zgodnie z sugestią Matuzalem dnia 8.09.2011 7:45
zakładam nowy wątek
problem z dyskiem WD160GB WD1600AAJB
dysk jak w temacie przestał zachowywać sie poprawnie
(utrata danych do przeżycia ale chęć podjęcia próba odzysku jest)
dysk podzielony był na dwie partycje: partycja 1- 80Gb i partycja 2- 76Gb
partycja 1 systemowa Win xp prof sp3 partycja 2 z danymi
w biosie zgłasza się poprawnie i jest rozpoznawany 100 na 100 ale
a. zgłasza się poprawnie i jest rozpoznawany w biosie na ustawieniach auto z płytą z którą pracował(asrockp4i45gl)
b. podłączony do płyty Abit al8 (na ide2 jako master) widoczny w biosie poprawnie ale nie widoczny w systemie , po zmianie w biosie opcji z Auto na LBA (wymuszenie opcji) zaczyna być widoczny pod winxp niestety pod nazwą p ( zamiast wd1600......itd lub krzaczki)
c. podłączenie do płyty asrockp4i945GC podobne problemy jak w punkcie b.
d.w MHDD raz na jakiś zamiast poprawnej nazwy, nr oprogramowania itd występują krzaczki
e. w DMDE też różnie, najczęściej chce wykrywać partycje ale na dysku o pojemności 1,7TB , zależy od uruchomienia ,pokazuje czasami dwie o prawidłowych rozmiarach i początkach
nawet coś tam da sie odzyskać ale pliki po odzyskaniu nie mają prawidłowej struktury
myśle że elektronika coś głupieje (może pamięć, czy dobrze myśle nie wiem ?)
moje pytanie
czy zmiana elektroniki z drugiego takiego samego dysku pozwoli na zwiększenie szans odzyskania danych z partycji nr 2 ?
zakładam nowy wątek
problem z dyskiem WD160GB WD1600AAJB
dysk jak w temacie przestał zachowywać sie poprawnie
(utrata danych do przeżycia ale chęć podjęcia próba odzysku jest)
dysk podzielony był na dwie partycje: partycja 1- 80Gb i partycja 2- 76Gb
partycja 1 systemowa Win xp prof sp3 partycja 2 z danymi
w biosie zgłasza się poprawnie i jest rozpoznawany 100 na 100 ale
a. zgłasza się poprawnie i jest rozpoznawany w biosie na ustawieniach auto z płytą z którą pracował(asrockp4i45gl)
b. podłączony do płyty Abit al8 (na ide2 jako master) widoczny w biosie poprawnie ale nie widoczny w systemie , po zmianie w biosie opcji z Auto na LBA (wymuszenie opcji) zaczyna być widoczny pod winxp niestety pod nazwą p ( zamiast wd1600......itd lub krzaczki)
c. podłączenie do płyty asrockp4i945GC podobne problemy jak w punkcie b.
d.w MHDD raz na jakiś zamiast poprawnej nazwy, nr oprogramowania itd występują krzaczki
e. w DMDE też różnie, najczęściej chce wykrywać partycje ale na dysku o pojemności 1,7TB , zależy od uruchomienia ,pokazuje czasami dwie o prawidłowych rozmiarach i początkach
nawet coś tam da sie odzyskać ale pliki po odzyskaniu nie mają prawidłowej struktury
myśle że elektronika coś głupieje (może pamięć, czy dobrze myśle nie wiem ?)
moje pytanie
czy zmiana elektroniki z drugiego takiego samego dysku pozwoli na zwiększenie szans odzyskania danych z partycji nr 2 ?