logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne wyłączanie się myjki KARCHER HD1090 (wybijanie bezpieczników)

mis_dj 11 Mar 2011 18:33 19064 9
REKLAMA
  • #1 9264420
    mis_dj
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam mam dziwne objawy dotyczące myjki ciśnieniowej KARCHER HD1090. Otóż po zimie przy włączeniu zaczęły wybijać bezpieczniki (3 fazy). Wybijały różnie - losowo, raz jedna faza niekiedy dwie fazy. Myjka nie nabijała ciśnienia do końca. Po kilku próbach zauważyłem że jeżeli trzymam spust w lancy otwarty i przełączę przełącznik na ON myjka chodzi bez problemów (nawet kilka minut) do czasu kiedy nie puszczę spustu w lancy. Gdy puszczę spust i wcisnę ponownie - wybija losowo bezpieczniki (niekiedy 1 niekiedy 2 fazy od razu). To samo dzieje się gdy myjka dobija sobie ciśnienie. Pierwszy raz dobija do ciśnienia optymalnego natomiast drugi raz przy próbie dobicia ciśnienia wybija bezpieczniki. W ubiegłym roku myjka chodziła bez problemów do końca sezonu. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 9264458
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    Witaj prawdopodobnie silnik zawilgną, musisz spróbować go dokładnie wysuszyć.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9264509
    mis_dj
    Poziom 12  
    Aha może problem jest z bezpiecznikami. Standardowo miałem założone B16 "Fael'a" bo nie wykorzystywałem siły do niczego wcześniej. Moc myjki to 8,4kW 400V. W instrukcji jest napisane "16C" Dodam, że mieszkam na samym końcu linii energetycznej (ostatni dom). Czy nie powinienem założyć B20 lub C20 lub nawet 25 amper (tak mi powiedziano w serwisie myjek). Tylko dziwne że w zeszłym roku chodziła bez problemów na 16-kach.Odnośnie poprzedniego posty. Myjka stała w ciepłym suchym pomieszczeniu. Jak wysuszyć ten silnik? Czy trzeba rozkręcać pompę myjki. A może wystarczy że potrzymam ją załączoną przez kilka minut, bo jak pisałem wcześniej przy włączonym spuście po włączeniu myjka chodzi nawet długo - do ponownego włączenia spustu.
  • #4 9276448
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    Najpierw sprawdziłbym ile bierze rzeczywiście prądu ta myjka i dopiero potem poczynił jakieś kroki
  • REKLAMA
  • #5 9282386
    krasnobrody
    Poziom 12  
    Ocena: 110
    Jeżeli myjka wywala bezpieczniki po próbie dobicia ciśnienia prawdopodobnie masz uszkodzony wyłącznik krańcowy dwufazowy .Zdejmij żółtą obudowę; wył.jest przykręcony na głowicy po prawej stronie pod iglicą ze sprężyną.Zeby go sprawdzić odkręć pokrywę skrzynki wył.głównego,zobaczysz biały wył.główny do niego przychodzą 2 przewody(czerw. i czarny) i następne 2 do złączki elektrycznej- te odkręcasz od kostki.Wyłącznik gł. w pozycji "0";sprawdzasz miernikiem czy po naciskaniu ręką języczka od mikrowyłącznika jest przejście między czerwonymi a następnie czarnymi przewodami-musi rozłączać.Potem sprawdzasz czy jest przejście między czarnym a czerwonym -niemoże być.
    W razie pytań pisz.
    Pzdr.
    P.S. mam części do tej myjki jak co.
  • #6 9299859
    crazy2
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    krasnobrody - gdybyś chodził do szkoły to postawił bym pewną 5 ;))
    a jeśli kolega z hd ma lęki przed otwarciem ( choć nie konieczne otwarcie ) to najprościej jechać do kolegi który ma ,,siłę" i utwierdzi się w tym przekonaniu ;))
    pozdrawiam
  • #7 9300384
    mis_dj
    Poziom 12  
    Nie mam lęków przed otwarciem. Tylko teraz nie mam zbytnio czasu (remont). Jak będzie mi myjka potrzebna wezmę się za to i dam znać jeżeli to opanuję i dojdę do jakichś wniosków. Ale dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #8 9313254
    mis_dj
    Poziom 12  
    Sprawa rozwiązana. Okazało się, że po zmianie na inny transformator mam lekko zaniżone napięcie. Po pomiarach przez fachowca (wujka). Po wymianie bezpieczników z B16 na B20 sprawa została rozwiązana. Więc nie musiałem otwierać myjki. Dziękuję za porady.
  • #9 12802881
    stasw147
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Witam, mam podobny problem w myjce na gorącą wodę a mianowicie pracuje cały czas, wcześniej był z nią problem ze nie pobierała ON i według mnie ktoś pogrzebał ze się nie wyłącza teraz.
    zasilanie na stycznik biegnie tak: po wyjściu z wyłącznika biegnie do wył kran 1 niebieskim przewodem wraca dwoma jeden czarny pod zacisk na zasilanie stycznik a drugi brąz idący na niebieski wył kran 2 i z niego brązowy na zacisk zasilania stycznika a czarny wolny Bardzo prosze o pomoc

pokazana krancowka jest w pozycji bez cisnienia Dziwne wyłączanie się myjki KARCHER HD1090 (wybijanie bezpieczników)
  • #10 13641424
    marcin 2001
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Wyłącznik dwu-fazowy do wymiany, koszt ok. 200 zł w salonie. (czarna kostka z szarym kablem przykręcona do głowicy).

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z myjką ciśnieniową KARCHER HD1090, która po zimie zaczęła losowo wybijać bezpieczniki podczas pracy, szczególnie przy próbie dobicia ciśnienia. Po kilku próbach zauważył, że myjka działa poprawnie, gdy spust lancy jest wciśnięty. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną mogą być wilgoć w silniku, niewłaściwe bezpieczniki (B16 zamiast B20) oraz uszkodzony wyłącznik krańcowy. Ostatecznie problem został rozwiązany po wymianie bezpieczników na B20 oraz po pomiarze napięcia, które okazało się zaniżone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA