logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Eurotech 440et380 - świecące EDC i klucz, problem ze skrzynią Eurotronic

danzas 07 Mar 2011 20:31 8050 18
REKLAMA
  • #1 9248183
    danzas
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam.
    Mam mały problem z "iwanem" a konkretnie z jego skrzynią biegów.
    Kupiłem to auto i od początku świeci mi edc i czasem podczas jazdy zaświeca mi się klucz na wyświetlaczu.
    To jest automat ze skrzynią eurotronic.
    Z góry dzięki za każdą podpowiedź.
    Aha na początku jak go kupiłem znalazłem przetarty kabel, który zwierał do masy przy skrzyni a konkretnie z lewego tyłu, prawdopodobnie od impulsatora.
  • REKLAMA
  • #2 9256468
    skorp
    Specjalista - IVECO Trucks
    Ocena: 345
    Jaki to jest silnik?Cursor czy LD.Jeżeli masz przycisk Code w okolicy bezpieczników,wciśnij go-puść(nie licz palenia się kontrolki podczas wciśnięcia) i odczytaj błędy licząc ilość mignięć kontrolki EDC.przy kasecie M7(LD) mignięć może być od 1 do 20 (jednakowej częstotliwości) i w tych modelach przycisk może być za fotelem pasażera, pod kanapą, na ścianie bocznej.Tam też jest kaseta sterująca silnika EDC.Co innego w Cursorze - mignięcia są wolne i szybkie np. 3 wolne i 5 szybkich czyli błąd 3.5.W obu przypadkach przyciskaj tak długo, aż błędy będą się powtarzały od nowa.Co do skrzyni, to w momencie gdy pojawi się klucz podnieś na dżojstiku pierścień który używasz do wstecznego- trzymaj tak długo aż wyświetlą się wszystkie błędy na wyświetlaczu.Ważne!Zwróć uwagę czy przed liczbami wyświetlają się 4 poziome kreski, czy nie.
  • #3 9260538
    danzas
    Poziom 10  
    wielkie dzieki. sprawdze, jak cos odezwe sie .pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9266167
    danzas
    Poziom 10  
    sprawdzilem edc tak jak pisales i kontrolka mignela mi trzy razy, co do skrzyni jeszcze nie sprawdzilem bo narazie dziala i mam nadzieje ze ten stan sie dlugo utrzyma.pozdro
  • #5 9267506
    skorp
    Jeżeli jest to 3 a nie 2, to dotyczy to nadajnika tachografu i może mieć związek z błędami skrzyni biegów.Sprawdź styki na czujniku prędkości dla tacho i przewód pomarańczowy 5155,który idzie do kasety EDC na pin 9.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeżeli błąd w Edc jest nieaktywny ,a kontrolka świeci można go skasować(opisałem to w podobnym temacie)
  • #6 9268340
    danzas
    Poziom 10  
    kolego jestes wielki.dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #7 9361157
    danzas
    Poziom 10  
    witam. zrobiłem tak jak mowiles ze skrzynia biegow. podnioslem krazek od wstecznego biegu i wyswietlil mi sie kod 61 i cztery kreski po lewej stronie. edc dalej swieci pomimo ze zrobilem tak jak mowiles, tacho legalizowalem kable od tacho mi sprawdzili. jak odpale silnik swieci mi sie tez abs na czerwono-gasnie jak przejade pare metrow.pozdrawiam
  • #8 9372888
    skorp
    161 - Błąd ten dotyczy ABS/ASR- sygnał poza gama czyli coś jest nie tak z układem ABS-u( czujniki,za duża przerwa,luzy na łożyskach ,uszkodzone impulsatory na tarczach hamulcowych lub jeszcze coś innego)
  • #9 9373725
    danzas
    Poziom 10  
    dzieki.mam kolejny problem. wyskoczyły mi kolejne błędy po lewej mam cztery kreski i bledy 02,49,50,60.bede ci kolego wisial duuuze piwo za twoje porady. dzieki wielkie
  • Pomocny post
    #10 9374203
    skorp
    To już masz problem z wiązką połączeniową na skrzyni biegów na pw podaje Ci piny odpowiedzialne za te błędy.Piny dotyczą kasety na skrzyni jak się dobrze przyjrzysz to można je odczytać. A najlepiej wymienić wiązkę.nowa około 3 do 5 tys
  • #11 9455679
    rraaffii78
    Poziom 1  
    Witam koledzy mam pytanie czy przy zmianie biegów w eurostarze na eurotronicu trzeba puszczać gaz czy on sobie sam nim steruje i jak się powinno użytkować taka skrzynie bo nie mialem wcześniej to czynienia z czymś takim. Dzieki z góry za instrukcje
  • #12 9459867
    skorp
    Możesz śmiało trzymać wciśnięty na maxa.Sam będzie odcinał paliwo przy zmianie biegów.
  • #13 9467788
    danzas
    Poziom 10  
    Witam.Sprawdziłem wiązkę na skrzyni i wygląda na dobrą (kable jak nowe) przeczyściłem styki. Wiązka z tego co wyczytałem z naklejki jest z 2002 roku nadal wyskakuje błąd 60. Ostatnio sama sobie zmieniała biegi , a teraz nie chce się załączać i muszę jeździć na pilocie awaryjnym . Nie dostałem od Ciebie kolego pinów. Czy mógłbyś mi je przesłać ? Pozdrawiam.
  • #14 9618005
    skorp
    Jeżeli z czterema kreskami to 160- siłownik biegów-spliter:WYLACZENIE PRZYPADKOWE. nie wykluczone uszkodzenie mechaniczne skrzyni
  • REKLAMA
  • #15 10829629
    dakin11
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Witam chciałbym dołączyć do tematu , ponieważ mam problem z taką samą skrzynią biegów. Wymieniałem w niej sprzęgło, i od tamtego czasu wyświetla mi się napis CH i AL czy trzeba kalibrować sprzęgło ? są też błędy czujników splittera i pozostałych dwóch że nie przechodzi kalibracji tak są tłumaczone w texie.
  • #16 10839045
    skorp
    AL to brak powietrza CH to samo diagnoza,sprawdź czujnik na zbiorniku powietrza i jego zasilanie.
  • #17 12412500
    marcin6963
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam mam dość złożony problem od miesiąca walczę z biegami i jak wszystko się znalazło to występuje taki problem ruszam włączam następny bieg zaczyna ciągnąc i rozłącza sprzęgło błąd 19 21. Stoi od dwóch tygodni w renomowanym serwisie i nic oni już ode mnie uciekają.

Dodano po 41 [minuty]:

nie wspomniałem że to model 440e43 z półautomatyczną skrzynią z 2000 roku
    co zostało zrobione ; wiązka na skrzyni rozpruta przejrzana wizualnie, przstrzelone multimetrem, wtyki w stanie bd nic podejrzanego, to samo z wiązką do kabiny,wszystkie odnalezione masy oczyszczone ,na wszelki wypadek wymieniony wysprzęglik ,który oprócz małego luzu nie wykazał żadnych problemów na stole, robiony był koło Błoń pod Warszawą, zespół zaworów na skrzyni z wiązką sprawdzony ok. na postoju włącza i wyłącza do przodu do 5-tki neutral i oba wsteczne w jedną i drugą stronę. przedtem jeśli to robiłem bez wciśniętego pedału hamulca włączając N coś dziwnie zapinało się w skrzyni i był unieruchomiony wymieniłem zawór hamulca ten od pedału i problem ustąpił na postoju wydaje się że wszystko jest w porządku. pierwsza jazda powala optymizm i nadzieje
    spostrzeżenia może mało istotne : jeżeli podczas jazdy sam odpuszczę pedał gazu i nie pozwolę żeby on to zrobił zapnie bieg i dodając gazu jedzie i tak następne z redukcją nie da się tak zrobić więc od razu jest błąd i stoi , rusz dopiero po stacyjce jak zapomni o błędach 19 21

Dodano po 2 [minuty]:

serwis w żaden sposób nie może się połączyć ze skrzynią
  • #18 12925686
    danzas
    Poziom 10  
    Witam. Mam pytanie odnośnie skrzyni automatycznej eurotronic w Iveco .Tydzień temu wyświetlił mi się klucz na wyświetlaczu i błąd 99. Biegi wchodziły aż do dzisiaj. Dzisiaj włączyłem z rana trójkę i nic innego nie dało się włączyć. Dopiero po paru próbach i "mieszaniu" biegami skrzynia zaczęła współpracować. Proszę o poradę i pomoc. Pozdrawiam.
  • #19 14125263
    POMOC-DROGOWA
    Poziom 1  
    Witam wszystkich poszukuję listy kodów błędów Iveco EUROTRONIC 19E38 z 1999 r. Jeśli ktoś posiada będę wdzięczny za odpowiedź na maila pomoc.drogowa(_at_)wp.pl.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatyczną skrzynią biegów Eurotronic w Iveco Eurotech 440ET380, gdzie świecą kontrolki EDC i klucz. Po zakupie pojazdu zauważył przetarty kabel, który mógł powodować zwarcie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie błędów EDC poprzez przycisk kodu oraz styki czujnika prędkości. W przypadku błędów związanych z ABS, zaleca się kontrolę czujników i wiązki połączeniowej. Użytkownik odnotował błędy 02, 49, 50, 60 oraz 61, co wskazuje na problemy z wiązką i siłownikiem biegów. Wskazówki dotyczące kalibracji sprzęgła oraz diagnostyki błędów są również omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA