logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cerapur ZSBR 7-28A - detonacje przy zapłonie mimo wymiany elektrod i czyszczenia

was11 07 Mar 2011 21:32 2104 5
REKLAMA
  • #1 9248542
    was11
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam poważny problem.Piec posiadam od 4 lat .Do tej pory pracował jak zegarek jednak od pewnego czasu podczas zapłonu zapala się detonacyjnie . Czasami potrafi pracować poprawnie kilka,kilkanaście dni,a czasami co któryś zapłon jest detonacyjny.Wymienione zostały elektrody zapłonowe ,piec został wyczyszczony i sprawdzono zawartość CO2 w spalinach.Przy mocy min. 8,6% CO2 a przy max 8,8% CO2 to tyle co podaje producent.Na chwilę obecną skończyły się pomysły co może być przyczyną.Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem proszę o info.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9250529
    wentyl100
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    płyta główna sprawdzana ??
  • REKLAMA
  • #3 9250920
    was11
    Poziom 11  
    Chyba nie.
    Nie wiem jak się ją sprawdza.
  • REKLAMA
  • #4 9252825
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1443
    Można przetestować iskrę w funkcji 5,1. Prawdopodobnie płyta będzie do wymiany - zaniki iskry na trasformatorze zapłonowym. Z wybuchowym zapłonem nie ma żartów.
  • REKLAMA
  • #5 9253246
    was11
    Poziom 11  
    Przeprowadziłem test płyty zgodnie z opisem. Punkt 5.1.Efekt- za każdym razem słyszałem przeskok iskry na elektrodach. Po włączeniu palnika ponownie zapłon z detonacją.Następne OK.
    Zrobiłem jeszcze jeden test.
    Założyłem inne kable wn na 25kV.
    Palnik na 10 opdaleń tylko raz (ale jednak) zapalił z lekkim bum.
    Powoli skłaniam się do opinii ,że to jest jednak trafo wn na płycie głównej .
  • #6 9310855
    was11
    Poziom 11  
    Detonacje były coraz częstsze.Już miałem zamiar wymienić płytę główną ,ale taaa cena 1200 PLN ,zmusiła mnie do przyjrzenia się jeszcze raz problemowi.Poszukałem na forum podobnych objawów.Znalazłem jeden temat gdzie gość przedstawił schemat generatora zapłonu w kotłach JUNKERS.Na tej podstawie doszedłem do wniosku ,że przyczyną takiego stanu może być albo trafo wn albo kondensator w układzie "pompującym"1µ/400V.Niestety trafo jest praktycznie nieosiągalne,dlatego postanowiłem na początek wymienić powyższy kondensator.Chyba trafiłem bo po wymianie kocioł zapala jak dawniej tzn. bez detonacji.Całkowity koszt naprawy 5 PLN + 1godz pracy.Kocioł pracuje jak zegarek.
    pozdrawiam
REKLAMA