logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny 1TB Samsunga nie włacza sie w win 7

contac 01 Mar 2011 15:45 2617 5
REKLAMA
  • #1 9220835
    contac
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam mam dziwne problemy z dyskiem, zakupiłem go pół roku temu, pierwszym problemem było to że nie chciał się wyłączać po podpięciu zasilania i włączeniu startował nie będąc podłączonym do kompa, przez co zasilacz grzał się niemiłosiernie(po tygodniu się spalił).Odesłałem obudowę na gwarancje i napisałem im że na opakowaniu pisze że ta obudowa obsługuje dyski max 500GB, odesłali mi dysk z innym zasilaczem i wszystko działało jak należy, do czasu. Pojawiła się nowa przypadłość, na moim komputerze działa jak należy cud miód, problemy się zaczęły jak podłączyłem do TV Samsunga 32B651. Za pierwszy razem podłączam wszystko ładnie się uruchamia odpaliłem film fullhd i śmigało aż miło, problemy zaczęły się na następny dzień odpalam film i w połowie dysk się wyłącza i słychać cykanie, później już było coraz gorzej bo nawet po 5 sekundach od włączenia w tv się wyłączał. Z początku myślałem że to pewnie wina TV ale to samo zaczęło się robić na innym komputerze tyle że z win 7, 3 godziny usiłowałem skopiować 2 GB, bo albo wyskakiwało że urządzenie może działać szybciej jak się go podłączy do usb2.0(płyta główna miała 2.0),albo nie mogło go odczytać i chciało formatować , często zapała się czerwona dioda cykną 2 razu i się wyłączył dopiero za n'tym razem wszystko się ładnie skopiowało.Podsumowując u mnie na xp działa jak należy ale na innych kompach już to jest loteria bo oprócz tego z siódemką sprawdzałem na 2 lapkach i na jednym działał a na drugim cykał.
    Się spisałem :)
    Dane dysku:
    SAMSUNG HD103SJ
    pobór mocy (praca/spoczynek) : 8,6/0,8 Wat
    rodzina produktów : SpinPoint F3
    Szybkość interfejsu dysku : 300 MB/s
    pamięć cache : 32 MB
    Średni czas dostępu (latency) : 8,90 ms
    max. transfer zewnętrzny : 300 MB/s
    Poziom szumu : 25 dB
    technologia NCQ : tak
    Technologia S.M.A.R.T. : tak

Macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9229934
    contac
    Poziom 10  
    Teraz na xp'eku zaczęło się to, dysk podpoiłem bezpośrednio kabelkiem SATA i działa beż zarzutu, wyczytałem na jednej aukcji że obudowa ta radzi sobie z dyskami do 500GB a na innej że do 800GB, więc mój 1TB się nie łapie, napisałem już do serwisu z opisem usterki czekam na pozwolenie przysłania sprzętu. Tak więc rada dla nabywców dużych dysków by dokładnie sprawdzili obudowy, ja już taką kupiłem w sklepie, fachowcy ją składali :). Pozdrawiam i zamykam.
  • REKLAMA
  • #4 11410424
    smiodek
    Poziom 2  
    Aja mam coś podobnego, niby się włącza ale pod win 7 chce go formatować działa w miarę dobrze tylko po podpięciu do telewizora choć czasem się jakby wyłącza ( niebieska dioda przełącza się na czerwona i koniec) Zrobiłem sprawdzanie crystal disk info ale pomimo że przeczytałem info na temat atrybutów nic mi to nie mówi :D. Co dalej z nim robić pomóżcie, dodam ze jest na nim trochę wartościowych rzeczy do ocalenia.
    Dysk zewnętrzny 1TB Samsunga nie włacza sie w win 7
  • REKLAMA
  • #5 11410454
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Dysk uszkodzony. Do wymiany. Nic mu już nie pomoże. Kopiuj co się jeszcze da skopiować. Będzie coraz gorzej.
    Pozdrawiam
  • #6 15817220
    contac
    Poziom 10  
    Obudowa wymieniona na nową, która obsługuje dyski 1TB
REKLAMA