logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka kamera Wifi do przesyłania obrazu z firmy do domu?

Christo24 04 Mar 2011 10:51 6842 8
  • #1 9233097
    Christo24
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam!

Chciałbym umieścic kamerę w swojej firmie i mieć z niej obraz w domu, który znajduje się 4,5 km od siedziby firmy. W firmie jest internet, w domu też mam stałę łącze 6 MB oraz router TP-LINK 841N. Orientujecie sie jakie podzespoły muszę kupić?

Znalazłem na allegro coś takiego: http://allegro.pl/vordon-kamera-ip-ochrona-i-monitoring-przez-siec-i1472531096.html
  • #3 9233336
    Christo24
    Poziom 9  
    Czyli wystarczy taka kamera jak podana w moim linku oraz router który już posiadam? Mój TP-LINK TL-WR841N ma zasięg do 100 metrów. ;) Czy może muszę kupic dodatkowy router specjalnie dla tej kamery? Jeśli tak to jaki?
  • #4 9234352
    Elprofesional
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Po stronie softu od kamery jest admin gdzie ustawiasz parametry wysyłania ,jeżeli ten soft to ma .

Tam w opcji bardzo prostej ustawiasz adres swojego konta z dyndns , hasło które podałeś w dyndns na profilu jaki utworzyłeś .
    Jak działa dokładnie ta kamera nie wiem ponieważ jej nie znam .

Problemem po twojej stronie może okazać się upload twojego łącza w firmie .

Dla pracy na zasadzie obraz z firmy do domu musisz wykorzystać upload łacza nie download (zatem prędkość pobierania stron nie jest istotna )

Kamera obraz musi wysłać do Ciebie , jeżeli masz jakaś neostradę 1 mb gdzie upload jest z tego co pamiętam 128 kilo , obraz będzie miał takie opóźnienie że zanim zobaczysz złodzieja jego już nie będzie na obiekcie .
    Musisz podać jakie masz łącze .

Moim zdaniem założyłeś post ze złym tytułem :

Powinno być jakoś tak .
    Jaka kamera Wifi ,Ethernet do przesyłania obrazu z firmy do domu za pośrednictwem internetu (Neostrada , DSL , )
  • #6 9235273
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Podgląd w trybierzeczywistym: 640x480, 320x240
    Rozdzielczość nagrywanegoobrazu: 640x480lub 320x240

moim zdaniem to kamera analogowa z serwerem lan/wifi, na co wskazują parametry obrazowe samej kamery (bardzo słabe
    1/4"CMOS 300000 pixel
    Ilość linii: 480TVL

Na twoim miejscu trochę bym dołożył jakieś 300zł i kupił prawdziwą kamerę IP np. Vivotek 2Mpix. a różnica w obrazie będzie napewno ogromna. Instalację też można podciągnąć skrętką komputerową bez żadnego wifi, będzie stabilniej.
  • #7 9237149
    Christo24
    Poziom 9  
    Z tym, że jeśli miałbym inwestowa w kamerę prawie 1000 zł wolalbym założyc już jakiś kompletny monitoring.. ;) Chodzi mi o sam obraz tego co się dzieje na sklepie siedząc w domu czy na jego zapleczu.

Najbardziej zastanawia mnie podłączenie tego wszystkiego. Kamerka to jedna, ale z tego co widzę na schematach to potrzebny mi będzie jeszcze router w firmie oprócz samej kamery.
  • #8 9257922
    ziemusg
    Poziom 11  
    Jeżeli nie masz w firmie routera, Ro będzie trzeba zainwestować parędziesiąt złotych za najtańszy router
    A kamerkę kup choćby taką
    Edimax 802.11n 150Mbps Triple Mode (MPEG4, M-JPEG, H.264) IP Camera, 1,3M, AVIl
    Jak masz małe wymagania (nie HD) to wystarczy
  • #9 9262862
    Christo24
    Poziom 9  
    Ok, dzięki za odpowiedź.

A jesteś stanie napisać w jaki to sposób będzie funkcjonowało? Podłączam router (np. TP- LINk 841N) do komputera, on łapie te kamerkę znajdującą sie w drugiej sali i co dalej muszę zrobić, żeby widzieć z niej obraz w komputerze na zapleczu oraz przede wszystkim w domu? Muszę postawić jakiś serwer?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kamery WiFi do monitorowania obrazu z firmy w swoim domu, oddalonym o 4,5 km. Posiada internet w obu lokalizacjach oraz router TP-LINK TL-WR841N. W dyskusji podano, że kluczowe jest skonfigurowanie kamery z routerem oraz wykorzystanie usługi DDNS (np. dyndns) do zdalnego dostępu. Wskazano na znaczenie prędkości uploadu łącza internetowego w firmie, co może wpływać na jakość obrazu. Użytkownik rozważa zakup kamery z Allegro, ale otrzymuje sugestie, aby zainwestować w lepszy model, np. Edimax lub Vivotek, oraz rozważyć dodatkowy router w firmie dla stabilności połączenia. Wskazano również na potrzebę odpowiedniego oprogramowania do zarządzania kamerą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA