logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór drutu oporowego NiCrFe do giętarki do plastiku 150°C, profil 10mm

dawidh 11 Mar 2011 06:38 2137 2
REKLAMA
  • #1 9262130
    dawidh
    Poziom 1  
    Jestem w trakcie budowy giętarki do płyt z tworzyw sztucznych o wymiarach 2.4/3m
    Budowa jest banalna wszystko składa sie z blatu którego jedna krawędź posiada bardzo cienki element podgrzewający
    Grzalke te zamierzam wykonać z profilu ceramicznego w który chce włożyć drut oporowy

No i tu mam pytanie czy NiCrFe 60/15/25% 0.274mm² 19Ω/m o długości 2.4 m podłączony do transformatora 120V będzie miał tu sens. Calosc wytworzy 312J lub 75 kcl.. Problem w tym ze kalorie niewiele mi mowia, gdyż potrzebuje 150°C .
    Następnym problemem jest profil ceramiczny lub mu podobny gdyż musi on byc bardzo wąski (max 10mm)...

z góry dziękuje za wszelkie sugestie
  • REKLAMA
  • #2 9262164
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    dawidh napisał:

Budowa jest banalna wszystko składa sie z blatu którego jedna krawędź posiada bardzo cienki element podgrzewający
    Grzalke te zamierzam wykonać z profilu ceramicznego w który chce włożyć drut oporowy

Masz jakieś źródło profili ceramicznych? Nie prościej kątownik albo ceownik aluminiowy i izolacja z koszulki szklanej?

dawidh napisał:
    No i tu mam pytanie czy NiCrFe 60/15/25% 0.274mm² 19Ω/m o długości 2.4 m podłączony do transformatora 120V będzie miał tu sens.

Moc takiej grzałki wyjdzie około 316W.

dawidh napisał:
    Calosc wytworzy 312J lub 75 kcl.

Chwila - jak to wyliczyłeś - bo dzul czy kaloria to jes miara energii, 1J=1Ws, więc te trzystaileś dżuli to na sekundę...

dawidh napisał:
    Problem w tym ze kalorie niewiele mi mowia, gdyż potrzebuje 150°C .

Oszacować potrzebną moc ze wzorów stosowanych do liczenia radiatorów. Po drugie - zrobić model o długości np. 48 cm i wypróbować.
    Rozważyć użycie termostatu, zwłaszcza że po przyłożeniu wyginanej płyty tmperatura spadnie.
  • #3 9271207
    Cyrus1986
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

niestety to rozwiązanie się nie sprawdzi, z jednego prostego powodu ok. 400W wydzielone na tym drucie, przy tym napięciu daje nam obciążenie powierzchniowe na takim poziomie, ze drut zrobi się momentalnie biały i przepali!

Polecam zmianę transformatora na dużo mniejszy 24/12V, ale to się robi w innej kolejności, najpierw dobieramy drut określamy temperaturę i do tego dobieramy transformator.

O tyle dobrze, że wybrałeś chromonikieline, a nie zwykły Kanthal (kanthal płynie), Nikrothal nie.

Przykładowo, Nikrothal fi0,80mm - 24V, długość 2400, uzyskujemy 110W, obciążenie na poziomie 1,8W/cm^2 - temperatura teoretycznie ok 400*C (150*C to za mało) - lepiej uzyskiwać wyższą temperaturę, aby grzać punktowo i aby proces ten nie wymagał zbyt dużo czasu.

Jeżeli potrzebujesz takiego drutu, pisz na PW. ewentualnie, jeżeli chcesz aby drut miał mniejszą średnicę to przeliczę dla mniejszej, ale lepiej stosować drut o odrobinę większej średnicy - większa powierzchnia boczna, pozwala na uzyskanie lepszych rezultatów.

Co to profili ceramicznych dobry pomysł, jeżeli masz dostęp do tego typu izolatorów, ale pamiętaj, że one mają bardzo dużą bezwładność cieplną i jeżeli gięcie będzie odbywało się w trybie ciągłym to one się bardzo nagrzeją i pośrednio staną się również elementem grzejnym.
REKLAMA