logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki 3 Ohm. Czy mogę podłączyć pod urządzenie 4-16 Ohm?

Krystian1986 26 Lut 2011 08:50 12297 8
REKLAMA
  • #1 9205426
    Krystian1986
    Poziom 2  
    Witajcie,
    W miarę możliwości i wolnego czasu poszperałem na różnych forach i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
    Generalnie chodzi o to, że mam TV LG i ostatnio nabyłem głośniczki od kina domowego samsunga, chce je jakoś wykorzystać i podłączyć pod TV, szukałem różnych wzmacniaczy, Amplitunerów czy wież, ale wszystkie o independencji 4 - 16 omh, a moje głośniki mają 3 omh, czy mogę podłączyć moje głośniki pod urządzenie 4-16 omh?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9205485
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Jaką moc mają te głośniki? Musi być większa od mocy wzmacniacza.
    Jeśli wzmacniacz obsługuje impedancję 4÷16Ω to podłączenie głośników 3Ω nie spowoduje uszkodzeń.
  • REKLAMA
  • #3 9205490
    Syberek
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Wydaje mi się, że zawsze możesz dać rezystor w szeregu. Choć raczej nie ma to najmniejszego sensu ponieważ wzmakowi i tak nic się nie stanie :)
  • REKLAMA
  • #4 9206778
    Krystian1986
    Poziom 2  
    Dzięki za szybką odpowiedź,
    Naklejka z informacjami zawiera tylko wartość ohm i model, po którym i tak nie można ich znaleźć w necie, póki co...
    Ale Bardzo Dziękuje za pomoc.
    Zaryzykuje i kupie jakiś wzmacniacz i podłącze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9215428
    Krystian1986
    Poziom 2  
    Specyfikacja głośników:
    Impedance: 3 Ω
    Frequency range: 140 Hz~20 KHz
    Rated input: 133W
    Maximum input: 266W

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 9234735
    estradowy_pawelek
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Dziwne, że jeszcze nie w koszu ten temat, a mądrzy "fachowcy" nie ukarani przez żadnego moderatora za wybitny brak wiedzy. :D

Jedyne co możesz zrobić to podłączyć kolumny szeregowo aby nic nie popsuć, ale nie zdziw się, że cicho gra.
  • #7 9234803
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9234845
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Radeusz napisał:
    Popieram kolegę wyżej. Nie wolno podpinać kolumn 3 om do 4 om wzmacniacza bo jest to niebezpieczne.

Tak, niebezpieczne, wybuchnie i pourywa głowy wszystkim w promieniu 50m.
    Bez obrazy ;)

Krystian1986:
    4 a 3 ohm to znowu nie taka duża różnica, możesz podłączyć ale ostrożnie z Volume, nie szarżuj bo przegrzejesz końcówkę i zobaczysz jak ulatuje jej dusza w chmurze dymu.
    Oczywiście, tego zabiegu dokonujesz na własną odpowiedzialność ;)
  • #9 9235712
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Independencja, omh... czego Kolega Autor jeszcze nie wymyśli? Forum może pomóc ale minimum wiedzy trzeba mieć. Proponuję poczytać forum, to wszystko już było.
    Regulamin p.8.1., p.14.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy może podłączyć głośniki o impedancji 3 Ohm do wzmacniacza obsługującego 4-16 Ohm. Odpowiedzi sugerują, że podłączenie jest możliwe, ale z ostrożnością, aby uniknąć przegrzania wzmacniacza. Niektórzy użytkownicy zalecają użycie rezystora w szeregu, chociaż nie jest to konieczne. Wskazano również, że różnica między 3 a 4 Ohm nie jest znaczna, ale należy uważać na poziom głośności, aby nie uszkodzić sprzętu. Użytkownik podaje specyfikację głośników: impedancja 3 Ohm, zakres częstotliwości 140 Hz-20 kHz, moc nominalna 133W, maksymalna 266W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA