logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alphard HW 1800 - czy warto kupić do budowy subwoofera?

kenny0582 23 Lut 2011 20:22 3970 9
REKLAMA
  • #1 9194023
    kenny0582
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Tak jak w temacie "Alphard HW 1800 " te głośniki są dość tanie jak na 18cali. Gdzie jest haczyk? Mam okazje kupić taki głośnik po okazyjnej cenie. Czy warto to kupić do budowy subwoofera?

na tej stronce macie wszystkie dane:
    http://elektrik.pl/alphard/subwoofer/hw/1800/4ohm/18/250/watt-p-656.html
  • REKLAMA
  • #2 9204858
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Otóż kolego drogi, haczyk jest w samym głośniku ;)

Jest to głośnik bardzo słabej jakości o czym świadczą chociażby jego przekłamane parametry, jak i też, co można wywnioskować - słabe materiały z jakich został wykonany.

Dla uzasadnienia, sama cewka - 2,5" co daje nam 6,3cm średnicy a producent podaje dla takiej cewki moc zaledwie 125W RMS co jest że tak powiem żałosnym wynikiem, gdyż dla porównania chociażby STX w cewką 2" podaje moc 400-550W RMS.

Drugą sprawą jest podane pasmo przenoszenia - 27-2500 - 2,5kHz dla 18" głośnika? :D Szacunek dla producenta jeśli uzyskał takie pasmo przenoszenia... dla tak dużego głośnika. Według mnie nie przeniesie wyżej niż 800Hz - dalej będzie beznadziejnie.

SPL [dB]: 97 - ?? To mnie naprawdę zadziwiło... Fs 27Hz i skuteczność 97dB?? Nieźle ! Po pierwsze, dla uzyskania takiego Fs potrzebna jest ciężka i solidna membrana, co skutkuje ciężkim układem drgającym. Jeśli przy takich parametrach uzyskano skuteczność 97dB, przy tak mizernym napędzie (czyt. magnesie) to moje gratulacje ;)

Do tego cena niecałe 200 zł. za taki dobry głośnik... :D

Tak że sam widzisz, że głośnik sam w sobie jest HACZYKIEM ;)
  • REKLAMA
  • #3 9204905
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Na estradzie się z tym nawet nie pokazuj....
    Jak masz okazję tanio wyrwać i chcesz trochę 'połupać' na jakiś domówkach to coś hałasu z tego będzie.
    Ale cóż, niska cena=niska jakość= małe możliwości.
  • REKLAMA
  • #4 9205289
    kenny0582
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Nie nie HW to nie jest model estradowy, na estradę to raczej coś z serii RW. Tyle to ja wiem chodzi o to czy nadaje się do zabudowy jako subwoofer? Ma grać z kolumnami Alton 80 i trochę lepszymi JVC na malutkich imprezach i w domu. Chyba da rady co? A okazja polega na tym ze mogę kupić prawie że nowy za 1/3 ceny
  • #5 9218784
    bocha1994
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zobacz może są jakieś konstrukcje w dziale DIY na tym głośniku, tam napewno pisze o tym jak to daje sobie radę. Widziałem na yt jakieś filmiki ale o HW1500 i z filmiku było widać że ładnie kopie. Zrób może coś na GDN 30/120 , napewno niżej zejdzie niż ten alphard i wytrzyma więcej mocy albo na jakimś stx np. 32-500.
  • REKLAMA
  • #6 9218834
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    bocha1994 napisał:
    Widziałem na yt jakieś filmiki ale o HW1500 i z filmiku było widać że ładnie kopie.

Miałem tego nie komentować... ale mi nie dało :D :D :D :D :D

Einstein ! Po filmiku widzi że głośnik kopie ! :D Stary, moje gratulacje - jeśli z filmiku wnioskujesz że głośnik dobrze kopie to mam jedną radę - nie wypowiadaj się więcej w tym temacie ;)
  • #7 9218885
    bocha1994
    Poziom 11  
    Przepraszam jeżeli źle mówię ale każdy ma inny gust. Jeden się zadowoli alphardem i będzie dla niego dobrze grał a drugi ma inne wymagania. Na tym filmiku było pokazane jak ten sub grał. Wszystko wpadało w drgania nie było tam żadnego innego sprzętu. A chyba na imprezach to się liczy? Zwłaszcza że autor patrzy na tę firmę która pozostawia wiele do życzenia.

Dodano po 2 [minuty]:

Ja osobiście do tego sprzętu co on posiada zrobiłbym coś na GDN 30/120 i dał bym spokój z tym alpierdem.
  • #8 9218913
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Proponuję lekturę o w.w głośniku ;)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1420997.html#7060920

Dodano po 3 [minuty]:

bocha1994 napisał:
    Na tym filmiku było pokazane jak ten sub grał. Wszystko wpadało w drgania nie było tam żadnego innego sprzętu. A chyba na imprezach to się liczy?

Jak mogło być na filmiku pokazane jak on grał bo dalej nie potrafię tego pojąć ? Jedyne co mogło zostać uchwycone to ruch membrany - który o niczym nie świadczy.

1. Na imprezie nie chodzi o to żeby wszystko wpadało w drgania, bo też i po co ?

Ma być bas, a nie drgania - więc i w tej kwestii kolega źle rozumie twierdzenie niskich tonów. Jeśli kolega chce drgania na imprezie, proponuję zabrać ze sobą młot pneumatyczny a będzie kolega zadowolony. ;)
  • #9 9218972
    bocha1994
    Poziom 11  
    Dobra poddaje się już się nie oddzywam.

Podsumowanie tematu

✨ Głośnik Alphard HW 1800, mimo atrakcyjnej ceny, budzi wątpliwości co do jakości i parametrów. Użytkownicy wskazują na słabe materiały, przekłamane specyfikacje, a także niską moc RMS w porównaniu do konkurencyjnych modeli, takich jak STX. Wskazują, że głośnik nie nadaje się do profesjonalnych zastosowań estradowych, ale może być użyty do domowych imprez, gdzie nie są wymagane wysokie standardy dźwięku. Niektórzy sugerują alternatywy, takie jak GDN 30/120, które oferują lepsze parametry. Ostatecznie, autor zakupił głośnik i planuje zbudować obudowę bandpass 4 rzędu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA