logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Samsung UE40C5000 do czego służy port LAN

dragus1208 08 Mar 2011 12:00 20230 4
REKLAMA
  • #1 9250066
    dragus1208
    Poziom 9  
    Witajcie. Zakupiłem telewizor z tematu i mam problem. Telewizor nie posiada funkcji Internet@TV ale posiada port lan. Czy wie ktos jak działa ten port i do czego służy? słyszałem że można połączyc telewizor z komputerem i korzystać z zasobów komputera ale jak to skonfigurować? Od razu wspomnę że przeszukałem chyba całe google i nic na ten temat nie ma. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9250126
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    To funkcja DLNA,

Pod takim hasłem szukaj w google bo różnie wygląda konfiguracja dla różnych systemów.

W skrócie chodzi o udostępnianie w sieci plików (przesyłanie strumieniowe) muzyka, zdjęcia, filmy.
  • REKLAMA
  • #3 9250643
    dragus1208
    Poziom 9  
    Nie za bardzo mogę znaleźć jakieś informacje dotyczące konfiguracji.
    Może będzie wam prościej mi pomóc:

Telewizor SAMSUNG UE40C5000QW
    System operacyjny Windows Xp Home Edition SP3
    Karta sieciowa Realtek RTL8139

Piszcie jakie informacje są jeszcze potrzebne.
  • REKLAMA
  • #4 9257361
    quattro87
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Na początek teoria http://en.wikipedia.org/wiki/DLNA (po angielsku ale chyba wypada się go uczyć).

A mówiąc "po chłopsku" chodzi o to że podpinasz sobie tv do swojej sieci domowej i jeżeli udostępnisz jakieś plik na kompie w swojej sieci to będziesz mogł te pliki otworzyć na tv pod warunkim oczywiście, że komputer z którego udostępniasz jest włączony lub (co dużo wygodniejsze)podpinasz tv do routera z zewnętrznm dyskiem i na nim udostępniasz filmy, muzykę etc. i zawsze masz dostęp do swoich plików.

To tak w skrócie bo głównie do tego zastosowano port LAN.
  • #5 9356262
    Arturo39
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Aby ta funkcja działała musisz zainstalowac serwer SAMSUNG PC Share Manager LED TV i go odpowiednio skonfigurować, konfiguracja polega poprostu na udostępnieniu katalogów z filmami zdjeciami i.t.p. Po prawidłowym skonfigurowaniu telewizor sam znajdzie udostepnione zasoby.
    Załączniki:
    • SAMSUNG PC Share Manager LED TV.exe (18.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA