logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

21 Mar 2012 21:25 iveco eurostar skrzynia eurotronic zwarjował

Margowit 22 Mar 2012 22:14 5911 9
REKLAMA
  • #1 10709301
    Margowit
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z skrzynią biegów podczas rozpędzania auta doszedł do 14-go biegu i z nie znanej przyczyny wrzucił na 4 bieg .od tamtej pory auto warjuje wrzuca 1 bieg potem daje na neutral a on dalej ciągnie nie wyrzuca na neutral brak błędów na wyświetlaczu .jest założone nowe sprzęgło i nadal nic ,zmieniana była kaseta ,wysprzęglik i wybierak i nadal to samo .wiązka cała rozpruta wysuszona wszystkie piny wyczyszczone i nic to nie daje nowy też jest impulsator .żadnych zmian auto po napompowaniu powietrza prubuje wyrzucać na luz ale wybierak nie ma siły powrucić do neutrala nawet po wyjęciu wybieraka gdzie nie ma oporów przesuwania też sam tłoczek nie wraca do neutrala słychać że daje powietrze podczas wyrzucania a on się nie cofa jak i na starym wybieraku tak i na nowym jest tosamo ciśnienie reduktor daje do 8 atmoser na wybierak .Wszystko wymienione na drugią elektronike i nic nadal to samo .Co to morze być ?

Proszę natychmiast poprawić pisownię, użyj przycisku "pisownia", pamiętaj o wielkich literach oraz znakach interpunkcyjnych. Nie kasować wpisów moderacyjnych.[Z]
  • REKLAMA
  • #2 10714084
    Stary Brat
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 171
    Jeśli daje powietrze a się nie cofa się wybierak, jak napisałeś to znaczy żę jest problem w wybieraku, (pękniente tłoczysko lub zerwane zabezpieczenie tłoka. Najlepiej sprawdź sam wybierak, można odmontować sekcję z elektrozaworami i dmuchać powietrze bezpośrednio do kanałów. Zobaczysz sobie który kanał na jaki cylinder idzie, sobie to zanotuj, zamontuj potem cewki, podłącz powietrze, odepnij taśmę zasilającą cewki i możesz podawać prąd bezpośrednio do cewek i sprawdzić czy tłoki przesuwają się. Uszkadzają się również tłoczki zaworków w elektrozaworach, co nieraz skutkuje tym, że wpuszczają powietrze ale je nie wypuszczają swobodnie.
    To że dałeś drugi wybierak to nie znaczy że jest dobry.
    Nie podałeś typu skrzyni, ani rocznika auta, więc myślę że to typowa Eurotronic ZF
  • REKLAMA
  • #3 10717042
    RomekRud
    Poziom 15  
    Ocena: 92
    Typowa ZF16 z motorem 470.
  • REKLAMA
  • #4 10764855
    Margowit
    Poziom 11  
    Witam drugi wybierak zachowuje się tak samo jak i ten stary . Iveco Eurostar erotronic .2000r .Mam problem z autem od miesiąca stoi już na placu .Nowe sprzęgło brak błędów w skrzyni .Po nabiciu powietrza wybierak szaleje wrzuca wyrzuca biegi .i znalazłem takie coś po włączeniu zapłonu wciskam stop i pierścień do góry wychodzi STOP 54 i samo 87.o co chodzi proszę o pomoc .
  • #5 10800957
    Stary Brat
    Kod 54 - przerwanie zasilania: dźwigni, wyświetlacza, brzęczyka, wyjscia czujnika obrotów - dotyczy pin 56 kasety skrzyni.
    Kod 87 - brzęczyk: zwarcie z plus - dotyczy pin 13 kasety skrzyni.
    Najlepej zmierz miernikiem czy wszystkie połączenia odnajdują się na module.
  • #6 10809852
    miko34
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Witam , kolego Margowit jeśli potrzebujesz jakiś materiał odnośnie naprawy , budowy skrzyni ZF oraz listy kodów błędów to mam trochę materiałów odnośnie tej skrzyni , nie będę tu nic sugerować co może być przyczyną twojego problemu z tą skrzynią , przez forum nie widząc auta w realu to ciężko cokolwiek doradzać .
    Napisz mi czy to ta skrzynia co na zdjęciu i czy posiada jakieś przystawki oraz intarder .

• #7 10812999
    Margowit
    Poziom 11  
    Witam . Skrzynia ta co na zdjęciu różni się od mojej . Tam gdzie jest impulsator to przy mojej są dwa ,jeden od kasety a drugi od tacha . Posiada intarder i pompę do wywrotu.Przed awarią miesiąc wcześniej wysiadł alternator który dawał 37V ,nie wiem może od tego coś wysiadło .Była założona druga kaseta.wybierak,wysprzęglik,tarcza sprzęgła i impulsator od kasety , nic to nie dało . Wiązka rozpruta wysuszona i nic jak wybierak szalał tak szaleje .Ruszam z 4-go biegu włączam 6-ty i blokuje skrzynie nie wyrzuca 4-ki .Na postoju po nabiciu powietrza próbuje wyrzucić na luz ale nie cofa się tłoczek wybieraka ,nawet jak jest wykręcony wybierak też nie ma siły przesunąć tłoka ,wrzucę wsteczny i na N to wtedy wybierak się cofa i jest ok.Postaram się jutro napisać jaka skrzynia .
  • #8 10813270
    miko34
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Witam , wydaje mi się , że gdyby to była elektryczna a tymbardziej elektroniczna usterka tej skrzyni na pewno byś miał konkretne kody błędów . Układ transmisyjny jesz przy tej skrzyni dokładnie monitorowany . Postaraj się poszukać dokładniej w diagnostyce na wyświetlaczu w aucie jakichś konkretnych błędów i to nie tylko w układzie transmisji . Na PW wysyłam ci wszystkie kody błędów wraz z opisami i jak to sprawdzać. Być może, że ta skrzynia jest inna różne były montowane w iveko , zf generacji 1 zf generacji 2 .

• REKLAMA
  • #9 10813272
    Stary Brat
    Podłącz jakiś tester, sprawdźcie czy steruje każdym siłownikiem, czy czyta położenia siłowników, przeprowadzić kalibrację i coś musi się ujawnić.
    Z tym testerem to nie do końca "jakimś" bo do IVECO ponoć TEXA jest najbardziej odpowiednia. Nie wszystkie testery mają funkcję kalibracji.
    Zawsze możesz przyprowadzić z Łódzi do Sieradza tylko 60 km.
  • #10 10813538
    Margowit
    Poziom 11  
    Jutro zobaczę te błędy i napiszę co i jak .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatyczną skrzynią biegów w Iveco Eurostar z systemem Eurotronic, która nieprawidłowo zmienia biegi, wrzucając na 4. bieg podczas przyspieszania i nie przełączając na luz. Pomimo wymiany sprzęgła, kasety, wysprzęglika oraz wybieraka, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że wybierak nie wraca do neutralnego położenia, a ciśnienie w układzie wynosi 8 atmosfer. Pojawiają się kody błędów 54 i 87, które wskazują na przerwanie zasilania i zwarcie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu wybieraka, elektrozaworów oraz dokładną diagnostykę układu, w tym kalibrację z użyciem odpowiedniego testera, takiego jak TEXA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA