logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG GSA-H55L nie czyta DVD, tylko CD - co jeszcze mogę zrobić?

rafix25 24 Lut 2011 20:42 1970 6
REKLAMA
  • #1 9199196
    rafix25
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam. Jak w temacie. Kupiłem niedawno dwie nagrywarki (razem z PC), gdzie na pierwszy ogień wziąłem właśnie H55L. Dotychczas zmieniłem w niej już dwa razy FW - jak na razie bez rezultatu. Obecnie jest 1.06 i dalej to samo.
    Napęd rozpędza się poprawnie i próbuje odczytać jedynie CD (trwa to jakieś 15-25sek. w zależności od płyty CD). DVD nie chce - jakby nie było jej wcale.
    Próbowałem też popularnych potencjometrów - jednak delikatnie, jakieś 5-10st. Efekt - praktycznie żaden. Reakcja może 5%. Dodam, że wcześniej dokładnie zaznaczyłem pierwotne ich pozycje (bez pomiarów co prawda ale precyzyjnie). Słyszałem niejednokrotnie o przypadkach, gdzie pomagała korekta geometrii głowicy a także jej odległości od nośnika, lecz takie zabiegi dawały głównie rezultat w przypadku domowego sprzętu Audio.
    Reasumując, jakie mam szanse na postawienie tego napędu do chociażby częściowej sprawności, tzn. odczytu chociaż części nośników?
  • REKLAMA
  • #2 9200194
    Spragniony wiedzy
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Jeśli kupiłeś niedawno, to możesz :
    -oddać bez podania przyczyny zwrotu ( jeśli przez internet, do 10dni)
    -reklamować u sprzedawcy z uprawnień Ustawy Konsumenckiej - jego koszt odbioru i dostarczenia nowego lub sprawnego urządzenia.
    -reklamować u Samsunga , z reguły wymieniają na nowy.

Nic nie grzeb samodzielnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9200622
    CYFRO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Niestety nowe napędy tak już mają że szybko i ławo się psują,albo już są nie sprawne od nowości sam swojego samunga sh-s222a wymieniałem już 3 X ostatni dobry napęd jaki miałem to samsung sh-s182d ale rozbierałem kompa i dziciaki zrzuciły na podłoge :cry: Z nowych napędów w miare dobre to podobno SONY/NEC ,ASUS no i oczywiście wyższa półka cenowa tj.HITACHI, PLEXTOR.

Dodano po 9 [minuty]:

A codo samej naprawy to niestety nie ma szans bez sprzętu iagnostycznego i części zamiennych co przy dzisiejszych cenah nagrywarek jest bez sensu.
    PS. W ogóle nowego sprzętu nie naprawia się we własnym zakresie.Ale jeżeli nie naruszyłeś plomb i wymieniłeś tylko firmware oraz masz dowód zakupu to oddaj na gwarancję.
  • REKLAMA
  • #5 9202021
    rafix25
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Cytat:
    A codo samej naprawy to niestety nie ma szans bez sprzętu iagnostycznego i części zamiennych co przy dzisiejszych cenah nagrywarek jest bez sensu.

Wszystko się zgadza, tylko chodziło mi o to, czy elektrodowi wyjadacze znają jakieś typowe niedomagania i usterki dla tych i podobnych modeli nagrywarek - w tym celu też, powtarzam założyłem ten wątek.
    Cytat:
    PS. W ogóle nowego sprzętu nie naprawia się we własnym zakresie.Ale jeżeli nie naruszyłeś plomb i wymieniłeś tylko firmware oraz masz dowód zakupu to oddaj na gwarancję.

Ta opcja (pisałem już wcześniej) nie wchodzi w grę. Inne sugestie? Śmietnik, jak rozumiem? Następnie wizyta w sklepie celem zakupu nowego napędu?

.........Ba!
    Napęd zaczął czytać DVD+R. Potencjometrów nie ruszałem. Poprawiłem tasiemki i raz jeszcze wyczyściłem soczewkę. CD dalej tylko próbuje. Wypalania na razie nie sprawdzam bo po co, skoro nawet nie czyta. Czekam na dalsze sugestie...
  • #6 9204705
    Wieki
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Przepraszam, że się podpinam, ale mój problem jest identyczny. Możliwe jest wyświetlenie okna z wyborem opcji odtwarzania, eksploracja zawartości, ale przy odczycie w pewnym momencie napęd cichnie, dioda miga, ale nic się nie dzieje. Próbowałem skopiować płytę na pendrive, ale eksplorer mrozi się i tyle. Zrobiłem test Nero i tak wyglądał:
    LG GSA-H55L nie czyta DVD, tylko CD - co jeszcze mogę zrobić?
  • #7 9234115
    Wieki
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Pozwolę sobie odświeżyć temat w imieniu swoim i autora.

EDYCJA:
    Przyczyną był uszkodzony napęd. Wymieniłem i działa bez problemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nagrywarką LG GSA-H55L, która odczytuje jedynie płyty CD, a DVD nie są rozpoznawane. Pomimo aktualizacji firmware do wersji 1.06 oraz prób regulacji potencjometrów, problem nie został rozwiązany. Użytkownicy sugerują, aby nie podejmować samodzielnych napraw, a zamiast tego skorzystać z gwarancji lub zwrotu. W trakcie dyskusji pojawiły się również informacje o innych markach nagrywarek, które mogą być bardziej niezawodne, takich jak Sony, NEC, ASUS, Hitachi i Plextor. Użytkownik zauważył poprawę w odczycie DVD+R po czyszczeniu soczewki i poprawieniu połączeń, ale problem z odczytem CD nadal występuje. Ostatecznie inny uczestnik dyskusji potwierdził, że jego problem wynikał z uszkodzonego napędu, który został wymieniony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA