logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk przestał działać - bios i windows go nie widzi.

Damiano88 25 Lut 2011 22:08 4219 12
  • #1 9204459
    Damiano88
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Problem wystąpił z dnia na dzień, dysk był sprawny wszystko chodziło jak należy, obudowa dobrze chłodzona nigdy nie przekraczał temperatury 30-35*C
    Teraz bios i windows go nie widzi. Podejrzewam, że padła elektronika.

Oznaczenia dysku:

WD1600AAJS - 08PSA0
    Elektronika:
    2061701444-600 AD XS 4Y11 HZ4Y 7 0006220 8226

Oznaczenia na płytce elektroniki: PWB 2060-701444-004 REV A

Jaką inną elektronikę mogę zastosować, żeby odzyskać dane ? Dam rady to zrobić w domowych warunkach ?
    Prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie co i jak należy zrobić za co z góry dziękuję.
  • #2 9204474
    Bambus97
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Najprawdopodobniej musisz użyć takiej samej, tylko z innego dysku ;)
    W wymianie elektroniki nie zauważyłem dotychczas niczego trudnego, tylko należy postępować ostrożnie żeby czegoś nie urwać lub uszkodzić.
    Pozdrawiam
  • #3 9205760
    Damiano88
    Poziom 11  
    Takiej samej to znaczy wszystkie oznaczenia muszą się zgadzać ? Z tego co czytałem to oznaczenie - 08PSA0 jest ważne, a na elektronice to nie wiem.
    Mam taki dysk jeszcze jeden w domu ale trochę inne ma oznaczenia - stanie się coś złego z nim jak podmienię elektronikę ? Uszkodzić tam nie ma co bo to należy 4 śrubki tylko odkręcić.
    Ewentualnie jak inaczej z niego odzyskać dane ?
  • #4 9205785
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Sprawdzałeś dysk na innej taśmie ?
  • #5 9205909
    The Doors
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Nie obowiązkowo wina jest po stronie elektroniki jakie dźwięki wydaje dysk?

Niestety w tym dysku rom znajduje się w układzie procesora (88i6745).
    Kopia romu znajduje się w SA w kilku modułach 102-109 na ich podstawie można zbudować działający z rom a następnie wgrać go w sprawna elektronikę.
  • #6 9206094
    Bambus97
    Poziom 15  
    Cztery śruby+taśma lub goldpin głowicy+ taśma goldpin lub styki silnika, taśmy akurat łatwo uszkodzić :)
    Taśmy chyba są spotykane tylko sporadycznie, o ile wogóle.
  • #7 9206900
    Damiano88
    Poziom 11  
    A w jaki sposób określić co jest nie tak ?
    Taśmy to chodzi o inne taśmy sata tak ? To sprawdzałem.

Według mnie dysk nie daje żadnych odgłosów i tak jak pisałem nie widać go w biosie ani w windowsie.
  • #8 9207137
    Bambus97
    Poziom 15  
    Ja pisałem o taśmach łączących płytkę z głowicą dysku i silnikiem, chociaż najprawdopodobniej masz goldpiny lub jakieś styki.
    Pozdrawiam
  • #9 9209990
    The Doors
    Poziom 17  
    Jeśli dysk nie wydaje żadnych dźwięków uszkodzona jest elektronika.
    Pozostało tylko mieć nadzieję ze uszkodzeniu uległy zabezpieczenia elektroniki (bo tak jak mówiłem wymiana elektroniki w tym dysku nie jest prosta)
    Proszę sprawdzić rezystancje tych elementów.
  • #10 9212390
    Damiano88
    Poziom 11  
    Dziś na szybko przemieniłem inną elektronikę - efekt taki, że dysku dalej nie widać w biosie, a przy uruchamianiu systemu wyskakuje blue screen lecz nie wiem jaki numer błędu bo od razu znika. Po przyłożeniu ucha do dysku słyszałem jak dysk pracuje, rozpędza się coś takiego jak np. DVD gdy czyta płytę i potem tak dziwnie strzela różnie ze 4-6 razy i znów od początku tak parę razy potem zaprzestaje pracy i tak za każdym uruchomieniem.
    Elektronika była z dysku o takich samych parametrach.
  • #11 9219285
    The Doors
    Poziom 17  
    O tym przecież pisałem ze wymiana elektroniki nie jest tu taka prosta i napisałem co trzeba zrobić/sprawdzić.
    Oczywiście nie możemy wykluczyć też uszkodzenia głowicy.
  • #12 9823957
    bejbik
    Poziom 11  
    Witam, mam podobny problem z dyskiem WD1600AAJS - sprawdzilem czesci na plytce (dioda Shottkiego, dioda Zenera i dwie zwory) tak, jak doradzal The Doors i okazaly sie sprawne. Dysk nabiera obrotow ale niestety nie bootuje no i nadal nie jest wykrywany przez bios. Jakie kolejne elementy powinienem sprawdzic, by dowiedziec sie co jest padniete ? Wspomne jeszcze, ze przestal dzialac identycznie jak jest opisane w pierwszym poscie - po prostu nie ruszyl po ponownym uruchamianiu PC.
  • #13 9824072
    The Doors
    Poziom 17  
    Są to diody transil.
    Jeśli dysk rozkręca talerze ,kalibruje a mimo to nie jest wyrywany w bios to uszkodzenia szukałbym w modułach strefy serwisowej (dysk z takim uszkodzeniem wymaga oddania go do specjalisty).
    Możesz nagrać (dobrej jakości) dźwięki wydawane przez dysk.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym WD1600AAJS, który przestał być wykrywany przez BIOS i system Windows. Dysk działał poprawnie, a problem pojawił się nagle. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie elektroniki. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnozy, w tym sprawdzenie taśm łączących płytkę z głowicą oraz silnikiem. Wymiana elektroniki na identyczną z innego dysku jest możliwa, ale nie zawsze skuteczna, a ryzyko uszkodzenia głowicy również jest brane pod uwagę. Użytkownik próbował wymienić elektronikę, ale dysk nadal nie był wykrywany, a podczas uruchamiania systemu występowały błędy. Wskazówki dotyczące dalszej diagnostyki obejmują sprawdzenie elementów na płytce oraz ewentualne oddanie dysku do specjalisty w przypadku uszkodzeń w strefie serwisowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA