logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD nie czyta płyt - DVD ATA brak reakcji po włożeniu płyty

Elektryk188 29 Kwi 2018 11:30 1065 6
  • #1 17194050
    Elektryk188
    Poziom 9  
    Tak jak w temacie

Zworka ustawiona na master mam dyski na sata i jedno DVD na ATA

DVD nowe wczoraj działało a dziś wkładam czysta płytkę do nagrywania i nic tak samo jak włoże np grę Skyrim czy jakakolwiek płytę dioda raz zaświeci i gaśnie

Moja specyfikacja może nie potrzebne ale podam

Ram 4gb goodram
    Zasilacz BeQuied 550W
    Płyta Gigabyte GE-78LMT-S2P
    NVidia 1gb 9600GT
    Dyski 2 na sata WD 1T i samsung 500Gb
    DVD LG GSA-H55N

Ps w biosie dyski na ide widać i wszystko działa a jakiekolwiek DVD na ide nie chce

Może coś trzeba ustawić w biosie ?? Bo była burza i wyłączyłem kompa przez listwę? ?

Wiem że jakieś kontrolery ide ale nie wiem gdzie to ustawić

Proszę o pomoc specjalistów :)
  • #2 17194215
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    DVD jest razem z dyskiem czy na osobnej taśmie?
  • Pomocny post
    #3 17194263
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 242
    kindlar napisał:
    DVD jest razem z dyskiem czy na osobnej taśmie?

Wyraźnie jest napisane, że dyski są SATA, a jedynie DVD.
    Moim zdaniem to problem z samym napędem. zazwyczaj dzieje się tak gdy laser jest zabrudzony lub uszkodzony, ale to jedynie przypuszczenie.
  • #5 17196708
    Elektryk188
    Poziom 9  
    Sorki za spoznienie

Tak wysuwa wszystko normalnie widać w moj komputer.
    raczej bym nie stawiał na sterowniki lub bios DVD ale wszystko zawsze może zawieść

DVD nowe ale przeczyściłem specjalna płytką nic nie dało niestety :(

DVD najwyżej pójdzie na gwarancję mam paragon chodź nie wiem czy nie stwierdza ze to moja wina oj masakra . A myślałem ze jakoś rozwiąże sytuacje :( trudno
  • #7 17196763
    rufus4333
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Gdzie dają gwarancję na 11-letnie DVD?
    Poza tym H55N to wadliwa seria. Miałem do czynienia z tymi modelami i wysiadały bez ostrzeżenia. Żadne czyszczenia lasera izopropanolem nie pomagały, napędy szły na złom.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z napędem DVD LG GSA-H55N, który przestał czytać płyty po burzy. Napęd jest podłączony jako master na złączu ATA, podczas gdy pozostałe dyski są na SATA. Po włożeniu płyty dioda na napędzie miga, ale nie następuje dalsza reakcja. Użytkownik sprawdził, że napęd jest widoczny w systemie operacyjnym i działa funkcja wysuwania tacki. Po czyszczeniu lasera specjalną płytką problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują, że może to być usterka lasera, a także wskazują na wadliwość serii H55N, co może prowadzić do konieczności reklamacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA