Youmound: Sorry ale twój pomysł z tymi znacznikami php jest bez najmniejszego sensu z bardzo prostej przyczyny. PHP jest interpretowane po stronie serwera który do przeglądarki zwraca gotowy kod HTML.
Pawel1924:
Po dodaniu znaczników <?php ?> dostałeś błąd Parse Error bo składnia się nie zgadzał. Znaczników HTML nie można bezpośrednio w PHP zamieszczać.
Dostępu do źródła strony nie da się skutecznie zablokować, przynajmniej ja o czymś taki nie słyszałem ale jeśli chodzi o ukrycie poprawnych odpowiedzi to w twoim przypadku nie jest to szczególnie trudne bo wystarczy pozmieniać wartości przypisane odpowiedziom np tak:
Obecnie masz tak:
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Wystarczy że zmienisz na coś takiego:
W ten sposób nawet jak ktoś sprawdzi źródło to nie uzyska podpowiedzi. A to która odpowiedź jest prawidłowa ustalisz w skrypcie php:
Tego "podglądacz" nie zobaczy chyba, że pobierze pliki strony do siebie na komputer.
Z tego co widzę w kodzie to powinieneś ilość punktów dostawać na e-mail bo jest to dopisywane do treści wiadomość. Nie działa ci to??
Pytałeś czy zrobienie aby pytania były wyświetlane pojedynczo jest trudne. To zależy od umiejętność programisty, jak zawsze zresztą. Gdybyś umieścił pytania w bazie danych to można to zrobić za pomocą stronicowania/paginacji to kwestia może 10 linijek kodu. Natomiast w tym wypadku trzeba by ten test umieści w tablicy i przy przeładowaniu strony powiększać indeks aby wyświetliło się kolejne pytanie. Co za tym idzie aktualny indeks trzeba by przechowywać w sesji, w cookie albo ukrytym polu w formularzu żeby go nie zgubić. Ale jak by się to zachowało przy np. odświeżeniu strony czy kliknięciu wstecz trudno powiedzieć bo nigdy czegoś takiego nie próbowałem.
Odliczanie czasu też da się zrobić, za pomocą JavaScript i być może AJAX-a ale tego drugiego nie znam w ogóle więc nie wiem dokładnie. Tyle że przynajmniej jeśli chodzi o JavaScript trzeba wziąć pod uwagę, że odświeżenie strony będzie powodować rozpoczęcie odliczania od początku więc trzeba się przed tym zabezpieczyć np. przez zapisywanie czasu w cookie. Skryptów odliczających czas jest sporo w sieci więc możesz sobie o tym poczytać, obsługa cookie w JavaScript też nie jest bardzo skomplikowana. A cały mechanizm polegałby na tym, że skrypt odlicza czas od zadanej ilość i gdy osiągnie zero wysyła czy też resetuje formularz automatycznie.
Tak z ciekawości jeśli można wiedzieć to po co ci coś takiego? Bo jeśli dostęp do tego mają mieć wszyscy to do głowy przychodzą mi tylko jakieś badania statystyczne.W takim wypadku zastosowanie bazy danych bardzo ułatwiło by ci życie bo robienie jakiś podliczeń i statystyk można by zrobić automatycznie.
Jeśli to nie jest bardzo pilne to może mógłbym ci w wolnej chwili napisać taki mały system, przynajmniej z grubsza ale najwcześniej to może w weekend wyrwał bym trochę czasu na to.
Tak na przyszłość jak piszesz jakiś kod to stosuj wcięcia, bo wówczas jest dużo czytelniejszy. A po drugie nie zostawiaj takich pustych przestrzeni bo przynajmniej na forum niepotrzebnie rozciągasz wiadomość.