logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu cyfrowego do 700 zł - Canon A400 lub podobne modele

medicb 27 Paź 2004 23:35 2370 7
REKLAMA
  • #1 942777
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Mam do dyspozycji 700zł i zwracam się z pytaniem do Was. Jaki kupić aparat cyfrowy za taką cenę? Jaki sprzęt, firmę, aparacik polecacie? Ja oglądałem się za Canonem A400 i szukam czegoś podobnego jakością. A może ktoś ma taki model na sprzedaż? Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 942928
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Jeśli chodzi o jakość zdjęć:
    1) rozdzielczość matrycy,
    2) zoom,
    3) kompresja (w niektórych aparatach krytyczna kompresja a niby duża rozdzielczość i zdjęcia kiepskie)
    4) obiektyw, czyli jasność, jakość
    5) wygląd, no bo za tą cenę cudu nie będzie, więc choć musi ci się podobać!

Do sprawdzenia jakości odbitek służy ta strona:
    http://www.foto-net.pl/probki/index.php?

A kupić tanio? Tutaj:
    http://www.agito.pl/index.php?cid=12
  • REKLAMA
  • #3 942939
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    no to sie zgadza, ale mysle ze najwazniejsza jest optyka dopiero potem matryca. Aparaty studyjne za ladnych pare kafli maja nawet po 1Mpixel a zdjecia sa zarabiste, bo uklady optyczne sa bardzo dobre.
  • #4 945386
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Chłopaki nie chcę frykasów. Aparat ma tylko robić fotki wyraźne, musi mieć możliwość robienia zdjęć małym przedmiotom i mieć w miarę rzeczywiste kolory. Za taką kasę to wiem, że miodu nie dostanę. Zoom jak dla mnie to wystarczy max do 3-ech razy, matryca także 3 mln pikseli. Ja w tym temacie jestem zielony i wiem tylko tyle, że lepszy sprzęt kosztuje powyżej trzech zer :D ale ja mam tylko dwa z siódemką na przodzie. Hehe. I zwracam się do Was z prośbą o poradę co kupić, ew jaki sprzęt możecie mi polecić? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 945412
    kk.2000
    Poziom 26  
    To co napisane wyżej odnosi się WOGÓLE do cyfrówek. Nie chodzi o sprzęty za 3 tyś.

Chodzi też o to abyś sam wybrał, bo nie jest tego za wiele, który będzie ci pasował.

A wyżej masz wskazówki praktyczne na co patrzeć.

JESZCZE JEDNO: nie kupuj mało znanych marek, bo się zawiedziesz. Z porównania odbitek wiem, że mało znane firmy zawsze jakiś banał odwalą, a to z czułością, a to z kompresją itd.

Pozostaje: NIKON (ogólna klasa dobra), PENTAX (szybki, praktyczny), MINOLTA (full funkcji), KODAK (wierność koloru, super kompresja).
  • #6 945461
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    male przedmioty? bo powiem tobie jak chcesz robic zdjecie morwka albo jakims owada czy kwiata z bliska to bardzo uwazaj bo nawet dobre aparaty nie potrafia zrobic ladnego zdjecia z 30cm! do okola jest wszystko rozmazane i takie tam. Najlepiej zobacz aparaty na www.komputronik.pl tam tez masz opinie uzytkowaników polecam warto.
  • #7 947698
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    w tej cenie mozesz wyrac Kodak,HP,Minolta, dobre marki
  • REKLAMA
  • #8 947750
    kk.2000
    Poziom 26  
    o HP raczej nie można powiedzieć: DOBRA MARKA...

...chyba że drukarkę kupujemy...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru aparatu cyfrowego do 700 zł, z uwzględnieniem modelu Canon A400 lub podobnych. Kluczowymi kryteriami oceny jakości zdjęć są: rozdzielczość matrycy (około 3 MP), zoom optyczny (do 3x), kompresja obrazu, jakość i jasność obiektywu oraz estetyka urządzenia. Podkreślono, że optyka ma większe znaczenie niż sama rozdzielczość matrycy. Wskazano, że tanie aparaty mogą mieć problemy z jakością zdjęć, zwłaszcza przy fotografii makro (zdjęcia małych przedmiotów), gdzie nawet dobre modele mają ograniczenia w ostrości z bliskiej odległości. Zalecane jest unikanie mało znanych marek ze względu na ryzyko słabej jakości kompresji i odwzorowania kolorów. Polecane marki w tej klasie cenowej to Nikon, Pentax, Minolta, Kodak, natomiast marka HP została skrytykowana jako mniej godna zaufania w segmencie aparatów cyfrowych. Użytkownicy sugerują korzystanie z serwisów z próbkami zdjęć i opiniami użytkowników, takich jak foto-net.pl i komputronik.pl, aby dokonać świadomego wyboru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA