logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak odbioru Polsatu i TVP na Sony z DVB-T w sieci TVK-GAJ

Rafi29 24 Lut 2011 14:03 4741 4
REKLAMA
  • #1 9197133
    Rafi29
    Poziom 11  
    Witam.Mam pewien problem
    Chodzi o to ,że posiadam kablówkę osiedlową TVK-GAJ,która od jakiegoś czasu puszcZa przez kabel kilka kanałów cyfrowo tzn.4 kanały czeskie,polsat,polsat cafe,tv4,tv biznes,paczka tvp i kilka niemieckich.Mam telewizor samsung z wbudowanym dekoderem dvb-t i u mnie po znalezieniu tych kanałów bezproblemowo odbieram wszystkie.Problem polega na tym,że u sasiada też wyszukuje kanały jednak nie odbiera polsatu,paczki tvp (wyskakuje kanał niedostępny),pozostałe tzn czechy,tv4,polsat cafe,tv biznes odbiera.Posiada on telewizor sony (modelu nie pamietam,w każdym razie jest to jeden z nowszych kupiony z rok temu może dwa) z wbudowanym dekoderem dvb-t.Dzwoniłem do operatora kablówki to powiedział mi,że może trzeba coś ustawić z mpeg?? i że kanały puszczane śą przez satelitę.Jednak ja żadnych ustawień w telewizorze dotyczące mpeg nie znalazłem a w specyfikacji technicznej podane jest że jest zgodny z mpeg2/mpeg4,h.264...
    Dlatego mam pytanko co może być powodem że nie mozna odebrać tych kanałów,może faktycznie są jakieś ustawienia,proszę o sugestie jeśli ktoś miał podobny problem.Sasiad posiada taką samą kablówkę.
  • REKLAMA
  • #2 9197265
    acton777
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Gdzie to jest? W sensie z jakiego nadajnika idzie sygnał? Jaki model TV sąsiada?
  • REKLAMA
  • #3 9197775
    Rafi29
    Poziom 11  
    Modelu nie znam,ale jest to telewizor kupiony zeszłego roku sony bravia LCD kv...dalej nie pamietam.Kablówka to osiedlówka we wrocławiu.Sygnał jest puszczany z satelity i podany przez kabel.
  • REKLAMA
  • #4 9198830
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Trochę za mało danych mamy.
    Na stronie TVK-GAJ informacji jest niewiele i sprawia wrażenie informacji nieaktualizowanej.
    Nie ma żadnej informacji czy kablówka rozprowadza programy cyfrowe i w jakim formacie. Zgodnie z zaleceniami sygnały cyfrowe powinny byc rozprowadzane w standardzie DVB-C (odmiana DVB dla sieci kablowych), jednak niektóre sieci uruchamiają programy w MPEG2 i MPEG4 odbierane naziemnie, głównie z przyczyn finansowych. Przenoszenie przekazu satelitarnego do sieci kablowej jest także średnim pomysłem gdyż DVB-S nie da się bez przekodowania przenieść do sieci kablowej. A moduły do przekodowania DVB-S (czy DVB-T/H) na DVB-C do tanich nie należą.
    Jest wiele odmian i modeli Sony Bravia, w zależności od wersji i od tego kiedy była sprzedawana to coś innego bywa zainstalowane w środku.
  • #5 9475055
    Tomatos
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Ja sądzę że telewizorek ma tylko mpeg2 a programy których nie odbiera są w mpeg4. Jeśli tak jest to może pojawiać się taki komunikat lub też "video niedostępne", czasem dźwięk działa a obrazu nie ma. W instrukcji nie ma co patrzeć bo klepią je dla kilku modeli, polecam infolinię i potwierdzą jaki ma dekoder. Jeśli się potwierdzi to pozostaje zewnętrzny tuner dvbt lub transkoder mpeg2 na mpeg4 pcmcia card slot. (nie zawsze działa jak by się tego oczekiwało)
REKLAMA