Witam mam dziwne problemy z dyskiem, zakupiłem go pół roku temu, pierwszym problemem było to że nie chciał się wyłączać po podpięciu zasilania i włączeniu startował nie będąc podłączonym do kompa, przez co zasilacz grzał się niemiłosiernie(po tygodniu się spalił).Odesłałem obudowę na gwarancje i napisałem im że na opakowaniu pisze że ta obudowa obsługuje dyski max 500GB, odesłali mi dysk z innym zasilaczem i wszystko działało jak należy, do czasu. Pojawiła się nowa przypadłość, na moim komputerze działa jak należy cud miód, problemy się zaczęły jak podłączyłem do TV Samsunga 32B651. Za pierwszy razem podłączam wszystko ładnie się uruchamia odpaliłem film fullhd i śmigało aż miło, problemy zaczęły się na następny dzień odpalam film i w połowie dysk się wyłącza i słychać cykanie, później już było coraz gorzej bo nawet po 5 sekundach od włączenia w tv się wyłączał. Z początku myślałem że to pewnie wina TV ale to samo zaczęło się robić na innym komputerze tyle że z win 7, 3 godziny usiłowałem skopiować 2 GB, bo albo wyskakiwało że urządzenie może działać szybciej jak się go podłączy do usb2.0(płyta główna miała 2.0),albo nie mogło go odczytać i chciało formatować , często zapała się czerwona dioda cykną 2 razu i się wyłączył dopiero za n'tym razem wszystko się ładnie skopiowało.Podsumowując u mnie na xp działa jak należy ale na innych kompach już to jest loteria bo oprócz tego z siódemką sprawdzałem na 2 lapkach i na jednym działał a na drugim cykał.
Się spisałem
Dane dysku:
SAMSUNG HD103SJ
pobór mocy (praca/spoczynek) : 8,6/0,8 Wat
rodzina produktów : SpinPoint F3
Szybkość interfejsu dysku : 300 MB/s
pamięć cache : 32 MB
Średni czas dostępu (latency) : 8,90 ms
max. transfer zewnętrzny : 300 MB/s
Poziom szumu : 25 dB
technologia NCQ : tak
Technologia S.M.A.R.T. : tak
Macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobić?
Się spisałem
Dane dysku:
SAMSUNG HD103SJ
pobór mocy (praca/spoczynek) : 8,6/0,8 Wat
rodzina produktów : SpinPoint F3
Szybkość interfejsu dysku : 300 MB/s
pamięć cache : 32 MB
Średni czas dostępu (latency) : 8,90 ms
max. transfer zewnętrzny : 300 MB/s
Poziom szumu : 25 dB
technologia NCQ : tak
Technologia S.M.A.R.T. : tak
Macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobić?