Gdyby nie było dobre to bym nie pisał.
Co do zasięgu to przede wszystkim odpowiada antena.
Antena im dłuższy promiennik tym lepsza.
Z anten magnesowych do 1 metra polecam Sirio Omega, sirio silver-90.
Powyżej 1metra,
Mitland lub Sirio Ml-145.
Wyżej wymienione anteny sprawdziły się w mojej praktyce jako anteny wytrwałe na warunki atmosferyczne i stosunek ceny do jakości.
co wybierzesz to kwestia twojego gustu. Jedak
Pamiętaj, im dłuższy tym lepsze osiągi, no i zestroić w miejscu w którym będzie stawiana w twoim samochodzie.
A najmniej problemu jak założysz antenę na stałe w dachu, czyli wiercenie.
Ale wybór należy do
ciebie.
Dodano po 10 [minuty]: Co do odległości wszystko zależy od warunków i czy drugi rozmówca ma w pełni sprawną antenę, czy ma prawidłowo zamontowaną.
Ale z anten takich jak ML-145 na terenie otwartym około 15km, jak super usytuowanie terenu pomiędzy rozmówcami, może być to nie co lepszy osiąg niż podałem. Z modeli nieco krótszych o kilka kilometrów mniej.
Dodatkowo wpływ ma wysokość samochodu i wielkość dachu. Im wyższy i wiekszy dach tym lepszy

.
Dodano po 22 [minuty]: Co do ceny, to w 400zł nie zmieścisz się, anteny które wymieniałem kosztują około 150zł, ale wytrwałe i nie zachowują się jak anteny za około 50zł Które po kilku miesiącach mają w cewce kilka mililitrów wody co powoduje nieprawidłową pracę anteny, a w następstwie może doprowadzić do uszkodzenia końcówki mocy w radiotelefonie. kilka złotych lepiej dołożyć niż dwa razy kupować.