logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć matrycę LCD z laptopa do VGA lub eurozłącza?

gretzky 24 Paź 2004 21:45 2360 2
REKLAMA
  • #1 934935
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    na allegro jest gostek monpap który sprzedaje matryce LCD prawdopodomnie od laptopów http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1269514
    chciałbym sobie zrobić żutnik LCD, potrzebna jest działąjaca matryca, Niewiem w niektórych tych matrycach sątaśmmy z ponad 20 pinami, da sięjakosto podłaczyć pod VGA lub pod jakieś eurozłącze lub coś (niemam pojęcia wiec strzelam) jakieś ukłądy sterujace matrycą. Proszę o porady i odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 935572
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Witam na allegro w dziale panele LCD ktoś sprzedaje matryce torisan i podaje że ma opracowany sposób na zrobienie monitora,jak by to było proste i ekonomiczne uzasadnione to sam by produkował monitory. Trzeba pamiętać że taki monitor z małą matrycą będzie pracował w rozdzielczości nie większej niż 640x480 i wymagał drogiej grafiki z wyjściem cyfrowym (DVI) dorobienie elektroniki do tej matrycy i sygnału do inicjacji grafiki w trybie cyfrowym.
  • #3 943366
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam. Z matrycą od laptopa sa duże problemy a właściwie to ze sterownikiem do niej. Jeśli wystarcza Ci rozdzielczość 640 /480 to są takie matryce o wielkośći około 5'' (wtedy całość wychodzi malutka). Sterowanie nią jest sygnałem analogowym RGB, wymaga wykonania zasilacza ok650v do podświetlenia (jedynie w przypadku wykorzystania jako niezależnej matrycy). Taśma wyjściowa jest dosyć pokażna jak na taki mały bzdet lecz nie wszystkie pinki są do podłączenia. W tej chwili jestem w fazie testowania jej możliwości więc nie mogę nic więcej powiedzieć na jej temat. Jesli Cię interesuje ciś więcej to daj info na prv.
    pozdrawiam.
REKLAMA