczas usuwania linuxa przez co pojawia mu się zaraz po starcie grub rescue mode.
    Próbowałem naprawić to zgodnie z poradami z:

askubuntu.com/questions/142300/fixing-grub-error-error-unknown-filesystem

niestety wygląda na to że cały dysk jest wyczyszczony, nigdzie nie odnajduje plików gruba

Cytat:
    grub rescue>ls
    (hd0)(hd0,msdos6)(hd0,msdos5)(hd0,msdos1)

grub rescue>ls (hd0)/
    error: unknown filesystem
    grub rescue>ls (hd0,msdos6)/
    grub rescue>ls (hd0,msdos5)/
    grub rescue>ls (hd0,msdos1)/

Dodam tylko że przy próbie bootowania z USB jest ta sama sytuacja więc opcja z Grub Super Disk odpada.
    Da się to jakoś naprawić, podłączając np. ten dysk do innego kompa?
  • REKLAMA
  • #2 14476219
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Super GRUB2 Disk (Everything) - wykrywa jakiś bootloader na (hd0,msdos1) ? Tzn. czy na dysku jest jakiś system, który wcześniej działał? Dane do odzyskania?
  • REKLAMA
  • #3 14476304
    aaaxxx
    Poziom 2  
    Niestety nie uruchomie nawet SGD, tak jak pisalem - jeżeli podłącze pendrivea z jakimkolwiek sytemem live to i tak uruchamia sie od razu grub rescue. Pendrive jest wykrywany w biosie i oczywiscie zmienialem kolejnosc bootowania. Dysk z tego co mi wiadomo jest juz calkiem pusty.
  • REKLAMA
  • #4 14476317
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Jeśli dysk nie został wyzerowany to nienadpisane dane można odzyskać, jeśli są jakieś ważne dane.
  • REKLAMA
  • #5 14476326
    aaaxxx
    Poziom 2  
    Nie trzeba żadnych danych odzyskiwać, wystarczy żeby dało się system operacyjny postawić.

Edit:

Problem rozwiązany! Dysk podłączyłem do PCta i potraktowalem jakimś Partition Masterem, to wywalilo gruba. Okazało się również że lapek nie bootował z usb żadnego systemu ponieważ rufus domyślnie ustawiał jako system plików ntfs, po zmianie na fat32 wszystko ruszyło.
  • #6 16720618
    Zenon407
    Poziom 14  
    Ocena: 94
    GRUB Rescue: Unknown Filesystem po usunięciu Linuxa, brak plików GRUBaGRUB Rescue: Unknown Filesystem po usunięciu Linuxa, brak plików GRUBaGRUB Rescue: Unknown Filesystem po usunięciu Linuxa, brak plików GRUBaGRUB Rescue: Unknown Filesystem po usunięciu Linuxa, brak plików GRUBa

Terminal HP 5470 z pamiecia flash 2 GB na tym postawiony byl jakis linux po angielsku-dodałem dwa pendrive 4 GB Kingstona z zainsalowanym mini.iso z debianem instalacyjnym i 8 GB pendrave Goodram na którym zainstalowałem Debiana-wgrywałem pare godzin ale sie wgrało i system chodził ale bez tego instalacyjnego 4GB system nie startował.Pomyślałem,ze na 4GB wgrały MBR i dlatego nie chciał startowac bez niego.Postanowiłem wgrac na nowo debiana-formatując dyski i zacząc instalacje na nowo.Niestety pojawił sie grub rescue i stosowałem juz rózne sztuczki aby wgrac nowy system ale bios terminala ,,nie widzi" pena z instalacją debiana,nie widzi pena 8GB. Jak postawic gruba aby widział peny?

Rozwiązano:
    4 GB Kingston sektorem rozruchowym padł.Po wymianie pen na inny system ruszył
    :)

Ps.W diskpart zepsuty pen nie widział sekcji rozruchowej.
REKLAMA